Geluksweg - gewoontes veranderen

Gewoontes, we hebben ze allemaal. En waar sommige gewoontes erg gezond en goed voor je zijn, zijn anderen dat toch net een stukje minder. Maar trap jij ook telkens in dezelfde valkuilen als je probeert bepaalde gewoontes af te leren? Vandaag alles over: Hoe kan ik mijn gewoontes veranderen?!

Het veranderen van gewoontes is natuurlijk een onderwerp waar al veel onderzoek naar gedaan is. Want hoeveel mensen willen er niet graag stoppen met roken, snoepen, alcohol drinken, computerspelletjes spelen of gewoon simpelweg wat meer tijd voor je gezinsleden inplannen?

Wij als mensen doen het merendeel van ons dagelijks leven op de automatische piloot. Als we overal over na zouden moeten denken, zou ons brein overuren draaien. Maar gelukkig zijn er allerlei vaste programmaatjes die we kunnen afspelen. Alleen maakt dat het veranderen van je gewoontes wel lastig! Hoe pakken we dat aan?

Hoe verandert Gretchen Rubin gewoontes?

Er zijn dan ook allerlei deskundigen hierover en zij hebben natuurlijk allemaal hun wijze adviezen klaar. Mijn persoonlijke favoriet op dit vlak is Gretchen Rubin. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar het veranderen van gewoontes, omdat ze zichzelf de vraag stelde: Hoe kan ik mijn gewoontes veranderen? En daar kwamen allerlei opvallende conclusies uit voort.

Eén daarvan is bijvoorbeeld dat er verschillende typen mensen zijn en dat die mensen ook op verschillende manieren leren. Zo heb je bijvoorbeeld mensen die vooral willen voldoen aan de verwachtingen van anderen, terwijl anderen zich juist afzetten tegen die verwachtingen. Het logische gevolg daarvan is dus ook, dat iedereen op een andere manier kan leren zijn gewoontes te veranderen. Sommige mensen kunnen daarbij de hulp van anderen juist goed gebruiken (help me om te stoppen met…) terwijl anderen daar helemaal kriebelig van zouden worden. Zij moeten juist vanuit zichzelf écht willen veranderen. Als ze dan eenmaal echt willen, zal het ze gaan lukken ook. Deze vier typen mensen beschrijft Gretchen in haar boek The Four Tendencies (helaas nog niet in het Nederlands vertaald).

Daarbij is er een heel fijn boek waar verschillende manieren staan waarop je je gewoontes kunt aanpassen, dat is het onderstaande boek. Wat mij betreft zéker een aanrader!


Naast het schrijven van boeken heeft zij samen met haar zus ook nog een podcast, die je ook kan vinden op haar website www.gretchenrubin.com. Ook volop informatie over het veranderen van je eigen, en andermans gewoontes.

Hoe wil je in de toekomst zijn?!

Dus, dan maar even wat van die tips over gewoontes veranderen van Gretchen met je delen! Zoals:

  • Begin in kleine stapjes en pak één ding per keer aan. Gooi niet gelijk je hele ochtendroutine om, maar plan elke ochtend 5 minuten in voor je ontbijt/meditatie/kind/man/hond. Houd dit een maand vol en voila: Je hebt er een nieuwe gewoonte bij!
  • Deze werkt niet voor iedereen, maar: zorg voor een ‘verantwoordingsmaatje’. Wil je meer lezen? Spreek dan af met die persoon dat je wekelijks een update geeft over het boek waarin je bezig bent. Wil je meer gaan sporten? Vind een gelijkgestemd persoon en ga samen lekker sporten.
  • Gun jezelf een (kleine) beloning als je succesvol een gewoonte hebt veranderd.
  • Bij een verandering in omgeving is het makkelijker om een nieuwe gewoonte aan te leren. Als je bijvoorbeeld net verhuisd bent, heb je nog geen vaste routines. Op die manier is het makkelijker om jezelf iets nieuws aan te leren. Gelijk vanaf het begin mee beginnen, dus!
  • En dan één van de belangrijkste om een gewoonte te veranderen: Hoe wil je in de toekomst zijn? Zie jezelf voor je over 10 jaar als je precies bent waar je had gehoopt. Hoe zou je je dan voelen? Houd dat gevoel vast en bedenk welke gewoontes je hiervoor moet aan- of afleren. Met een duidelijk doel voor ogen is het gemakkelijker om je gewoontes te veranderen.

In haar boeken en in haar podcast deelt Gretchen nog tientallen tips voor het veranderen van gewoontes en allerlei andere leuke, nuttige dingen. Zeker een aanrader dus!

Hoe kan ik mijn gewoontes veranderen?

En nu jij, wat voor gewoontes wil jij echt af- of aanleren? En heb je in het verleden wellicht eens succesvol je gewoontes veranderd? Op wat voor manier?

Op zoek naar een nieuwe, goede gewoonte? Van lezen wordt je gelukkiger!