Al een poos ben ik bezig met een minimalistischer leven. En bij minimalisme zien de meeste mensen een opgeruimd huis voor zich. Daar gaat het bij mij dus helemaal fout. Kom je aan het eind van de dag onverwacht bij ons langs, dan kan je aan de sporen exact zien wat ik die dag gedaan heb. Ik doe Ć©cht mijn best, maar het zit er van nature (nog) niet in, zeg maar. Dat brengt me dus bij de vraag: Word je gelukkiger van een opgeruimd huis?

‘Ik kan mijn tijd wel beter besteden’

Mijn grootste argument voor het niet hebben van een spic en span huis is dat ik mijn tijd wel beter kan benutten. Maar is dat zo? Ik ben namelijk geregeld wat kwijt: sleutels, schoenen, een bepaald kledingstuk. En met het zoeken gaat behoorlijk wat tijd verloren. Vaste opmerking van mijn man is niet voor niets: ‘Het is maar goed dat je hoofd vastzit.’ Herkenbaar? En schoonmaken is natuurlijk wat anders dan rommelig. Alhoewel schoonmaken wel veel gemakkelijker is met een opgeruimd huis.

word je gelukkiger van een opgeruimd huis
Je wordt al onrustig door alleen naar de foto te kijken.

Wat levert een huis zonder rommel je op?

Een opgeruimd huis zorgt vooral voor overzicht. Een kenmerk van een opgeruimd huis is dat alles een vaste plek heeft. Daardoor weet je precies waar iets ligt. Sinds wij een vaste plek hebben voor de sleutels ben ik ze bijna nooit meer kwijt. Dat scheelt veel tijd en stress, op het moment dat je weg moet en je sleutels niet kan vinden.

Een ander stresspunt is dat er onverwacht mensen langs komen en je huis een puinhoop is. Voelt gewoon niet fijn. Zeker als het mensen zijn wiens huis altijd door een ringetje te halen is. šŸ˜‰

Ik noemde het al eerder: schoonmaken wordt zoveel makkelijker en sneller als je huis opgeruimd is. Je bent niet eerst een kwartier aan het opruimen voor je kan beginnen met stoffen en stofzuigen.

‘Een opgeruimd huis is zo kil!’

Argument om je huis niet netjes aan kant te hebben, is dat een opgeruimd huis koud of kil zou aanvoelen. Maar dat heeft er niks mee te maken natuurlijk. Een huis wat vol staat met snuisterijen, kan ook een heel opgeruimd huis zijn. Er slingers niks rond en alles staat waar het hoort. Opgeruimd en minimalistisch leven hoeven helemaal niet samen te gaan. Geen argument om je rommel niet op te ruimen dus!

Word je gelukkiger van een opgeruimd huis?

Mijn conclusie is dat een opgeruimd huis -in kleine mate- dus inderdaad bijdraagt aan een gelukkiger leven. Je bent minder tijd kwijt met het zoeken van dingen, je hebt minder stress en zelfs je zelfbeeld kan erdoor verbeteren. Tijdens het zoeken naar jouw kwijtgeraakte denk je niet: ‘oh wat ben ik blij met mezelf!’ Je denkt eerder: ‘pff, waarom ben ik altijd zo chaotisch?!’

Tips voor een opgeruimd huis

Maar als zo’n opgeruimd huis echt gelukkiger maakt, hoe doe je dat dan? Hoewel ons huis meestal nog een rommel is, lukt het soms om periodes toch een opgeruimd huis te hebben. Dat komt met name door de volgende tips. Nu nog consequent volhouden!

  • Zorg dat alles een eigen plek heeft. Zo kan je het gemakkelijk terugleggen na gebruik en weet je waar je moet zoeken;
  • Pas de 1-minuut regel toe. Alle karweitjes die je binnen Ć©Ć©n minuut kunt afronden, voer je direct uit. Daar hoort dus bij het opruimen van spullen die je hebt gebruikt.
  • Ruim niet alleen op, maar doe ook dingen weg. Met minder spullen heb je automatisch minder rommel.
  • Maak er een routine van. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om na het eten even 5 minuten te zorgen dat alles weer netjes is.
  • De laatste tip komt van leukegeit.nl, geniet van het resultaat! Want zo’n opgeruimd huis geeft echt wel een goed gevoel!

Ben jij een echte opruimer of kan jij ook nog wel wat inspiratie gebruiken? Laat het me weten in de reacties!