doelen stellen

Vorige week las ik in het AD wat adviezen over geluk van Leo Bormans. Eén advies licht ik er graag voor je uit, omdat ik die niet eerder uitgebreid heb besproken hier. Het gaat over doelen stellen voor je geluk. Hoe dat zit? Dat leg ik graag aan je uit!

Een hoopvol mens is een gelukkig mens

Leo Bormans zei het volgende over het stellen van doelen voor je geluk.

‘Stel jezelf nieuwe doelen en zoek telkens nieuwe wegen om die te realiseren. Hoop is de motor van ons handelen. Hoopvolle mensen stellen zichzelf doelen om iets te bereiken. Zij worden geen slachtoffer, maar blijven eigenaar van hun leven.’

Ik las eens verschillende interviews met mensen die boven de 100 waren. Iets wat ze allemaal gemeenschappelijk hadden was het hebben van een doel. Een reden om ’s ochtends je bed uit te komen. Of het nu het verzorgen van een huisdier is, vrijwilligerswerk, het zorgen voor een familielid.

Het maakt ons gelukkig als we nodig zijn, als we een doel hebben.

Maar wat nu als je op dit moment geen doel hebt? Moet je dan maar een doel verzinnen om gelukkig(er) te worden? Nee, zo zwart-wit zit het nu ook weer niet gelukkig.

Maakt het uit wat voor doelen je stelt?

Voor je geluk maakt het zeker uit wat voor doelen je stelt. We worden er namelijk niet echt gelukkiger van als we een doel stellen dat vrijwel niet haalbaar is. Je voelt jezelf dan juist eerder een loser omdat je je doel telkens niet behaalt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Het gaat niet om het stellen van grote en vrijwel onhaalbare doelen. Je mag natuurlijk wel een groot doel stellen, maar deel dat dan op in kleinere doelen.

Als je bijvoorbeeld 20 kilometer wil kunnen hardlopen, begin dan met jezelf als doel te stellen om 3 kilometer te kunnen lopen.

Hetzelfde geldt voor gezonder eten, afvallen, fitter worden, vriendelijker zijn tegen de mensen om je heen, jezelf beter inzetten op je werk of opleiding…

Doe bijvoorbeeld elke dag één push up meer dan de dag ervoor. Of zorg dat je elke dag je Spaanse woordenschat iets uitbreidt.

Als je een bepaald doel wil behalen, gaat het erom dat je jezelf blijft verbeteren. Je hoeft jezelf niet direct met 30% te verbeteren, het mag ook 1% per keer zijn. Dan kom je er namelijk ook.

Het hoeven ook helemaal geen grootse doelen te zijn. Je kan bijvoorbeeld ook een trui bruien of zorgen dat je tuin onkruidvrij is. Of zelf een paar kroppen sla verbouwen, om er daarna heerlijk van te kunnen genieten.

Of misschien wil je wel minder geld uitgeven. Je kan er een serieus leuke sport van maken om te bezuinigen. Er zijn tal van blogs met allerlei leuke bezuinigtips die jou daarmee kunnen helpen.

Een reden om je bed uit te komen

Als je je werk leuk vind en je gaat met plezier de deur uit ’s morgens, dan is ook dat al voldoende reden om je gelukkig te voelen met je bezigheden. Voel je niet verplicht om jezelf allerlei extra doelen te stellen, dat is niet nodig.

Zorg er gewoon voor dat je blij je bed uit komt.

Lees ook de Gelukstip van enkele weken geleden: Wat is jouw motivatie?

Welke doelen heb jij?

Nu ben ik heel benieuwd met welke reden jij je bed uitkomt ’s morgens. Sleep je jezelf door de dag heen, of ben jij blij met je werk?

En misschien zie je je werk als noodzakelijk middel om jouw leven te kunnen bekostigen. Dat hoeft helemaal niet slecht te zijn, zolang je maar geen echte tegenzin hebt om naar je werk te gaan. Als jouw leven buiten je werk helemaal naar je zin is en de tijd op je werk is door te komen, dan is dat ook helemaal oké! Maar over hoeveel lol je hebt in je werk en of je altijd voor je droombaan moet gaan, zal ik in een later artikel verdergaan. Want omdat we allemaal met werk te maken hebben, is dat natuurlijk een interessant onderwerp!

Wellicht is jouw werk dus wel je doel, maar misschien heb jij ook wel heel andere doelen. Of misschien is het jouw doel om een leuke moeder te zijn voor je kinderen, bijvoorbeeld. Dat is met alle hectiek rondom een gezin ook een doel op zich.

Doelen stellen, voor iedereen heeft het een andere betekenis!

Wil je verder lezen, neem dan eens een kijkje bij de boeken van Leo Bormans!

Laat het me weten in de reacties hieronder, ik hoor heel graag van je!