duurzaam speelgoed kopen

Kinderen spelen. Het liefst de hele dag. Het is een geruststelling als je weet dat dat speelgoed van duurzame materialen is gemaakt én onder goede arbeidsomstandigheden. Duurzaam speelgoed kopen dus! Maar wat is duurzaam speelgoed en waar koop je het?

Wat is duurzaam speelgoed?

Waar moet je aan denken bij duurzaam speelgoed? Er zijn verschillende dingen die een rol spelen. Denk aan materiaal, arbeidsomstandigheden, levensduur en speelplezier.

Van welk materiaal is het speelgoed gemaakt? Als mensen op zoek zijn naar duurzaam speelgoed, denk je al snel aan houten speelgoed. Maar ook bij houten speelgoed zijn er verschillen in kwaliteit. Hierbij is het slim om bijvoorbeeld te letten op duurzame houtkap. Je kan dit zien aan kenmerken zoals FSC. Ook wordt steeds meer speelgoed van bamboe gemaakt, wat een prima grondstof is. Door op de keurmerken te letten, heb je ook meer garantie dat het gemaakt is in goede arbeidsomstandigheden.

Ook belangrijk is dat het speelgoed niet giftig is. Klinkt logisch, maar in sommige plasticsoorten zitten stofjes die niet goed zijn voor je kind. En nee, dat staat over het algemeen niet op de verpakking vermeld. Siliconen speelgoed is een alternatief voor plastic speelgoed.

Speelgoed kopen met een lange levensduur

Ook de levensduur van het speelgoed speelt mee. Iets wat je na een week alweer weg kan gooien is niet bepaald duurzaam. Investeer daarom liever wat meer geld in een duurzaam alternatief, in plaats van iets goedkoops bij een goedkope winkel te kopen. Heb je hier geen geld voor? Kijk dan naar alternatieven, zoals tweedehands speelgoed.

Speelgoed met een open einde

Speelgoed met een open einde betekent dat kinderen zelf hun spel vormgeven. Ze kunnen er al hun creativiteit in kwijt. Denk aan materialen die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt, zoals de Grimm’s Regenboog. Inspiratie hoe je de regenboog allemaal kunt gebruiken, vind je bijvoorbeeld op de website van Columns by Kari.

Dit vind je misschien ook leuk: Wat je kunt leren van kinderen

Waar koop je duurzaam speelgoed?

Er zijn veel webshops waar je terecht kan voor duurzaam speelgoed. Bijvoorbeeld Ecogoodies, maar ook Greenjump en DeKleineVogelaar. Daarnaast kan je natuurlijk terecht op bol.com. Je kan hier vooral terecht als je al weet welke merken duurzaam zijn. Ze verkopen bijvoorbeeld de duurzame merken Grimm’s, Plan Toys en Green Toys.

Het duurzaamste speelgoed is het speelgoed wat je niet koopt

Een toevoeging die ik toch graag kwijt wil. Misschien niet wat je wil horen als je op zoek bent naar speelgoed. Maar het duurzaamste speelgoed blijft het speelgoed wat je niet koopt. Er zijn verschillende manieren om niet teveel nieuw speelgoed te hoeven kopen.

  • Leen speelgoed bij een spelotheek, vrienden of familie
  • Kan je spullen die je al hebt als speelgoed gebruiken? Denk aan oude pannen etc.
  • Stimuleer de verbeelding van je kinderen. Een tak die je kinderen buiten vinden kan prima dienen als zwaard, toverstaf of lepel voor de heksensoep.
  • Handig? Veel speelgoed kan je zelf maken van restmateriaal. Kijk op Pinterest voor inspiratie!
  • Een verjaardag op komst? Vraag de gasten een ervaring cadeau te doen aan je kind.
  • Koop speelgoed tweedehands, bijvoorbeeld op Marktplaats.

Liever minder en kwalitatief speelgoed

Verzucht je na elke verjaardag ook dat je kind zoveel speelgoed heeft gehad? Het is een hele kunst om de hoeveelheid speelgoed in de hand te houden. Wil je nieuw speelgoed voor je kind of komt er een verjaardag aan, investeer dan in goed, duurzaam speelgoed van hoge kwaliteit. Vraag de gasten bijvoorbeeld om samen een groter cadeau te geven. Zo voorkom je dat je huis dicht slibt met speelgoed en heeft je kind optimaal plezier van het nieuwe speelgoed.

Kies daarnaast voor speelgoed waar je kind lange tijd plezier van heeft. Menig achtertuin wordt versierd door een trampoline, wat voor de meeste kinderen veel speelplezier zal brengen. Hoewel ik niet geloof dat er trampolines gemaakt zijn van duurzaam materiaal, is een trampoline daardoor toch een duurzame keuze. Maar koop er dan wel één van hoge kwaliteit.

Duurzaam speelgoed kopen kan een behoorlijke zoektocht zijn. Hoe houd jij de speelgoedberg van je kinderen onder controle?