Geluksweg - voordelen van minimalisme

Het minimalisme wint aan terrein en dat geldt wereldwijd! We hebben er ook bijna allemaal al wel een keer van gehoord. We denken daarbij vooral aan wat lege huizen, weinig spullen hebben en ook niet teveel kopen. Maar wat houdt dat minimalisme nu verder precies in, hoe pas je het toe in je leven en wat zijn de voordelen van minimalisme? Dat lees je allemaal in dit artikel!

Wat is minimalisme?

Wat is nu precies de betekenis van minimalisme? Een definitie van minimalisme is: het streven om met zo eenvoudig mogelijke middelen een doel te bereiken, een effect te bewerkstelligen.

Naast een bepaalde kunststroming en invloed in de architectuur, is minimalisme vooral bekend van de minimalistische levensstijl die veel mensen aanhangen.

Veel huizen zijn tegenwoordig bijvoorbeeld minimalistisch ingericht. Zo min mogelijk meubels, maar ook niet teveel decoratie en andere prulletjes. Onder het mom van minimalisme worden er dan ook grote opruimacties gehouden, waar de kringloopwinkels veel profijt van hebben!

Naast een minimalistisch interieur, wordt ook de garderobe van veel mensen steeds minimaler. Minder kleding dus en de kleding die er wel is, is zeer overwogen uitgekozen.

Daarnaast kan je ook minimaliseren op je vervoer. Bijvoorbeeld door de auto de deur uit te doen en alles met de fiets en het openbaar vervoer te doen.

Maar ook minimaliseren op bijvoorbeeld het eten (zo puur en eenvoudig mogelijk eten), hoort erbij. Erg veelzijdig dus, dat minimalisme. Lees hieronder verder voor de voordelen van minimalisme, want die zitten er zeker aan verbonden!

Minimalisme in Japan

In Japan zijn ze echt heer en meester in het minimaliseren. Het thuisland van opruimgoeroe Marie Kondo.

Sommige mensen hebben alleen de hoognodige dingen en hun huis is vrijwel leeg. Zo extreem zijn de Nederlandse minimalisten niet, maar wel leuk om gewoon eens naar te kijken!

Op deze website bijvoorbeeld staat enkele foto’s. Laat je inspireren en verbazen!

voordelen van minimalisme
Kaal of juist stijlvol? Wat is jouw mening?

10 Voordelen van minimalisme

Er zijn veel voordelen verbonden aan het leven van een minimalistische levensstijl. Vandaag licht ik je in over de voordelen van minimalisme die ik het meest van toepassing vind. Welke voordeel vind jij het meest waardevol?

1.      Minimalistische garderobe

Wist je dat de meeste mensen maar zo’n 20% van hun kleding geregeld dragen?

Zelf ben ik nooit zo’n shopaholic geweest, dus echte uitpuilende kasten heb ik nooit gehad. Maar (te)veel kleren is een puntje wat iedereen denk ik wel herkent. En ik lees vaak genoeg over mensen die allemaal kleren in de kast hebben hangen met zelfs het prijskaartje er nog aan!

Bij minimalisme ga je voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Qua kleding betekent dit dus ook dat je een overwogen keuze maakt als je nieuwe kleding koopt. En ook ga je niet de stad in om gewoon maar wat te kopen. Je gaat de stad in (of het Internet op) als je een bepaald kledingstuk echt nodig hebt.

Als je minder kleding hebt, is het wel handig als je je kleding goed kan matchen. Daarom denk je bij een nieuwe aankoop ook wel even na of je het wel bij andere kleding kan dragen die je al hebt.

Dus nog even snel de voordelen van een minimalistische garderobe:

  • Je bent minder tijd en geld kwijt aan kleding kopen;
  • Minder miskopen omdat je beter nadenkt over je aankopen;
  • In de ochtend ben je minder tijd kwijt met bedenken wat je aantrekt;
  • Je hebt minder kastruimte nodig;
  • En je ziet er netter uit, omdat je allemaal mooie kwaliteitskleding hebt.

2.      Meer rust, minder stress

Meer rust in je hoofd, dat willen we allemaal wel! En daarbij ook nog minder stress. Waar kan ik tekenen?

Minimalisme biedt het allebei.

Als de mensen om je heen de nieuwste telefoon hebben en jij zou die ook wel willen, dan voel je je onrustig. Het brengt stress met zich mee om altijd nieuwe dingen te willen kopen. En waar haal je het geld vandaan?

Niet te spreken over de keuzestress, want de meeste van ons hebben niet het geld om alles te kopen wat we zouden willen.

Maar ook binnenshuis brengt minimalisme voordelen met zich mee. Je bent minder snel iets kwijt, omdat je kasten niet overvol zitten met (veelal overbodige) spullen.

Daarbij brengt het bezitten van spullen ook een bepaalde mate van stress met zich mee. Angst dat er ingebroken wordt en dat je televisie, sieraden, smartphone of andere gadgets worden gestolen. Angst dat er iets kapot gaat of kwijt raakt. En de stress dat je wel geld moet hebben om iets te vervangen als het kapot gaat.

Minder spullen betekent minder stress die het bezitten van je spullen met zich meebrengt.

Loesje voordelen van minimalisme

3.      Bespaar geld

Ook een belangrijke in het rijtje met voordelen van minimalisme! Want wie wilt er nu geen geld besparen? Dat vindt niemand een probleem toch? 🙂

Als je minder spullen koopt, ben je vanzelfsprekend ook minder geld kwijt. Ook bespaar je geld aan onderhoudskosten (reparaties, stroomkosten of gewoon onderhoud).

Daarbij letten minimalisten vaak op de kwaliteit van een product wat ze kopen. Daardoor gaat een product langer mee en hoef je ook minder snel iets nieuws aan te schaffen.

Leven met meer rust in je hoofd dus én ook nog eens geld besparen.

4.      Milieuvriendelijk: Minder impact op het milieu

Voor mij persoonlijk ook een heel waardevolle. Want we proberen allemaal op onze eigen manier goed bezig te zijn voor het milieu. Maar wist je dat ‘spullen’ de grootste impact hebben op onze eigen ‘voetafdruk’?

In dit onderzoek heeft Babette Porcelijn gekeken naar de impact die onze levens hebben op het milieu. En wat blijkt? Onze grootste impact komt van spullen! Met name de productie van elektronica heeft veel impact.

“Met ‘spullen’ bedoelt Babette gebruiksgoederen, zoals elektronica, speelgoed, meubels, stofzuigers, papier enzovoorts. Spullen die je in een warenhuis koopt, of de dingen die je in een doos doet als je gaat verhuizen. ”

We doen er dus goed aan onze spullen zo lang mogelijk te gebruiken en niet altijd het nieuwste van het nieuwste te willen.

Geluk - impact top 10. voordelen van minimalisme

 

5.      Minder opruimen en schoonmaken

Minder opruimen, nog zo’n fijne in het lijstje voordelen van minimalisme. Want je kan allerlei opruimtactieken hebben, mooie opbergkasten, leuke gekleurde dozen om je spullen in te bewaren… Maar je moet nog steeds opruimen! Is het niet een veel makkelijkere oplossing om gewoon minder spullen te hebben? Want gewoon niks hebben om op te ruimen, geeft pas echt een zorgeloos gevoel! Voor mij zelf overigens ook nog lang niet aan orde hoor!

Ook met schoonmaken ben je sneller klaar, want er staan minder spullen die stof vergaren. Met stofzuigen hoef je niet alles opzij te zetten en overal omheen, want er staat gewoon minder. Ideaal toch?

6.      Kwaliteit

Een minimalist gaat voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Je kan beter twee mooie en goede broeken hebben dan 5 die het allemaal net niet zijn.

En zo is het niet alleen met kleding, maar op den duur denk je bij elke aankoop even extra na. Wil je dit echt graag hebben, of is het meer een impulsieve aankoop? En zal je achteraf echt blij zijn met deze aankoop?

Fijne spullen van goede kwaliteit maken je gelukkiger dan allemaal prulletjes van slechte kwaliteit die om de haverklap stuk gaan.

En daarbij, (te) goedkope spullen worden vaak in mensonvriendelijke omstandigheden gemaakt… Daar wil je niet aan meewerken toch?

7.      Minder vaak spullen kwijt

Voor mij ook één van de grote voordelen van minimalisme. Minder vaak spullen kwijt zijn! Helaas heb ik zelf nog teveel spullen om nooit iets kwijt te zijn 🙂 maar wie weet bereik ik ooit dit punt!

Soms zijn we zelfs iets kwijt wat we daardoor voor een tweede keer moeten kopen. Dat is nogal zonde van je geld en daarbij ook zonde van de grondstoffen!

Beter niet teveel spullen hebben en allemaal op een vaste plaats, zodat we niet lang hoeven te zoeken naar dingen en geen overbodige extra aankopen hoeven te doen!

Chaos - voordelen van minimalisme

8.      Minder ruimte nodig

Zou je graag groter willen wonen, omdat het huis of appartement nu helemaal vol staat? Is het wellicht een optie om gewoon je aantal spullen te verminderen, in plaats van meer ruimte te willen?

Lagere woonlasten door minimalisme, zou dat niet helemaal fijn zijn?

En met een kleiner huis, ben je ook weer minder tijd kwijt aan schoonmaken. En als je lagere woonlasten hebt, hoef je weer minder te werken om voldoende geld te verdienen. Dus kan je weer meer tijd besteden aan dingen die jij echt belangrijk vind (zie voordeel 10)!

9.      Meer tevreden zijn, geen koopdrang voelen

Het zit van nature een beetje in ons. We willen altijd maar meer.

Beter, rijker, groter en méér. Maar al dat verlangen naar meer maakt ons vaak juist niet echt gelukkig.

We voelen ons veel gelukkiger als we tevreden zijn met wat we hebben. Als je niet de drang voelt om telkens maar iets nieuws te kopen.

Natuurlijk is het goed om dromen te hebben en als je bepaalde dingen graag nog zou willen hebben of doen. Maar het continue verlangen naar meer en niet tevreden zijn met wat je hebt, kan je ongelukkig maken. En dat is nu net wat we níet willen op onze Geluksweg!

Dus: wees tevreden met wat je hebt en waak ervoor altijd maar meer te willen!

10. Meer tijd voor de echt belangrijke dingen

Al de bovenstaande voordelen van minimalisme komen eigenlijk samen in deze laatste.

Want minimalisme brengt meer rust, meer geld en vooral: Meer tijd! Meer tijd doordat je minder hoeft te werken om jouw leven te bekostigen.

Meer tijd voor de echt belangrijke dingen in het leven.

Want wat zijn voor jou de belangrijke dingen? Is je werk echt zo belangrijk? Of zijn dat je familie en vrienden?

Wij mensen zijn van het sociale soort. En de meeste van ons zijn het gelukkigst als we met onze dierbaren zijn.

Want op tijd doorbrengen met je dierbaren, dat is iets waar je nooit op mag minimaliseren!

Voordelen van minimalisme