stop negatief denken, geluksweg

We hebben allemaal weleens negatieve gedachten. Dat hoort er ook gewoon bij. Maar zijn jouw gedachten overwegend negatief, dan heeft dit ook een negatieve invloed op jouw geluk! En dat willen we natuurlijk niet. Het is daarom belangrijk negatief denken niet de overhand te laten krijgen.

“When it rains, look for rainbows

When it’s dark, look for stars”

Voor mij is bovenstaande quote een mooie om dit artikel mee te beginnen. Deze quote is namelijk mijn insteek om positief naar het leven te kijken. De één heeft dit van nature al wat meer dan de ander, dat genetische stukje is iets waar je weinig aan kan doen. Maar gelukkig is een groot deel wel beïnvloedbaar.

Gedachtes hebben veel invloed op je uiteindelijke mindset. Als je heel vaak negatief denkt over jezelf of over een bepaalde situatie, dan ga je dat ook echt geloven. Hierdoor kan heel makkelijk een negatief zelfbeeld ontstaan. En weet je, dat negatieve zelfbeeld klopt helemaal niet. In dit artikel wil ik je daarom helpen de negatieve gedachtes kwijt te raken. In het volgende artikel help ik je je hoofd in plaats daarvan te vullen met positieve gedachtes.

Positief in het leven staan is deels een kwestie van positief denken. Kende je de volgende tips al?

  • Omdenken, ken je het begrip al? Het gaat om het anders bekijken van een situatie. Lees er meer over in het boek Omdenken.
  • Op omdenken.nl staat elke dag een omdenker, zoals deze toepasselijke voor Geluksweg.nl: ‘Geluk is niet de afwezigheid van problemen, maar het vermogen om ermee om te kunnen gaan.’ Of wat denk je van deze? ‘Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang.’ Een mooie om jezelf wat rust te laten nemen. Probeer je eigen negatieve gedachte om te denken naar minder negatieve, of zelfs een positieve gedachte!

“Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw”

Herken dat negatief denken bij jezelf

Begin met het herkennen van je eigen negatieve gedachten. Er gaan per dag duizenden gedachten door je hoofd heen en natuurlijk zitten hier ook negatieve bij. Het is ook niet erg als je af en toe een negatieve gedachte hebt, maar soms die negatieve gedachten moeten niet de overhand krijgen. Het is een begin als je ze gaat opmerken. Vervolgens ga je er een positieve draai aan geven.

Als je je bijvoorbeeld ergert aan de regen, bedenk dan die regen wel heel goed is voor de plantjes. En als het al dagen non-stop regent en echt niet meer goed kan zijn voor de plantjes (met uitzondering van waterplanten), bedenk dan dat het niet 365 dagen per jaar regent. Wees blij met de Nederlandse riolering en bedenk dat er hier al jaren geen (serieuze) overstromingen zijn geweest. Benut de tijd die je binnen moet doorbrengen door je huis op te ruimen of lekker tot rust te komen.

Als je tand getrokken moet worden, wees blij dat het niet je hele gebit is. En mocht je de pech hebben dat bij jou wel je hele gebit getrokken moet worden: Wees blij dat je in Nederland woont en we hier een heel goed zorgsysteem en goede tandartsen hebben.

En herken vervolgens je negatieve uitspraken

Als je dan je gedachten een beetje filtert, praat je waarschijnlijk ook gelijk minder over deze onderwerpen. Want waar het hoofd niet meer vol van is, stroomt de mond niet meer van over… En op deze manier verander je zelf je denkpatroon.

Praten over andere mensen krijgt ook snel een negatieve lading. Hoewel je het niet altijd roddelen noemt, valt het vaak toch in een schemergebied. Of het nu mensen zijn die je kent of onbekenden: Leef en laat leven. Denk wat milder over anderen, dan zal je vanzelf ook vriendelijker voor ze zijn! Iedereen heeft zijn eigen problemen en zijn eigen geschiedenis. Je weet nooit wat je zelf zou doen als je in een ander zijn schoenen stond.

Geluk - negatief denken

Accepteer wat meer van anderen en denk niet gelijk negatief over iemand anders. Probeer minder over andere mensen te praten: Echt, het helpt!

Klagen, dat is ook iets waar wij Nederlanders héél erg goed in zijn. En zoals je al dacht, inderdaad, klagen helpt ook niet echt voor positievere gedachten. Af en toe klagen lucht lekker op en dat is ook niet erg, maar zorg er wel voor dat het in balans blijft met de positieve uitspraken die uit je mond komen.

Negatieve uitspraken van mensen in je omgeving

En als je dan bij jezelf zo opmerkzaam bent geworden op die negatieve gedachten en gesprekken en probeert ze minder te hebben, dan vallen negatieve commentaren van de mensen om je heen je steeds meer op… En ja, die mensen hebben een grote invloed op jouw eigen denken. Dus als je veel zwartkijkers in jouw vriendenkring hebt, is de uitdaging om positief te denken net wat groter dan voor iemand anders.

Moet je die mensen dan maar laten zitten? Nee, dat is niet direct mijn advies. Als ze heel veel andere kanten hebben waardoor ze jouw leven super waardevol maken, dan moet je juist met ze om blijven gaan natuurlijk!

Maar het is wel lastig als iemand vaak negatief doet en jou daarin meetrekt. Nu kan je er een andere draai aan geven en over die opmerkingen gewoon een grapje maken. Grote kans dat jullie beide moeten lachen en dat het daarmee de stemming gelijk verbetert. Als het je echt blijft storen, is het natuurlijk goed het gesprek hierover aan te gaan. Ga het gesprek open in en vertel wat jou opvalt, zonder de ander te veroordelen. Geef aan dat je het de ander ook gunt om positiever in het leven te staan.

Uitdaging om minder negatief te denken

Maar er zijn ook mensen, die gewoon een wat minder positieve kijk  op het leven hebben en daardoor vaak klagen of wat somber zijn. Vaak hebben ze dat zelf ook niet echt in de gaten.

Positief-denken

Het is leuk om samen met zo’n vriend (misschien is het wel je partner) een afspraak te maken. ‘Weet je waar ik mee begonnen ben? Ik ben begonnen met een uitdaging om positiever te denken. Ik probeer daarom niet teveel negatiefs te zeggen en ook niet negatief over andere mensen te praten. Vind je het leuk om dat samen te doen? Ik vind het fijn als je me zou willen helpen door me er alert op te maken als ik over negatief praat.’

Op deze manier kan je er samen een uitdaging van maken en kan je er allebei wat uithalen. Je hoeft dan ook niet de ander direct aan te spreken op zijn of haar gedrag, want dat vinden we best wel vaak lastig.

En hoe denk je eigenlijk over jezelf?

Ook de gedachten over jezelf horen in dit artikel thuis, want die kunnen behoorlijk slecht zijn. Maar een fijne opsteker: Je bent je gedachten niet! Stop met jezelf in gedachten continu te kleineren. Wat bijvoorbeeld helpt voor een beter zelfbeeld is geregeld mediteren.

In een volgend artikel zal ik hier nog verder op in gaan, want of je het nu wil geloven of niet: Elk mens is mooi en waardevol. Jij ook! En daar is heel veel over te vertellen. Heb je hulp nodig met het opbouwen van meer zelfvertrouwen, kijk dan eens bij deze cursus.

Voor nu wil ik je wel een leuke tip mee geven die ik pas hoorde. Kijk elke ochtend naar jezelf in de spiegel en zeg tegen jezelf: ‘Ik ben een toffe peer!’ Als toffe peer niet echt jouw woorden zijn, mag je hier natuurlijk ook iets anders van maken, bijvoorbeeld: ‘Ik ben een mooi mens en ik mag er zijn,’ alle variaties zijn mogelijk. Als ze maar positief zijn! Want jouw gedachten bepalen jouw kijk op het leven. En vaak positief over jezelf praten, al is het maar een ‘verplicht moment’,  draagt zijn steentje bij.

Heb jij vaak negatieve gedachten over een bepaalde situatie, bepaalde mensen of over jezelf? En hoe ga jij hier mee om?

Meer lezen over hoe je juist positief kunt denken? Lees dan deze oefeningen om je te helpen positief te denken.