De relatie tussen gezondheid en geluk is een interessante. Je zou zeggen dat geluk hem vooral zit in het mentale deel. Positieve gedachten, lief zijn voor anderen, tijd maken voor vrienden en familie. Wat maakt gezondheid dan zo belangrijk?

Het belang van gezondheid ontdekken

Mensen met een chronische ziekte kunnen je er alles over vertellen. Continue pijn kan namelijk een behoorlijke domper zijn op je geluksgevoel. Soms kan je niet meer de dingen doen die je juist zo graag doet. Een ongezond lichaam kan je belemmeren tijd en aandacht te besteden aan je geliefden. Daarnaast beïnvloedt je gezondheid je energieniveau. Zonder energie, ben je misschien wel prikkelbaarder. Je valt eerder uit tegen je partner of kind. Niet wat je wilt.

Een gezond persoon is gelukkiger

Het is een vicieuze cirkel. Gezonde mensen zijn namelijk gelukkiger. En doordat ze gelukkiger zijn, zijn ze gezonder. Bijvoorbeeld doordat je, als je gelukkig bent, makkelijker gezonde keuzes maakt. Het maken van een lange fietstocht, het eten van een gezonde maaltijd, als je je blij voelt kan je je tot zulke dingen zetten.

Gelukkig zijn met een slechte gezondheid

Staat een slechte gezondheid dan gelijk aan ongelukkig leven? Nee, gelukkig niet. Ook met een slechte gezondheid kan elke dag vol geluksmomenten zijn. Het is belangrijk je te focussen op wat je wel hebt. En niet op de dingen die je niet hebt. Makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik je denken. Klopt! Maar oefening baart kunst. Of je nu wel of niet gezond bent: sta dagelijks stil bij de mooie dingen in het leven. Dankbaarheid is immers één van de belangrijkste factoren voor een gelukkig leven.

Investeer in je gezondheid en je geluk

Maar het is wel van belang dat je waarde hecht aan je gezondheid. Goed voor je lichaam zorgen, is investeren in je eigen geluk. En dat is niet altijd de prettigste keuze op de korte termijn. Want die reep chocolade roept vaak veel harder dan die appel. En je wijntje ‘s avonds vervangen door een glas thee? Hm, liever niet. Ook die goede conditie komt niet vanzelf. Wat doe jij liever: een rondje hardlopen of die ene Netlix-serie verder kijken?

Gezondheid is niet alleen iets lichamelijks, maar ook geestelijk. Vrij zijn van stress bijvoorbeeld. Dagelijks de tijd nemen om te mediteren. Jezelf laten leiden door positieve gedachten en niet de negatieve ideeën de overhand laten nemen.

Kies je voor je gezondheid, dan maak je beslissingen op de lange termijn. Waar wordt je lichaam gezonder en jij dus gelukkiger van? Maak keuzes die bijdragen aan jouw gezondheid en dus je geluk.

De relatie tussen gezondheid en geluk

Kies jij voor een leven wat bruist? Waarin je elke dag kan doen wat je wilt omdat jouw lichaam je in staat stelt die dingen te doen waar je blij van wordt? Investeren in je gezondheid is een belangrijke factor voor geluk.

Tegen welke dingen loop jij aan in de relatie tussen gezondheid en geluk? Laat het me weten in de reacties!