5 talen van de liefde

Vandaag deel ik weer een boekentip met je. Deze keer gaat het over relaties en dan specifiek over de verschillende liefdestalen die mensen spreken. Het boek is al wat ouder (uitgeven in 1996), maar dat maakt het niet minder belangrijk! Daarom neem ik je vandaag graag mee in de 5 talen van de liefde. Weet jij welke jij spreekt en welke jouw partner spreekt?

Lees ook: Hoe blijf je gelukkig met elkaar? 9 tips!

Hoe zeg je, talen van de liefde?

De schrijver, Gary Chapman, is huwelijksbegeleider. In zijn jaren ervaring is hij erachter gekomen dat mensen liefde op verschillende manieren ontvangen en uiten, in totaal zijn er zelfs 5 talen van de liefde. In een relatie kan het bijvoorbeeld zijn dat je niet genoeg liefde ervaart van je partner, terwijl je partner voor zijn/haar gevoel die liefde juist wél geeft. Waarin zit hem dat verschil? Wellicht spreekt jouw partner een andere liefdestaal dan jij. Zo simpel? Ja, op zich wel. Alleen is het dan dus wel zaak om de liefdestaal van jouw partner te leren spreken. En dat is niet altijd even makkelijk. Dit boek gaat er op in hoe je erachter komt wat jouw liefdestaal is en ook die van je partner. En hoe je een bepaalde liefdestaal kan leren spreken, ook al is dat totaal niet ‘jouw ding’.

Het boek heeft een christelijke inslag, maar je hoeft zeker niet gelovig te zijn om er iets aan te hebben. Het boek is makkelijk weg te lezen en kan denk ik ieder stel wel op weg helpen!

Daarbij spreken ook je kinderen ieder hun eigen liefdestaal. Weet jij van je kind welke liefdestaal het spreekt? En laat je je liefde op de juiste manier blijken?

De 5 talen van de liefde

Er zijn 5 talen van de liefde, met ieder ook nog hun eigen dialect. Mocht je daar meer over willen weten: Neem dan zeker een kijkje in het boek!

Positieve woorden

Deze spreekt natuurlijk wel voor zich. Complimentjes maken! Maar ook, bemoediging en vriendelijke woorden. Het zijn verschillende dialecten, die allemaal op hun eigen manier geuit kunnen worden. Het gaat er natuurlijk wel om dat je woorden gemeend zijn, want aan geforceerde woorden heeft niemand wat.

Samen zijn

Samen zijn gaat vooral om samen tijd doorbrengen. En dan niet samen tv kijken, maar echt aandacht aan elkaar besteden. Of het nu een etentje is of lange wandeling, voor veel mensen is samen zijn een belangrijke liefdesuiting.

Je kan wel zorgen dat het huis helemaal op orde is, alles schoongepoetst, alle klusjes gedaan, maar als de liefdestaal van jouw partner Samen zijn is, is er een kans dat jouw partner het niet echt waardeert. Die wilt gewoon graag tijd doorbrengen met je!

Cadeaus krijgen

Ook het krijgen van cadeaus is een liefdestaal. Het hoeven niet per se dure cadeaus te zijn, het gaat meer om het gebaar.

In het begin van een relatie geef je vaak cadeautjes aan elkaar. Maar vaak wordt dat op den duur minder. Alleen als dit je liefdestaal is, kan je het idee hebben dat je partner minder om je geeft. Al zijn het kleine dingen; als dit de liefdestaal van je partner is, zorg dan dat je je partner regelmatig met iets leuks verrast.

Dienen

‘Dingen doen die je partner fijn vind.’ Er kan hier miscommunicatie over ontstaan, als de één erg dienend is, maar bijvoorbeeld niet vaak zijn of haar liefde uitspreekt. De partner zegt dan: Heel fijn dat je zoveel klusjes doet, maar ik wil gewoon eens samen zijn. Of horen dat je van me houd.

Lichamelijk contact

Lichamelijk contact is voor iedereen belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat ook baby’s al behoefte hebben aan veel lichamelijk contact. Ook in een relatie is lichamelijk contact belangrijk, maar voor de één is dit belangrijker dan voor de ander.

In lichamelijk contact zijn ook verschillende dialecten, dit kan verschillen van elkaars hand vasthouden, een knuffel geven of het hebben van seks. Overigens betekent dit niet dat een hoge(re) seksdrive altijd betekent dat dit ook je liefdestaal is! Dat kan ook goed los van elkaar staan, aldus Dr. Chapman. 🙂

Waarom vind ik dit boek belangrijk?

Jaren geleden had een vriendin van mij het al over dit boek, omdat zij er veel aan gehad in haar relatie. Nu ze de liefdestaal van haar vriend begreep, begreep ze ook op welke manier hij zijn liefde voor haar uitte. En ja, dat was een heel andere liefdestaal dan zij zelf ‘sprak’.

Door de liefdestaal van de ander te spreken, kan je je liefde uiten op een manier die ook overkomt bij de ander. Persoonlijk denk ik als iedereen dit boek zou lezen, er een hoop scheidingen kunnen worden voorkomen. En zou dat niet fijn zijn?

Lees voor alle ins and outs over de 5 talen van de liefde dit boek en ik beloof je, het zal geen teleurstelling zijn!