duurzame feestdagen kerstboom

Het weer is volledig omgeslagen en we kunnen niet meer ontkennen dat het nu toch echt herfst is. Maar zoals elk nadeel z’n voordeel heeft: De feestdagen komen ook steeds dichterbij! En hopelijk hoor jij ook bij de groep mensen die dat erg gezellig vind. Alleen, meestal zijn de feestdagen helaas niet zo duurzaam. En laat ik nu toch net wat gelukkiger worden van duurzame feestdagen! Lees je mee hoe ik dat voor elkaar hoop te krijgen?

Lees ook: Gelukstip #47 Af van geldzorgen in de decembermaand

Welke cadeautjes geven we elkaar?

Het is altijd een waar cadeautjesfestijn met de feestdagen. Of je elkaar nu met Sinterklaas, met Kerst of met beide gelegenheden cadeautjes geeft. Cadeautjes horen erbij in de decembermaand. Alleen is al die consumptie niet per se goed voor onze aardbol. En als je de feestdagen duurzaam wil vieren, denk dat dit jaar eens goed na over je lijstje.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een ervaring in plaats van een ‘ding’. Of zet een tweedehands cadeau op je lijstje.

Is in jouw familie van materialisme geen sprake, kan je er ook voor kiezen de cadeautjes gewoon over te slaan. Het gaat immers om de gezelligheid met elkaar en niet zozeer om de cadeautjes? Met kinderen erbij wellicht wat lastiger, want die verwachten toch een cadeautje van de goedheiligman. Maar ook voor kinderen kan je duurzame keuzes maken. Zorg dat ze bijvoorbeeld ook nuttige dingen op hun lijstje hebben in plaats van alleen maar speelgoed. Kleding, spullen voor school of een mooi boek zijn ook mooie cadeaus!

Hoor jij bij de mensen die wél weten wat ze op hun lijstje moeten zetten? Kijk dan eens of er een duurzaam alternatief bestaat en zet die op je lijstje. Of bestel je cadeaus bij een bedrijf met oog voor het milieu. Scheelt ook alweer!

Wat eten we met de feestdagen?

En zijn het niet de cadeautjes, dan is het wel het eten. Want vooral met kerst eten we wat af. Je kan bepaalde keuzes maken op het gebied van duurzaamheid. Zoals wat vegetarische gangen tussendoor en niet alleen maar vlees, vlees, vlees. Gourmetten kan bijvoorbeeld ook heel goed met wat meer groentes en pannenkoekjes erbij.

Mocht je nog wat verder willen gaan, kan je bijvoorbeeld kijken naar seizoensgroenten. In de winter is de keuze uit Nederlandse seizoensgroenten natuurlijk wat magertjes. Maar wellicht kan je Nederlandse groente kopen die is ingevroren of op een andere manier ingemaakt.

Tips van anderen voor duurzame feestdagen

Op de website van Duurzaam Thuis vond ik nog wat leuke tips.

1. Verduurzaam je kerstboom

Hoewel ikzelf een kunstboom in huis heb, lees ik op deze website dat de productie hiervan echt niet duurzaam is. Daar baal ik wel een beetje van! Maargoed, ik ga er vanuit dat we hem zo lang kunnen gebruiken dat het in ieder geval milieuvriendelijker is elk jaar een nieuwe ‘echte’ boom. Een echte kerstboom die je daarna wegdoet of een kunstboom zijn in ieder geval niet zulke duurzame opties. Wel kan je een kerstboom ‘houden’ en telkens weer terug planten in je tuin.

Op Pinterest kun je ook heel veel leuke alternatieve ideeën vinden voor een kerstboom.

2. Lobby bij je baas voor een eco-kerstpakket

Ook een leuke als je het mij vraagt! Er worden jaarlijks miljoenen euro’s uitgegeven aan kerstpakketten. Als er steeds meer werkgevers kiezen voor een duurzaam kerstpakket, is dat een groot signaal voor onze economie.

Wat zijn jouw tips voor duurzame feestdagen?

Denk jij er wel eens over na hoe je jouw impact kan verkleinen met de feestdagen? Laat het me weten in de reacties hieronder!