Je hoort het vaak voorbij komen, minder is meer. Maar gaat dat ook op als je het over geld hebt? Of over vrienden? Wat dacht je van spullen? Minimalisme is niet voor niets zo hip. Het is altijd fijn een rustig huis te hebben als je straks weer veel buiten bent. Maar gaat minimalisme alleen over spullen? Vandaag, alle facetten van de ‘meer is minder’ uitspraak!

In welke gevallen gaat ‘meer is minder’ dan op?

Van veel dingen in het leven willen we vaak meer hebben, terwijl minder vaak beter is.

Dat is bijvoorbeeld het geval met geld. Denken we niet allemaal weleens na wat we zouden doen als we veel geld zouden hebben? Ook ik ben schuldig, dat geef ik direct toe! Maar maakt geld meer ons echt gelukkiger? Waarschijnlijk niet. Als aan bepaalde voorwaarden is voldaan (een dak boven je hoofd, voedsel, veilig zijn en oké: af en toe een uitstapje kunnen maken), dan maakt meer geld niet gelukkiger.

Je hebt vast weleens gehoord van loterij winnaars. Hun gevoel van geluk heeft een korte piek, maar daarna daalt hun geluksgevoel weer naar hetzelfde niveau als daarvoor. Gelukkiger door meer geld? Nee dus.

Ook onze agenda is vaak vol. Wil je met wat vrienden afspreken, dan moet je van goede huize komen wil je op korte termijn een dag vinden dat iedereen kan. Gelukkig lijkt het tegenwoordig weer wat minder in de mode om ‘druk’ te zijn. In ieder geval wel om mij heen. Mensen hebben weer wat meer tijd voor ontspanning. En dat is, je raadt het al, goed voor ons geluksgevoel!

En ook met vrienden geldt: Minder is meer

Vrienden kan je toch niet teveel hebben? Nou, dat is niet helemaal waar. Je hebt namelijk veel meer aan enkele goede vrienden dan aan een heleboel oppervlakkige vriendschappen. We worden gelukkig van mensen om ons heen die we kunnen vertrouwen. Juist van veel oppervlakkige contacten waar je niet 100% jezelf kan zijn, wordt je niet gelukkiger.

Dus heb je maar een paar vrienden? Besef dat dat alles is wat je nodig hebt!

Ik dacht dat minder is meer vooral over spullen ging?

Vaak zijn spullen wel het eerste waar we aan denken op dat gebied. En ook voor spullen geldt het gezegde zeker! Een te vol huis maakt niet gelukkiger. Je bent dingen sneller kwijt, je hebt meer bezit om je druk om te maken en alles moet ook onderhouden worden. Des te minder spullen je hebt, des te sneller je klaar bent met opruimen, schoonmaken, etc.

Hoe start je met minderen zonder direct al je spullen weg te moeten gooien?

  • Wordt een bewuste consument. Heb je die nieuwe gadget echt nodig, of heb je er hooguit een paar dagen lol van en beland het dan weer in een la?
  • Vergelijk jezelf niet zoveel met anderen. Wees blij met wat je hebt, omdat het van jou is. Al is jouw gras bruin en dat van de buren groen, hoeveel energie hebben zij daarin gestopt die jij op een andere manier hebt gebruikt?
  • Geef vrijgevig. Waar we pas echt gelukkig van worden? Dingen geven aan een ander! De ander is blij het te ontvangen en zelf hou je er ook een goed gevoel aan over. Kan je iets missen? Geef het weg!
  • Als je weinig nieuwe spullen meer koopt en oude spullen gaan kapot, krijg je vanzelf minder spullen. Je denkt bij elk voorwerp wat kapot gaat eerst even na of je het wel moet vervangen. Of had je het eigenlijk toch niet nodig?
  • Benieuwd naar meer? Lees dan dit artikel waar bovenstaande tips uit komen.

Welke van de ‘minder is meer’ facetten spreekt jou aan? En zit er wellicht een nieuwe eye-opener bij?