Optimisme

Hoe optimistisch ben jij? Van nature is de één veel optimistischer dan de ander. Maar ik heb goed nieuws voor je als jij dingen vaak van de sombere kant ziet. Want, optimisme kan je leren! Lees hieronder snel verder hoe je dat dan doet.

Wat is optimisme?

Ik heb even wat definities opgezocht van het woord optimisme. Het volgende kwam eruit:

Optimisme (uit het Latijn optimum = het beste) is van oudsher het geloof in de beste van alle mogelijke werelden te leven.

Het geloof dat de wereld waarin wij leven, de beste is. Vroeger werd er natuurlijk vaker dan nu gedacht dat er meerdere werelden waren. Het geloof dat de jouwe dan het mooiste is, is natuurlijk wel heel mooi!

En dan nog de volgende definitie:

Houding waarbij je alles van de gunstige kant bekijkt

Deze is duidelijk, denk ik. En ook hoe wij er tegenwoordig tegenaan kijken. Een optimist ziet alles van de zonnige kant. En dat is een levenshouding die je veel goeds kan brengen.

Waarom zijn we niet allemaal even optimistisch?

We kennen allemaal wel iemand die alles van die zonnige kant bekijkt. Die bij elk nadeel direct 10 voordelen kan noemen en waarbij een baaldag nooit lijkt voor te komen.

Maar ook die optimist heeft heus wel eens een mindere dag. Dat hoort er gewoon bij, voor ons allemaal.

Diep van binnen zijn we allemaal vaak bang dat er iets helemaal mis kan gaan. Een diepgewortelde angst, die we vaak niet los kunnen laten.

En juist de gedachtes die vaak door je hoofd gaan, bepalen jouw (wereld)beeld. Om jouw beeld te veranderen, moet je dus de gedachtes in je hoofd veranderen.

Stap één is dus het bewust worden van je negatieve gedachten en daarna het veranderen daarvan. Hoe je dat doet lees je in dit artikel over negatief denken.

Optimisme zorgt voor een betere mentale en fysieke gezondheid, blijkt uit onderzoek. Het is dus zelfs gezond om optimistisch te zijn! Geen smoesjes meer, dus…

Maar hoe word ik dan optimistischer?

Australische onderzoekers hebben onderzocht of het mogelijk is om optimistischer te worden. En gelukkig blijkt dat dus te kunnen!

Het meest effectief is de ‘Best Possible Self Intervention’. Je visualiseert dan de best mogelijke versie van jezelf.

Hoe zou jij jezelf het liefste zien? Iedereen droomt wel van een bepaalde versie van zichzelf. Maar waarom zou dat bij dromen blijven?

Zo word je de beste versie van jezelf:

  • Welke doelen heb je? Schrijf ze zo concreet mogelijk op
  • Je hebt je doel bereikt! Hoe voel je je?
  • Laat het niet versloffen, blijf erover schrijven.
  • Formuleer realistische doelen, die je ook daadwerkelijk kunt bereiken
  • Op wat voor gebieden wil je jezelf doelen stellen? Dat kan natuurlijk over een optimistischer kijk gaan, maar je kan ook doelen stellen op het gebied van voeding, relaties en carrière bijvoorbeeld
  • Praat met de mensen om je heen over je doelen, om jezelf te motiveren!
  • Lukt het even niet en ga je compleet de mist in? Laat je hoofd niet zakken en bedenk wat je hiervan geleerd hebt. Wat kan je de volgende keer anders doen?

Het is dus voornamelijk een kwestie van: Een doel voor ogen hebben, er voor blijven gaan en de boel niet laten versloffen. Dat is te doen, toch? Hulp bij het behalen van je doelen vind je ook in dit artikel over goede voornemens.

Of heb jij wellicht meer aan je oefeningen om positiever te denken? Dan wordt je vast blij van dit artikel.

Hoe optimistisch ben jij? En wat voor stappen ga jij nemen om wat meer optimisme in jouw leven te krijgen?

Bron: Can psychological interventions increase optimism? A meta-analysis. 2017. J.M. Malouff & N.S. Schutte.