Een weg vol geluk

Een weg vol geluk, in plaats van een weg naar het geluk toe. Want is de reis niet minstens zo belangrijk als het einddoel? En moet je eigenlijk wel een einddoel hebben? Vaak wil je bij het bereiken van dat doel, toch wel weer wat anders.

Begrijp me goed: het is prima om steeds weer nieuwe doelen te hebben. Wat wel belangrijk is? Dat jouw geluk niet afhangt van het bereiken van dat doel. Zorg dat de weg naar dat doel toe, minstens zo leuk is als het behalen van dat doel. Maar hoe doe je dat, de reis minstens zo leuk maken als ?

Een mooie nadenker om dit artikel mee te beginnen. Filosofeer je mee vandaag?

Hoe denk jij over geluk?

Al jarenlang ben ik bezig met persoonlijke ontwikkeling. Het leuke is dat je overal verschillende invalshoeken tegenkomt. Iedereen denkt anders over geluk. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld dat je geluk helemaal niet moet nastreven. Anderen vinden in het moment leven het ultieme geluk. En voor sommige blijft geluk het bekende plaatje: zij streven iets tastbaars na. Een mooi huis, een fijne relatie, genoeg geld op de bank, etc.

Stop even met lezen en denk rustig na over de volgende vragen. Ben jij op dit moment gelukkig? En zo niet, wanneer denk je dan wél gelukkig te zijn? Denk je dat het mogelijk is altijd gelukkig te zijn, of is geluk iets dat in vlagen voorbij komt waaien?

Trap jij in één van deze valkuilen?

Wat opvallend is, is dat ook miljonairs niet per se gelukkig zijn. In eerste instantie denk je nu: logisch toch, dat zijn ook gewoon mensen. Maar ergens is dat helemaal niet zo logisch. Want minstens de helft van alle Nederlanders denkt dat ze gelukkig zijn zodra ze een miljoen hebben.

Zelf trap ik ook vaak in die valkuil hoor.

Een paar overtuigingen die je vaak hoort:

  • Als ik meer geld heb, dan voel ik me vast gelukkiger.
  • Als ik meer vrije tijd heb, dan voel ik me vast gelukkiger.
  • Als ik meer energie heb, word ik ook vast gelukkiger.

Start nú met je mooiste leven

De conclusie hiervan? Laat jouw geluk niet afhangen van iets wat je graag in de toekomst zou willen.

Eén van de mooie lessen die ik de afgelopen tijd mocht leren is de volgende. Start nu al met leven zoals je graag zou willen. Een leuke quote (ik weet helaas niet meer van wie): we zijn hier niet om te ontdekken wie we zijn, maar om te creëren wie we zijn.

Ben jij het ermee eens? Ik merk in ieder geval wel dat het helpt om bezig te zijn met wat je wél wilt.

Wie wil je zijn? Wat voor partner wil je zijn? Wat voor moeder of vader wil je zijn? Wat voor dochter of zoon? Wat voor vriend(in), collega, buurvrouw of buurman…? Maar voor mij geldt ook: ‘Ik wil een opgeruimd persoon zijn.’ Je snapt mijn punt.

Een voorbeeld.

Ik zou graag een liefdevolle mama willen zijn. Top! Want wat houdt me tegen? Zelfs voor zoiets basaals als liefdevol zijn, bedenk ik allerlei argumenten waarom het me niet lukt. Ik heb te weinig energie, want ik slaap te weinig. Daardoor verlies ik mijn geduld als de kinderen mopperen. Ook zit ik soms te veel op mijn telefoon en heb ik daardoor te weinig aandacht voor ze.

De kunst is om me telkens voor te houden wie ik wil zijn. Als ik mijn zoon uit bed ga halen, sta ik even 3 seconden stil: wat voor mama wil ik zijn? En kan ik hem met extra veel enthousiasme begroeten.

Als ik op het punt sta mijn geduld te verliezen omdat mijn dochter moe is en enorm op mijn zenuwen werkt, denk ik: wat voor mama wil ik zijn? Een moeder die haar best doet te zien waar haar kind behoefte aan heeft. Meestal is dat een knuffel op zo’n moment.

Ik ben hier nu een paar weken mee bezig en het helpt me bewuster in het leven te staan. Want wie houdt me tegen de persoon te zijn die ik wil zijn? Dat ben ikzelf! Tijd om daarop actie te ondernemen dus. 🙂

Met deze wil ik hem graag afsluiten voor vandaag. Ben benieuwd naar jouw standpunt!

Lees meer over het behalen van je doelen: Doelen stellen voor je geluk, doe jij het al?