kinderen en geluk

We weten het allemaal. Kinderen zijn onbevangen en eerlijk. En wij als volwassenen, kunnen daardoor veel leren van kinderen! Dus, nog even een reminder aan alle ouders en iedereen die wel eens met kinderen te maken heeft (voor wie niet, dus?).

Meer lezen? Lees ook Wat kinderen niet begrijpen van volwassenen.

Wat je kunt leren van kinderen

1. Denk buiten de normale paden

Heb je een probleem? Denk dan eens wat vaker buiten de lijntjes.  In de loop van de jaren raken we onze flexibiliteit kwijt en denken we dat dingen alleen nog maar op een bepaalde manier kunnen. Maar wie zegt dat het niet heel anders kan? Juist, kinderen! Kinderen hebben een grotere fantasie, maar komen daardoor wel vaak met originele oplossingen die soms onze eigen bedenksels overtreffen!

2. Wees jezelf

Waarom proberen wij ons altijd anders voor te doen dan we zijn? Of het nu tegenover onze baas of onze schoonouders is. Altijd willen we onszelf beter presenteren. Maar heus, mensen vinden de echte jou ook leuk. En als ze dat niet vinden, is dat ook oké. ‘Dan ben jij mijn vriendje niet meer.’ Want er blijven genoeg mensen over die jou wel leuk vinden en daar gaat het om!

3. Hoe rechtvaardig ben jij?

Kinderen houden je aan je beloftes. Want als je iets hebt gezegd, moet je dat toch gewoon doen? We proberen anderen soms zoet te houden met mooie praatjes, maar hoe eerlijk ben jij daarin? Doe jij wat je zegt dat je doet?

4. Durf om hulp te vragen

Dit vind ik een mooie. Want zijn we niet vaak te bang voor gezichtsverlies? Dan durven we niet om hulp te vragen omdat we bang zijn om voor paal te staan. Maar de meeste mensen vinden het juist leuk om te helpen!

5. Leef in het hier en nu

Heerlijk zoals kinderen in het hier en nu leven. Een rondje wandelen met mijn nichtje duurt vaak wat langer dan gepland, omdat ze elk bijtje en bloemetje graag even bestudeert. Maar kunnen we niet, in plaats van geïrriteerd te raken, met ze meedoen? Neem de tijd om te genieten van alles om je heen, van wat er NU gebeurt en maak je ‘geen zorgen over de dag van morgen’.

6. Nieuwsgierigheid is het een groot goed

Waarom nemen we dingen vaak voor lief? ‘Omdat het nu eenmaal zo is en daar kan je niks aan veranderen.’ Maar met die instelling mis je een hoop dingen waar je juist zoveel van zou kunnen leren!

Zelf ben ik mijn nieuwsgierigheid nooit kwijt geraakt en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Niet iedereen zit erop te wachten dat je alles wil weten namelijk. Die nieuwsgierigheid soms een beetje doseren kan dus geen kwaad, als volwassene zijnde.

7. Durf risico’s te nemen

Kinderen durven veel dingen die wij als volwassene niet meer zien zitten. ‘Ja, vroeger deed ik dat wel hoor, maar nu?!’ Maar waarom worden we zoveel voorzichtiger? Natuurlijk, we kunnen een keer op onze bek gaan (letterlijk of figuurlijk), maar leer je daar juist ook niet van?

8. Schaamte? Nergens voor nodig

We kennen het beeld allemaal, kinderen die ongegeneerd in hun neus peuteren, hun broek laten zakken of zelf hard mee lachen om hun eigen flaters. Want waarom zou je je schamen? Het overkomt ons toch allemaal? Probeer je eens wat minder te generen. Hooguit bezorg je een paar anderen eens een goede lachbui, ook prima toch? En dat schaamrood op je kaken trekt vanzelf wel weer weg, geen zorgen over maken!

9. Geniet

En dan, last but not least, Geniet! Met een hoofdletter G ja. Eigenlijk is het een samenvatting van alle punten hierboven. Geniet door te leven in het nu, jezelf te durven zijn, door risico’s te durven nemen…

En ben je even vergeten hoe dat moet? Ga dan eens een middagje kinderen bestuderen, leren van kinderen, in plaats van leren uit boeken. Zorgt voor een hoop nieuwe inzichten!

Inspiratie: Mynd en J/M Ouders