Gelukkiger door lezen

Gelukkiger door lezen. Wist jij dat dat kan? En dat je dus ook daadwerkelijk gelukkiger wordt van het lezen van boeken? Er is hier onderzoek naar gedaan en wat blijkt: Ja, van lezen wordt je gelukkiger!

Op zoek naar een goed boek? Dit boek is een aanrader!

Zelf kan ik uren verzonken zijn in een boek. Geef me een leuk, lekker dik boek en je hebt de komende dagen geen last van me. Maar bij proefpersonen was ook na 6 minuten lezen hun stresslevel al gedaald met maar liefst 68%!

Maar toch raken bibliotheken steeds minder in trek en lijken we vaak te druk zijn om eens rustig te lezen. Tijd om daar verandering in te brengen! Want lezen maakt dus gelukkiger.

De conclusie van een grootschalig onderzoek in Engeland is dat mensen die regelmatig boeken lezen over het algemeen gelukkiger zijn en tevredener met hun leven.

Daar komt bij dat mensen die in hun jeugd veel werden voorgelezen en ook werden gestimuleerd om zelf te lezen, later meer lezen. Een belangrijke reden dus om kinderen veel voor te lezen. Immers, wie wil niet dat zijn kinderen later meer kans hebben op geluk?

Hoeveel lees jij?

Hoeveel lees jij gemiddeld? En lees je dan boeken, of pak je sneller een tijdschrift? Het ontspannende effect van lezen geldt zowel voor boeken als voor tijdschriften. Maar het voordeel van een boek is dat je een andere wereld in ‘getrokken’ wordt. Doordat je de wereld ziet uit een ander standpunt dan je eigen, maakt het ook dat je een bredere kijk op de wereld krijgt. Je kan je beter inleven in andere mensen, waardoor je empathie voor anderen groter wordt.

Al met al dus genoeg reden om wat vaker boeken te lezen, want je wordt gelukkiger door lezen! Kan je geen tijd vinden om een boek te lezen? Zet dan een uur voordat je naar bed gaat alle elektronica uit. Geen tv, mobiel of andere apparaten. Pak een boek en léés! Misschien lukt het je niet dagelijks, maar ik weet zeker dat iedereen per week aan minimaal twee uur leestijd moet kunnen komen.

Misschien heb je opzich wel tijd om te lezen, maar vind je de meeste boeken zo saai. Dan heb ik goed nieuws, want er zijn namelijk boeken over zo ongeveer elk onderwerp wat je je kan bedenken! Of je nu graag een spannende thriller leest, of een romantisch liefdesavontuur, of wellicht verdiep jij je liever in de architectuur van de piramides van Egypte. Overal zijn boeken over te vinden, het is dus alleen even zoeken naar een schrijver of onderwerp wat jou aanspreekt. Doe je mee?

Bronnen

https://www.psychologies.co.uk/reading-books-can-make-you-happy

https://schrijvenonline.org/nieuws/onderzoek-legt-verband-tussen-lezen-en-geluk