beter dan vroeger

Vind jij het soms lastig om positief in het leven te staan? Nemen sombere of negatieve gedachtes al snel de overhand? Dan ben je hier op de juiste plaats! Lees snel verder voor oefeningen en tips om jou te helpen positief te denken.

Per dag gaan er zo’n 60.000  gedachten door ons hoofd heen. Dat zijn er best een hoop. We worden het gelukkigst als het merendeel van die gedachten positief is. Maar positief denken, daar heeft de één veel meer moeite mee dan de ander.

Voor diegenen die het lastig vinden om positief te denken staan er in dit artikel enkele oefeningen. Maar eigenlijk is deze tekst voor iedereen geschikt, want positiviteit brengt je zoveel verder dan negatief denken! Waar negatief denken vooral stress met zich meebrengt, word je van positief denken een gelukkiger mens.

In het vorige blogbericht ‘Hoe kom ik van dat negatieve denken af’ hebben we ingezoomd op het vermijden van negatieve gedachten. In deze blog 6 oefeningen om je te helpen juist positief te denken. Want er zijn best wel wat ’trucjes’ die je makkelijk kan toepassen om positiever te denken!

1. Oefen in dankbaarheid

Oefen in dankbaarheid. Probeer je vaker dankbaar op te stellen tegenover anderen en bij gebeurtenissen die plaats vinden. Al zie je het allemaal nog zo negatief in, er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Dankbare mensen voelen zich gelukkiger, dus het loont zeker om je dankbaar op te stellen.

Wees dankbaar voor alle mooie dingen in jouw leven. Bedank de mensen om je heen als ze iets voor je doen, ook al is het maar iets kleins. Wees dankbaar voor lieve mensen om je heen, voor kleine overwinningen die je (misschien wel op jezelf) hebt behaald en voel je gelukkig!

 Outdoor algemeen

2. Genieten van de kleine dingen

Soms vergeet je stil te staan bij de kleine dingen, omdat je zo druk bent met het leven van alledag. In dat geval is het goed om even een pas op de plaats te maken en te genieten van de kleine geluksmomentjes die het leven je geeft. Een knuffel, leuk berichtje van een dierbare, een mooi nummer op de radio, de zon die even tussen de wolken door komt, een maaltijd die perfect smaakt, de geur van het bos als het net geregend heeft…

Als je er aandacht aan schenkt zijn er de hele dag door momenten te vinden waarop het geluk je toelacht. Je moet ze alleen wel zien, die kleine dingen. Maar als je dat doet, geniet er dan volop van! Je komt vanzelf in een positievere stemming, waardoor je gedachten ook positiever worden. Zo is de positieve cirkel rond!

3. Omring jezelf met mensen die positief in het leven staan

Net zoals negatieve mensen een slechte invloed op jouw humeur kunnen hebben, hebben positieve mensen juist een goede invloed op je. Na een gezellige avond met vrienden voel je je vaak weer helemaal opgeladen. Probeer die momenten vaker op te zoeken.

Als je je tijd doorbrengt met familie of vrienden die genieten van het leven, werkt dat aanstekelijk. Het is best lastig om de mopperkont uit te hangen terwijl iedereen om je heen vrolijk is.

positief denken

Probeer ook in het dagelijks leven vriendelijk te zijn tegen onbekenden. Begroet de buschauffeur, wees vriendelijk tegen de caissière en glimlach tegen de fietser die je tegemoet komt. Als je glimlacht geef je een sein naar je hersenen dat er iets leuks is, waardoor je je beter voelt. En daarbij, door vriendelijk te zijn, ontvang je vriendelijkheid terug. Waardoor jij je weer beter voelt en makkelijker positief kan denken!

“Mensen vergeten misschien wat je gezegd hebt, maar ze zullen niet vergeten hoe ze zich door jou voelen.”

4. Denk aan iets leuks

Zit vandaag, op het moment dat je dit zit te lezen, alles, maar dan ook alles tegen? Dan is het lastig om je gedachten een positieve draai te geven, dat kan ik me voorstellen. Probeer je gedachten in dat geval te verzetten door niet aan vandaag te denken, maar juist aan iets waar je blij van word.

Iets leuks wat je onlangs hebt meegemaakt of wat je op de planning hebt staan, een persoon in je omgeving waar je veel om geeft of  iets anders wat jou energie geeft. Dit kan je werk zijn, een huisdier, een vakantie of een bepaald examen wat je pas hebt gehaald.

Zorg dat je je gedachten verzet en dat je ergens anders aan denkt.

5. Gebruik de media voor iets leuks

Hoewel we van alle kanten horen dat we niet teveel tijd achter computers moeten doorbrengen en moeten oppassen ons teveel te laten leiden door sociale media, kan het ook een bron van leuk vermaak zijn. Voel je je somber, ga dan online op zoek naar die dingen waar jij vrolijk van wordt. Of dat nu gekke kattenfilmpjes zijn, inspirerende websites of mooie foto’s (van verre bestemmingen waar je zo lekker bij weg kan dromen…). Gebruik het Internet in je voordeel! En blijf er dan weer niet te lang op hangen, want daar worden we inderdaad niet gelukkiger van.

6. Geniet van het leven!

Als je niet zo lekker in je vel zit, heb je al snel de neiging om niets te ondernemen. Je blijft dan liever in je eigen (negatieve) coconnetje zitten. Om daaruit te komen en juist positief te denken, is het belangrijk dat je dingen onderneemt.

-Ga naar buiten en maak een flinke wandeling, het liefst door de natuur, omdat mensen daar bewezen relaxter van worden.

-Knuffel met je partner, kind, huisdier of een vriend(in), zodat er lekker wat oxytocine vrijkomt, een hormoon waardoor je je fijner voelt.

-Speel (bord) spelletjes, doe tikkertje of speel verstoppertje. Als dat laatste je iets te ver gaat, ga dan even op een schommel zitten en voel je weer een onbezorgd kind. Ook met je vrienden kan je tal van leuke dingen ondernemen. Op zo’n moment kán je alleen maar positief denken!

Reizen algemeen

Tot slot

Wil je verder lezen en leren over positiviteit? Lees dan ook eens:

Met deze oefeningen word het makkelijker om positiever te denken en daarmee ook positiever in het leven te staan. Want door positief te denken en positiever in het leven te staan, voel je je gelukkiger.

Als je nog vragen, tips of opmerkingen hebt, laat dan zeker een berichtje achter in het veld hieronder. Ook als je een idee hebt voor een nieuwe blog. Ik vind het heel leuk om van je te horen en hoop dat ik je mag inspireren!