Je hoort het tegenwoordig steeds vaker, consuminderen. Maar wat is de betekenis van consuminderen nu eigenlijk en waar komt het vandaan?

Consuminderen is een reactie op het alsmaar toenemende consumeren in onze maatschappij. Om als economie te groeien, worden we van alle kanten gestimuleerd om te kopen. De nieuwste smartphone, de nieuwste auto en laten we niet vergeten de hoeveelheid cadeautjes, bijvoorbeeld met de feestdagen.

Voor de economie is het goed als er veel gekocht wordt, want dan hebben we een groeiende economie.  Maar  voor onze portemonnee en de planeet is al dat kopen heel wat minder.

Want als je nog een goed werkend apparaat hebt, waarom zou je dat dan vervangen voor een nieuwer model? Om te produceren wat wij kopen, zijn veel grondstoffen nodig. En we hebben zoveel in onze huizen, dat we vervolgens aan het weggooien gaan beginnen. De stapels onbruikbaar afval blijven daardoor maar groeien.

Er is een groeiende groep mensen die zich verzet tegen dit overmatige kopen. Hetzij omdat ze minder te besteden hebben, maar consuminderen is vooral een roep om een simpeler leven. We hoeven niet altijd het nieuwste van het nieuwste te hebben en ook al die overbodige gadgets hebben we niet nodig.

Consu-meren wordt consu-minderen

Consuminderen brengt plezier

Het verlangen naar een simpeler leven en meer geld in de portemonnee, is wat veel consuminderaars stimuleert.

En word je hier ook gelukkiger van? Dat is een grote Ja, als ik om mij heen zo hoor en lees!

Niet meer meedoen met de ratrace van het duurste, nieuwste, grootste werkt ontspannend.

Redenen om te beginnen met consuminderen:

 • Als je minder geld uitgeeft, heb je minder geldzorgen;
 • Of misschien had je al weinig geldzorgen, maar kan je door het consuminderen minder gaan werken;
 • Meer rust in je hoofd, is ook een steekhoudende reden om te beginnen met consuminderen;

Genoegen nemen met de mooie dingen in het leven.

Ook het minimalisme is verwant aan het consuminderen, immers leef je daar met zo min mogelijk spullen. Bij het consuminderen zorg je ook dat je die spullen gewoon niet in huis haalt.

Voorbeelden van consuminderaars

Opnieuw begonnen Ze is inmiddels gestopt met het actief bijhouden van haar blog, maar er staat wel veel waardevolle informatie op deze blog. Van het (versneld) aflossen van je hypotheek tot het bestieren van een eigen moestuin. Zeker een bezoekje waard!

Lekker leven met minder Dit is ook een leuke blog van Adine over consuminderen.  De naam zegt het al: Lekker leven met minder (geld, spullen, vul maar in)! Veel nuttige informatie en boeiende artikelen. Eigentijds en behoorlijk breed!

Eenvoudig leven Iemand die echt eenvoudig leeft en dus ook automatisch consumindert, is Teunie. Zij heeft samen met haar man veel kinderen. Ze heeft mede daardoor allerlei creatieve manieren om geld te besparen. Op haar website volg je haar dagelijkse leven en alle tips die ze heeft.

Hoe te beginnen met consuminderen?

Wil jij dat ook? Minder geldzorgen, meer rust in je hoofd, wellicht minder werken, oftewel: beginnen met consuminderen? Maar hoe begin je?

Je kan op verschillende gebieden consuminderen en het is aan jou op welk vlak jij wilt gaan consuminderen.

 • Eenvoudiger eten, al die frisdranken, chips en koekjes in de winkel achterlaten
 • Niet meer de nieuwste spullen willen, zoals die smartphone, game of auto
 • Consuminderen in tijd. Het valt misschien officieel niet onder het consuminderen, maar past wel in het gedachtegoed. Waar besteed je je tijd aan? Hang je voor de televisie of besteed je je tijd aan vrienden en familie?

Dit vind je misschien ook leuk: Minder is meer. Ben jij al aan het ruimen?

Tips om te beginnen met consuminderen

 • Bedenk waarom je wil beginnen met consuminderen. Als je een reden hebt waar je echt achter staat, is het veel makkelijker alle impulsaankopen te laten.
 • Is er iets nieuws wat je eigenlijk wil kopen? Schrijf het op en wacht één of twee weken. Wil je het na die tijd nog steeds? Ga dan op zoek naar een mooie aanbieding en koop het. Je zal er dan ongetwijfeld van genieten!

Een mooi begin maken met consuminderen kan ook met de feestdagen, zoals kerst:

Consuminderen met kerst

Kerst is de tijd waarin ons consumeren zijn piek bereikt. In 2017 en 2018 zagen (web)winkels hun aantal verkopen hard stijgen in vergelijking met vorige jaren. We geven enorm veel geld uit aan cadeaus met kerst.

En natuurlijk is het leuk om cadeautjes aan elkaar te geven en is het ook gezellig, al die cadeautjes onder de boom. Maar moet het ook direct zo overvloedig zijn? Hooguit één groter cadeau en nog enkele kleine dingetjes erbij zijn ook prima toch?

Dit brengt me direct bij het volgende punt: Beginnen met consuminderen met een gezin;

Consuminderen met een gezin

Als je alleen bent, is het gemakkelijk praten, gewoon minder kopen. Maar in een gezin ben je niet de enige in huis. Het kan daarom lastig zijn om je gezinsleden ook van het nut van dat consuminderen te overtuigen.

Ga met je gezin in gesprek en vind voor iedereen een voordeel van het consuminderen. Voordelen voor kinderen kunnen zijn:
– Als er door het jaar heen minder wordt gekocht, kan het kind op zijn/haar verjaardag een groter cadeau vragen;

– Bij succesvol consuminderen kan één van de ouders wellicht minder gaan werken en is er meer tijd voor de kinderen;

– Uiteindelijk wordt je gelukkiger door minder te willen. En dat is natuurlijk lastig uit te leggen, maar aan oudere kinderen kan je dit wellicht wel uitleggen. Het continue verlangen naar mooiere, betere en nieuwere spullen kan je leven in zijn greep houden. En worden we daar nu echt gelukkiger van of is dat geluk maar van korte duur? Ja, dat is een retorische vraag.

Verlanglijstjes

Verjaardagen en gelegenheden zoals Sinterklaas en Kerst zijn lastig als je net begint met consuminderen. Je kan je hierbij vasthouden aan het volgende, laat je kinderen hun verlanglijstje maken via het volgende principe ‘Something they want, something they need, something to do, something to read’

 • Eén ding wat ze heel graag willen;
 • Eén ding wat ze nodig hebben (kleding, schooltas, etc.);
 • Iets wat ze kunnen beleven (bioscoopbon, een bakmix voor een taart, een uitje naar keuze)
 • Een boek of tijdschrift, want lezen is altijd goed.

Op deze manier moeten ze kiezen wat ze nu écht graag willen en krijgen ze niet alles wat ze leuk lijkt.

Het is goed voor de ontwikkeling van kinderen om hun fantasie te gebruiken. Met al de bergen speelgoed die we tegenwoordig in huis hebben, wordt de fantasie steeds meer ondermijnd.

Een beetje verveling kan zeker geen kwaad, en zet dan dus vooral niet een filmpje op om maar van het gemopper af te zijn. Juist als je je verveelt, bedenk je vaak interessante dingen.

Misschien interesseert dit je ook wel: Duurzaam de feestdagen door, lees hier hoe je dat doet

Consuminderen met eten

Consuminderen op het vlak van eten, een verstandige stap!

Eenvoudiger en terug naar de basis. Dat kan toch alleen maar gezond zijn?

En inderdaad, het is veel gezonder om gewoon puur te eten. Een mooi boek hiervoor is Een pleidooi voor echt eten van Michael Pollan. Hij is degene die schrijft: Eet geen dingen die je oma niet zou herkennen.

Een goede eerste stap is om naar de groenteboer te gaan in plaats van de supermarkt. Haal je brood bij de bakker, je groente bij de groenteboer en ga alleen voor de echt noodzakelijke dingen naar de supermarkt.

Of pak het wat grondiger aan en bak zelf je brood, je koekjes, je tussendoortjes. Het is gezonder, geeft voldoening en is in veel gevallen ook nog goed voor de portemonnee! Wat wil je nog meer?

Pak als tussendoortje een stuk fruit of een handje noten.

In het begin kan het wat lastig zijn al het snoep en de koekjes te laten liggen, maar de voordelen voor je gezondheid zijn groot!

Kan je iets met deze tips in jouw tocht om te beginnen met consuminderen?

Wat kan jij met deze tips en met welke tips ga je direct beginnen?

Zijn er nog bepaalde dingen waar je tegenaan loopt of paste jij het meeste eigenlijk al toe in jouw leven? Laat het me weten in de reacties hieronder!