meer boeken lezen

Het is zaterdagavond, weer een week voorbij. Een week waarin je je had voorgenomen echt te gaan beginnen aan dat boek. Ben je eraan begonnen? Nee, het ligt nog steeds ongeopend op je nachtkastje. Herkenbaar? Voor mij wel! En ik wil graag meer boeken lezen. Dus vandaag, 5 manieren die je op weg helpen!

Ik wil meer boeken lezen, maar heb geen tijd

Waarschijnlijk is dit ook jouw excuus. Toch? Maar gelukkig, we kunnen altijd tijd maken voor iets wat we graag willen. En laat lezen nu heel goed voor je zijn. We worden er gelukkiger van. Het is goed voor je taalontwikkeling, voor je fantasie, voor je ontspanning.. Ja, waarvoor eigenlijk niet?

Maargoed, we liggen dus elke avond weer in bed te bedenken dat we nog hadden willen lezen. Hoe bouw je zo’n leesmoment voor jezelf in?

1. Laat de televisie uit

Ben je een avondje thuis, vliegt de avond weer om omdat die serie zo spannend was. Of omdat je een beetje moe was en het dus wel lekker relaxed vond, achter de tv.

Het geldt natuurlijk voor alles wat je nog wilt ondernemen, als je nog wat wil hebben aan je avond laat je de televisie voor wat ‘ie is. En dan heb je opeens tijd over! Om te lezen dus.

2. Start je eigen boekenclub

Deze tip heb ik van Gretchen Rubin die het in haar podcast vaak over haar boekenclubjes heeft (ja, ze heeft er zelfs meerdere!). Zoek mensen die van hetzelfde genre boeken houden en spreek af dat je één keer per maand/twee maanden bij elkaar komt om het boek te bespreken. Voor die tijd moet je het dus allemaal wel gelezen hebben. Een leuke stok achter de deur om te zorgen dat je er echt tijd voor maakt.

3. Schrijf een review van elk boek

Deze heb ik voor mezelf bedacht als motivatie om in een boek te beginnen. Ik heb dit boek van Brene Brown geleend van een vriendin, maar het ligt hier volgens mij al een jaar. Oeps. Ik dacht erover om het terug te geven, maar wil het toch nog wel graag lezen. Als ik er nu gelijk een review over schrijf voor Geluksweg, voelt het nog wat ‘nuttiger’ om het boek te lezen en begin ik er dus eerder aan. Daarbij is het volgens mij gewoon een boek wat je echt kan helpen, dus ik weet wat me te doen staat komende week!

Boeken algemeen

4. Kies een goed boek

Zo, wat een inkopper. Maar kies een boek wat jij zelf graag wil lezen. Iemand anders kan wel een boek aanraden, maar als het je eigenlijk niks lijkt, begin je er waarschijnlijk niet aan. Welke schrijver vind je goed? Wat voor soort boek wil je lezen? Een boek over zelfontwikkeling (zoiets bijvoorbeeld) of een lekker spannende thriller van John Grisham?

5. Stel een vast leesmoment in

Elke dinsdagavond is leesavond. Of zondagmiddag. Of elke avond een (half) uurtje voor je gaat slapen. Wat jij wil. Als er maar regelmaat in zit, dat helpt namelijk. Als iets eenmaal een gewoonte is geworden, dan houd je het gemakkelijker vol. Lees hier hoe je een nieuwe gewoonte aanleert.

Nog een andere tip, kijk of een e-reader het lezen voor jou gemakkelijker maakt. Je hebt oneindig veel boeken bij de hand (makkelijk voor op reis) en het leest ook makkelijker als je in bed ligt bijvoorbeeld.

Mijn boekentips

Ik heb eerder al wat boekentips met je gedeeld. Hier op een rijtje:

Welke boeken vind jij echte mustreads? En lees jij zoveel boeken als je zou willen, of lijkt meer boeken lezen een onbereikbare droom?