Minimalisme

Minimalisme, het is tegenwoordig een trend. Opruimen, opruimen en nog eens opruimen om daarna met zo min mogelijk spullen te leven. Nu laat ik het wellicht wat overdreven klinken, maar voor mijzelf voelt het wel als een bevrijding om wat minder spullen te hebben. Het kan zelfs voordelen voor je gezondheid hebben! Weet jij wat de invloed van minimalisme op je gezondheid is?

Wat is minimalisme?

Minimalisme gaat ervan uit dat het allemaal wel met wat minder kan. We kennen allemaal wel de plaatjes van minimalistische huizen. Kenmerk: Weinig spullen. Want wat voor geluk brengt het zoveelste rommeltje in je huis je nu op? En van elke dag moeten opruimen worden de meeste mensen nu ook niet zo gelukkig.

De definitie die ik op GrowThinkers tegenkwam vertelt je er meer over. “Het opzettelijk en bewust bevorderen van dat waar we de meeste waarde aan hechten en dat verwijderen wat ons daarvan weerhoudt.” Dat kan dus op het gebied van spullen zijn, maar het gaat juist verder dan dat. Het gaat namelijk ook over die overvolle agenda bijvoorbeeld.

Wat voor invloed heeft minimalisme dan op je gezondheid?

Minimalisme heeft een bewezen invloed op allerlei soorten mentale ziekten, van angst tot schizofrenie. Doordat je minder dingen hebt die je afleiden, wordt je mentale gezondheid minder beïnvloed. Met minimalisme heb je de kans alle zooi uit je leven te verwijderen, zodat er volop ruimte overblijft voor de leuke dingen in je leven.

En je weet wat ze zeggen, een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd. En soms werkt het ook echt zo. Want als het om je heen altijd rommelig ben, ben je zelf vaak ook wat warriger. Je bent sneller spullen kwijt of hebt gewoon minder overzicht.

Met minimalisme maak je dingen overzichtelijk. Wat dat je oplevert?

  • Vrede en duidelijkheid
  • Een stap richting zelfontwikkeling
  • Focus op de belangrijke zaken
  • Meer ruimte om te ontspannen
  • Oefening in zelfbeheersing

We hebben elke dag een bepaalde hoeveelheid mentale energie. Maar op een gegeven moment is die dus ook op. Als je al jouw energie gebruikt voor onnodige dingen, is dat natuurlijk zonde. Minimalisme zorgt ervoor dat je je energie kan besteden aan de belangrijke dingen in het leven.

Een mooie quote vind ik:

Love people, Not Things

Misschien vind je dit ook leuk: 9 tips voor een gelukkig leven

Wil je meer lezen over minimalisme?

Kijk dan eens bij één van onderstaande boeken, die je helpen je huis en je hoofd opgeruimd te maken én te houden.

 

Bronnen

https://www.aconsciousrethink.com/6881/minimalism-mental-health/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/anxiety-zen/201612/minimalism-when-living-less-means-more-mental-health