Zo aan het einde van het jaar is het vaak de tijd dat iedereen vooruit en terug gaat kijken. Hoe is het afgelopen jaar verlopen? Had je goede voornemens of had je jezelf doelen gesteld en heb je die doelen ook gehaald? Of is het juist helemaal niet zo gegaan als je gehoopt had?

We hebben vast allemaal wel eens een goed voornemen gehad. En denk ook even na over deze vraag: Hoeveel procent van al jouw goede voornemens heb je ook daadwerkelijk volgehouden?

Zelf heb ik er ook over nagedacht. Hoeveel procent is het voor jou? Voor mij denk ik maar zo’n schamele 10%.

Nu stel ik mezelf niet veel van zulke doelen, maar als ik ze dan al stel, lukt het dus vaak gewoon niet om ze te behalen. Best stom eigenlijk hé?

En ben ik nu de enige met zo weinig doorzettingsvermogen en discipline? Nee, ik denk van niet. Ik houd mezelf in ieder geval voor dat het niet zo is, voordat mijn zelfbeeld echt flink omlaag zakt 😉

Maar wat doen de mensen die hun voornemens dus wél halen, anders dan ik? En ook anders dan jij, wellicht?

Om die vraag te beantwoorden heb ik me, voor jou en natuurlijk ook voor mezelf, verdiept in mensen wie het wel lukt goede voornemens te behouden en hun dromen te verwezenlijken. Op welke manier doen zij dat? En hoe komt het dan precies dat het hen wel lukt?

In dit artikel kijken we naar de visie van Laura Vanderkam.

Hoe kijk jij volgend jaar terug op dit afgelopen jaar?

Op Internet kwam ik de inspirerende Ted talk tegen van Laura Vanderkam. Ik breng je haar advies in hoofdlijnen over en geef er in dit artikel ook mijn eigen draai aan. De vraag die zij stelt is de volgende: “Stel jezelf voor, dat je volgend jaar terugkijkt of het afgelopen jaar. Waarom was het dan zo’n succesvol jaar?”

Een mooie insteek, als je het mij vraagt. Positief – omdat je er vanuit gaat dat het een succesvol jaar wordt. En waarom zou dat het ook niet worden? Alle mogelijkheden liggen nog open! Welke goede voornemens spreken jou aan?

Ben je ontevreden over je werk? Je kan op zoek gaan naar ander werk. Er is heus werk te vinden, al moet je misschien genoegen nemen met een iets lager salaris.

Wil je een (veel) betere conditie krijgen? Het is mogelijk om na een jaar trainen 20 kilometer te kunnen hardlopen.

Misschien ben jij wel die dromer die al jaren graag een wereldreis wil gaan maken, maar je hebt jezelf ervan overtuigd dat het toch niks meer gaat worden. Maar waarom niet..?

goede voornemens - wereldreis

Ben je niet blij met je huis, woonplaats of land? Je kan je huis, of zelfs alles wat je hebt verkopen en ergens anders gaan wonen…

Je kan in een jaar je hele leven totaal omgooien. Dus ben je op dit moment echt niet gelukkig met jouw leven, kom dan in beweging en breng veranderingen aan in jouw leven. Er verandert niks als je geen actie onderneemt. Moet je daarvoor lastige beslissingen nemen? Houd dan onderstaande in gedachten:

Makkelijke beslissingen, moeilijk leven. Moeilijke beslissingen, makkelijk leven.

En nee, zelf streef ik niet naar zo’n drastische verandering. Maar er zijn wel kleine dingen die ik zelf graag zou willen veranderen. En tot nu  toe kan ik zeggen dat dat nog niet zo erg lukt.

Wat wil jij veranderen?

Wat zijn jouw goede voornemens? Willen we niet allemaal graag wat meer tijd door brengen met familie en vrienden? En wellicht ook wat meer bewegen? Meer tijd in de buitenlucht doorbrengen, omdat dat zo gezond blijkt te zijn? Wat gezonder eten en minder snoepen? En liefst ook wat minder vaak achter de computer of televisie hangen?

Misschien wil jij wel graag jezelf ontwikkelen en je zelfbeeld verbeteren, of minder stress ervaren.

We willen allemaal graag dezelfde dingen. En toch lukt het vaak niet. Wat is jouw reden als ik er naar vraag? Mag ik een gokje doen? Het komt wellicht in de buurt van:

Ik. Ben. Altijd. Zo. Enorm. Druk!

goede voornemens - deadline-stopwatch

Tijd, is de reden dat we vaak de dingen die we willen, toch niet doen. En dat is nu juist het punt wat Laura Vanderkam onderuit schoffelt.

Er zitten in één week 168 uur. Waarvan je er 8×7 = 56 slaapt. We werken vaak 40 uur.

Dan blijft er 72 uur over. Dat is 72 uur om dingen te doen die we graag willen, buiten het werk en onze slaap om! Stel dat je 3 uur wil sporten per week, dan heb je nóg 69 uur over.

Wat heb jij nog voor excuus? Teveel mensen die teveel van je vragen? Leer om beter nee te kunnen zeggen.

Oefening

Probeer eens om een week lang van elk uur op te schrijven waaraan je het hebt besteedt.

En kom aan het eind van de week weer terug bij dit artikel. Hoeveel uur heb je besteed aan televisie kijken, op je telefoon kijken, op de bank hangen of noem nog iets anders wat vrij nutteloos is? Dragen alle activiteiten bij aan jouw geluk? Nee? Deel je week dan anders in. Geef jezelf een schop onder je kont als je weer eens te lang op Internet blijft hangen – ja, ik ben hier zelf ook zeker schuldig aan…

Hoe ziet jouw komende jaar eruit?

Laura geeft in haar Ted talk de volgende opdracht. Stel jezelf voor dat je volgend jaar (december 2018) terugkijkt of het afgelopen jaar. Denk voornamelijk even na over de drie gebieden carrière, relaties en jezelf.

Maak een lijst met punten waarom je volgend jaar zo tevreden bent over jouw afgelopen jaar. Bedenk op alle drie de genoemde gebieden, waarom jij tevreden gaat zijn.

Punten die op mijn eigen lijst staan?

  • Mijn 2018 was succesvol omdat ik met mijn eigen bedrijf maandelijks voldoende verdien
  • 2018 was liefdevol omdat ik allemaal leuke dingen samen met mijn man heb ondernomen
  • Gezellig ook, was 2018, omdat ik mijn vriendinnen vaak heb gesproken en veel lol met ze heb gehad
  • 2018 was fijn omdat het me is gelukt dagelijks voldoende te bewegen en gezond te eten, waardoor ik mijn streefgewicht al in het begin van het jaar heb gehaald en daar op ben gebleven. Daardoor voel ik me energiek en daadkrachtig.
  • 2018 was een jaar vol ontwikkeling, waarin ik veel aan mijn persoonlijke ontwikkeling heb gewerkt en veel kennis heb opgedaangoede voornemens - vrienden

En waarom wordt jouw 2018 zo’n fijn jaar?

Jouw lijst lijkt hier misschien wel een beetje op. En misschien wel helemaal niet, omdat je met heel andere dingen in jouw leven bezig bent op dit moment. En natuurlijk is dat helemaal oké, alleen maar leuk.

Waar zit jouw grootste knelpunt?

En nu je die lijst gemaakt hebt, wat zijn dan de punten waarvan je nu denkt: ‘Ik schrijf dit punt nu wel op, want ik wil het graag, maar ik weet eigenlijk nu al dat dit dus niet gaat lukken…’

Dan is dat het punt waar we ons nu even in gaan verdiepen. Want waarom denk je precies dat het je niet zal lukken? Wat de redenen ook zijn, ze zijn in 99% van de gevallen te overwinnen.

Maar je moet daar wel bepaalde stappen voor nemen. Welke stappen zijn dat? Maak voor jezelf een stappenplan, wat is er allemaal nodig om dit specifieke doel te halen? En ga er mee aan de slag. Vandaag nog!

Al maak je alleen een lijst (liefst met data waarop bepaalde punten gedaan moeten zijn), begin vandaag. En zorg dat je de stappen die je moet nemen niet vergeet of ergens in een hoekje van je gedachten schuift. Achter je werk, het huishouden en al je zorgen.

Als je weet waar je voor gaat, dan heb je een goede stimulans om vol te houden.

Maak jouw persoonlijke stappenplan

Welke stappen zijn er nodig om 2018 tot jouw meest succesvolle jaar tot nu toe te maken? En dan doel ik op carrière, relatie én persoonlijk gebied!

Deel je grote wensen op in kleine stappen. Begin klein, en bedenk dat iedereen ooit klein is begonnen.

En als je denkt dat je te druk bent, denk dan aan de 128 uur die in een week zitten. Ja, misschien moet je veel werken en heb je daarbij ook nog veel andere afspraken. Maar er blijft altijd tijd over. En jij bepaalt dus zelf hoe je die overgebleven tijd indeelt.

goede voornemens - plan

Waarom wil je dit voornemen behalen?

Zorg dat je jezelf motiveert om er voor de volle 100% voor te willen gaan.

Je kan wel vaker willen sporten omdat je partner dat vindt, maar als je zelf niet gemotiveerd bent, dan gaat dat niet werken.

Intrinsieke motivatie (dus motivatie echt van binnenuit) is de beste manier om iets vol te houden.

Start een ‘accountability group’

Vind je het lastig om een goed voornemen vol te houden? Dan kan ik je een tip van Gretchen Rubin aanbevelen. In het Engels klinkt het wat mooier, accountability group, maar het komt dus neer op een verantwoordelijkheidsgroep. Een groep mensen (dat kunnen er 2 of 20 zijn) aan wie je verantwoording moet afleggen.

Als je wil gaan hardlopen kan je bijvoorbeeld met een groepje mensen afspreken, zodat je een stok achter de deur hebt om te komen.

Maar bij gezond eten wordt het lastiger. Je kan moeilijk alle maaltijden met dezelfde groep mensen delen.

In zo’n geval kan je ook bijvoorbeeld een groepsapp starten op WhatsApp en elkaar hier op de hoogte houden van je vorderingen. Zorg dat je elkaar opbeurt als het even minder gaat, maar dat je ook wel een beetje streng bent voor elkaar. En de hoogtepunten mogen natuurlijk uitgebreid gevierd worden!

Als er iemand is die jou herinnert aan je goede voornemen, dan is de kans al groter dat je het vol kan houden. Vertel jouw voornemens dus aan veel mensen, zodat je er aan herinnert wordt!

Vind je het moeilijk om jouw gewoontes te veranderen? Dan is het boek over je gewoontes veranderen van Gretchen Rubin een aanrader.

Wat ga jij volgend jaar doen met jouw goede voornemens?

Ga jij naar aanleiding van dit artikel een lijst voor jezelf maken? En hoe ver zal het daadwerkelijk komen met het uitvoeren van jouw goede voornemens denk je?

Wil je verder lezen over de ideeën van Laura Vanderkam? Bekijk dan bijvoorbeeld haar boek 168 hours of What the most successful people do before breakfast.

Ik ben heel benieuwd naar jouw goede voornemens en of je denkt dat je ze kan behalen. Laat het me zeker even weten in de reacties, ik hoor graag van je!

goede voornemens - komende jaar

Wat voor jaar gloort er voor jou achter de horizon?