waarom jouw acties er wel toe doen

‘Er wordt echt geen dier minder om geslacht als ik stop met vlees eten.’

‘Dat ene plastic zakje, wat maakt dat nu uit? Weet je wel hoe veel plastic er dagelijks bij de supermarkt doorheen gaat?’

‘Nederland is maar zo’n klein land, die grote landen, Amerika en China enzo, díe stoten veel uit. Wat wij doen heeft helemaal geen nut joh.’

Herkenbaar? Ik hoor ze nog wel eens namelijk, bovenstaande uitspraken. Ben ik het er mee eens? Nope.

En daar gaan we het vandaag over hebben!

‘Je bent niet de enige’

Ik weet niet waarom, maar ik vind dit een heel geruststellende gedachte. Bij alles wat ik meemaak. Of het nu verdrietig is, geweldig of vervelend. Er zijn altijd wel mensen die datzelfde ook hebben meegemaakt. Of het nu gister was of 200 jaar geleden.

Maar het geldt natuurlijk ook op het gebied van duurzame keuzes. Ik raap hier in mijn woonplaats dat plastic zakje op, maar ik weet dat er in Nederland nog heeeel veel andere mensen zijn die zwerfvuil oprapen. Of steeds vaker vlees laten staan. Of ervoor kiezen minder vaak te vliegen.

Je bent niet de enige, écht niet. En het fijne is dat je tegenwoordig via Internet die ‘anderen’ nog relatief makkelijk kan vinden ook! En wie heeft er niet gehoord van Greta Thunberg?

Alle kleine beetjes maken samen een groot geheel

En wat al die mensen afzonderlijk van elkaar dus doen, dat helpt! Waarom denk je dat het schap vleesvervangers in de supermarkten steeds groter wordt? En waarom komen er steeds meer initiatieven voor het delen van auto’s, het onderling uitlenen van spullen, opties voor het compenseren van je vlucht?

Als we met z’n allen iets doen, heeft het dus wél impact. Want je bent niet de enige. Juist als de vraag vanuit de maatschappij steeds groter wordt, passen bedrijven hun aanbod aan.

Weet je nog wat er gebeurt, als je een steen in het water gooit?

Heb jij als kind vaak steentjes in het water gegooid? Een kring van golfjes, die steeds groter wordt. Eén steen zet het water in beweging. En ook één persoon kan het water in beweging zetten.

waarom jouw acties er wel toe doen

Als mens heb je invloed op de mensen met wie je omgaat. Of je het nu wilt of niet, je beïnvloed elkaar. Ze zeggen niet voor niks: Je bent het gemiddelde van de 10 mensen met wie je het meeste tijd doorbrengt.

En stel nu dat jij die persoon bent die geen vlees eet, die zwerfafval opraapt of gestopt bent met vliegen. Ook onbewust beïnvloed je de mensen om jou heen. En daar hoef je heus geen ‘prediker’ voor te worden. En zij beïnvloeden de mensen daaromheen ook weer. Zo veroorzaken al die mensen bij elkaar een groot rimpeleffect wat niet te negeren is!

‘Wij hebben de aarde in bruikleen van onze kinderen’

De berichten over klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en andere angstaanjagende ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Bij veel mensen gaat er een knop om als zij kinderen krijgen. Want hee, op wat voor wereld zullen hun kinderen eigenlijk opgroeien? Het is waar dat de wereld steeds veiliger wordt. Maar dat er problemen ontstaan door onze huidige levensstijl, dat is óók waar. De wereld is geen bodemloze put, waarmee we kunnen doen wat we willen. Er zijn grenzen. Laten we samen onze levensstijl zo aanpassen dat we leven binnen de draagkracht van onze aarde. Want jouw acties doen er wél toe! 

Wil je weten met wat voor acties je nu echt het grootste verschil maakt? Voor de meeste Nederlanders zit hem dat in minder spullen kopen, concludeerde Babette Porcelijn in De Verborgen Impact. Op haar website kan je ook zelf de test doen en erachter komen hoeveel aardes jij nodig hebt.

Benieuwd naar de manier waarop jij de meeste impact kan maken? Lees dan het boek van Babette Porcelijn!

Hopelijk heb ik je een beetje overtuigd waarom jouw acties er wel toe doen. Zijn er dingen waarvan jij denkt dat ze geen effect hebben? En doe je het dan wel, of laat je het dan maar zitten?

Meer lezen over duurzaamheid?
Duurzaam speelgoed kopen voor je kinderen
Beginnen met consuminderen, hoe pak je dat aan?
Duurzamer leven is geen wedstrijd