maak van sporten een gewoonte krachttraining

Je hebt geen zin, het is slecht weer of je wilt die ene leuke serie niet missen. Allemaal heel legitieme redenen om het sporten dan maar een keertje over te slaan. Toch? Nouja, slim is anders. Sporten heeft namelijk zoveel voordelen voor zowel je gezondheid als je geluk, dat het één van de slimste gewoontes is om te ontwikkelen. Hoe je dat doet? Daar help ik je bij!

Gelukstip #57 Maak van sporten een gewoonte

Ik hoor je denken, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het voordeel van gewoontes is dat je er op termijn niet meer over na hoeft te denken. Daarbij wordt er als je sport endorfine aangemaakt, een bepaald hormoon. Hierdoor voel je je gelukkiger en het kan er zelfs voor zorgen dat je verslaafd raakt aan sporten. Komt dat even goed uit! Nu alleen nog zorgen dat het in je systeem komt om meerdere keren per week lekker te gaan sporten.

Maak van sporten een gewoonte. Gemakkelijke sporten die je vanuit huis kan doen.
Maak van sporten een gewoonte door te kiezen voor een gemakkelijke sport. Hardlopen, met gewichten trainen of op een yogabal kan gewoon vanuit huis! Foto door Steve Buissinne.

Hoe maak je van sporten een gewoonte?

Het ontwikkelen van gewoontes gaat niet altijd even gemakkelijk. Het is, zeker aan het begin, van belang dat je volhoudt. Wat hierbij helpt is het helder hebben van je doelen. Waarom wil je van sporten een gewoonte maken? Wil je je fitter voelen, wil je een strakker lichaam of wil je sterker worden? Ook mentaal heeft regelmatig sporten veel voordelen. Regelmatig bewegen helpt dan ook zeker bij het verhogen van je geluk!

Eerder schreef ik al over het veranderen van gewoontes. Enkele tips uit dat artikel zijn het werken met iemand aan wie je verantwoording aflegt. Dit kan je partner zijn, maar ook je (oudere) kind of een vriendin. Houd hen op de hoogte van de keren dat je gaat sporten, zodat ze je erop kunnen aanspreken als je niet gaat.

Gun jezelf daarnaast af en toe een kleine beloning. Een gezonde traktatie of het kijken van die ene serie, net waar jij blij van wordt!

Hoe wil je in de toekomst zijn?

Een grote hulp bij sporten tot een gewoonte maken is het beeld van jouw toekomstige zelf. Want hoe zie jij jezelf over een jaar? Wat voor mentale of fysieke conditie past daarbij? Door van sporten een gewoonte te maken bereik je dit doel veel gemakkelijker.

Elke week een beetje gelukkiger

Wekelijks deel ik een Gelukstip die helpt om gelukkiger te worden. Niet alleen over sporten of gewoontes, maar over alles wat jou kan helpen gelukkiger te worden. Benieuwd naar meer Gelukstips? Hier lees je die van de laatste twee weken:

Gelukstip #55 Koester je vrienden

Gelukstip #56 Geef je kind ervaringen, geen spullen