milieu impact van huisdieren. Vriendschap met hond

Het hebben van een huisdier maakt veel mensen gelukkig. Maar als je bezig bent met duurzaamheid, trek je die gedachte soms ook door naar je huisdieren. Want hoe (on)duurzaam is jouw huisdier eigenlijk? “Een huisdier veroorzaakt evenveel milieu impact als een SUV.” Zulke sensationele koppen doen het natuurlijk altijd goed. Maar is het waar? En wat is het verschil tussen de milieu impact van verschillende huisdieren? We zoeken het samen uit, zodat je zowel met je huisdier als met de milieu impact van je huisdier gelukkig kan zijn!

Benieuwd naar de keuzes die ik maak voor mijn eigen dieren? Je leest het onderaan deze blog.

De milieu impact van huisdieren verschilt per dier

Niet elk dier heeft dezelfde milieu impact. Logisch natuurlijk, maar waar zit dat verschil dan precies in? De grootste milieu impact van huisdieren zit namelijk in het voer. Net zoals bij mensen het eten van vlees veel impact meebrengt, geldt dat ook voor onze geliefde dieren. De impact van herbivoren, planteneters, is daardoor veel kleiner dan de impact van vleeseters. Alhoewel het natuurlijk ook weer samenhangt met formaat. Een paard heeft een grotere impact dan een konijn, ook al eten ze beide hoofdzakelijk hooi.

Tips voor een lagere milieu impact van jouw huisdier

Allereerst zijn er wat algemene tips die helpen de milieu impact van je dier zo laag mogelijk te houden. Op een rijtje:

  • Kies waar mogelijk voor tweedehands spullen.
  • Haal je dier uit de opvang. Er hoeft dan geen extra mond gevoed te worden.
  • Voorkom verspilling. Of het nu gaat om bedorven hondenvoer, kattenbakvulling of natgeregend hooi, het is niet nodig.
  • Kies voor duurzame materialen. Koop je iets nieuws, zoek dan uit wat de meest duurzame optie is.

Dieren met een lage milieu impact

Wil je een huisdier met een lage milieu impact? Kies dan voor een dier wat geen vlees eet. Bijvoorbeeld een konijn, cavia of hamster. De grootste milieu impact van onze huisdieren zit namelijk in het voer. Alle honden en katten in Nederland eten samen 10% van al het vlees wat in Nederland wordt geproduceerd. En dat is lang niet alleen restafval, er worden ook veel dieren geslacht puur voor het huisdierenvoer.

Voer je dier niet teveel

Voor alle dieren in Nederland geldt: voer niet teveel. Meer dan de helft van onze dieren heeft namelijk overgewicht. Waar wij het gewicht van ons dier vaak prima vinden, gaat het al snel richting overgewicht. En een dier wat goed op gewicht is, wordt vaak als wat mager gezien. Je eigen beeldvorming hierbij aanpassen, helpt al een hoop! Teveel voeren is niet gezond voor het dier, niet fijn voor je portemonnee en de milieu impact van je huisdier vergroot hierdoor.

Een dier met overgewicht is minder gezond. Daarbij vergroot teveel voeren de milieu impact van je huisdier.

Vers vlees of brok?

Tussen honden- en kattenliefhebbers is al jarenlang een discussie gaande. Voer je je dier brokjes of kies je voor vers vlees? Voor beide standpunten zijn argumenten aan te dragen. Kijk je echter vanuit milieu oogpunt, dan is de keuze snel gemaakt. De impact van brokjes is namelijk veel kleiner én ze bederven minder snel. Daarnaast is er weinig wetenschappelijk bewijs dat dieren die vers vlees krijgen veel gezonder zijn dan dieren die brok krijgen.

Kan je honden en katten vegetarisch voeren?

Een kat kan niet zonder vlees. In ieder geval niet zonder een bepaald bestandsdeel uit vlees, taurine. Daarnaast zijn katten natuurlijk echte carnivoren. Hun hele lichaam en spijsvertering is erop ingesteld. Er zijn echter wel vegetarische en veganistische kattenvoeders op de markt. De meningen of je dit aan je kat kan voeren zijn verdeeld. Zelf denk ik dat commerciële kattenvoeders ook niet heel natuurlijk zijn. Een kat zou nooit een koe of varken eten in het wild. Maar muizen en vogels zitten dan weer niet in onze kattenvoeders. Onderstaand filmpje geeft wat meer verschillende invalshoeken.

Honden kunnen veganistisch worden gevoerd, daar zijn wetenschappers het wel over eens. Ze zijn omnivoren, alleseters. Zij kunnen alle benodigde voedingsstoffen daardoor ook uit plantaardige bronnen verkrijgen. Wil je de milieu impact van je hond verkleinen, dan is het kiezen voor een vegetarisch of veganistisch hondenvoer een grote stap.

Hoe zit dat eigenlijk met de kattenpoep?

Hondenpoep, kattenpoep, ook de uitwerpselen van onze dieren hebben een bepaalde impact. En waar de mest van herbivoren kan worden gebruikt als compost en bemesting voor het land of de moestuin, kan dit i.v.m. bacteriën niet met de uitwerpselen van dieren die vlees eten. In de prullenbak dus. Maar er zijn voor kattenpoep ook andere opties. Katten poepen namelijk vaak in een kattenbak, waar je ook vulling voor moet aanschaffen. Er zijn diverse manieren om dat zo milieuvriendelijk te doen. De beste optie is om dan te kiezen voor houtkorrels van gerecycled hout. Wat ik zelf doe is de kattenpoep eruit zeven en in de wc gooien, dan kunnen de houtkorrels bij het gft.

Er is ook een hondenpoepverwerker op de markt. In deze sceptische tank kan je ook je katten- of konijnenpoep verwerken.

Hoe verklein je de impact van een herbivoor?

Heb je een dier in huis wat van planten leeft, zoals een konijn of cavia? Of ben je de trotse eigenaar van een paard? Ondanks hun gunstige dieet, zijn er nog steeds dingen die je kan doen om de milieu impact van jouw dier zo klein mogelijk te houden. Bijvoorbeeld in de manier van huisvesten. Mijn konijnen hebben een hok en daaromheen een grote ren. Doordat zij niet in hun hok poepen, maar in een hoekje van de ren, hoef ik de bodembedekking in het hok veel minder vaak te vervangen. Zulke aanpassingen maken bij elkaar toch weer een groot verschil.

Lokaal voer voor je huisdier

Een leuke afwisseling voor je konijnen of cavia’s is om in de omgeving voer te verzamelen. Worden er wilgenbomen gesnoeid? Konijnen en vrijwel alle knaagdieren zijn gek op takken van wilgen, fruitbomen en diverse andere bomen. Maar ook het meeste onkruid uit je eigen tuin of gras van een plek waar geen honden komen, is geschikt om aan je kleine viervoeters te geven. Hierdoor hoef je minder voer te geven wat speciaal geproduceerd is, wat weer scheelt qua milieu.

Een paard houden op milieuvriendelijke wijze

Nog veel groter dan de impact van een hond of kat, is de impact van paard. Dit wordt met name veroorzaakt door hun omvang en de manier van houden. De impact van een paard wat gehouden wordt in een stal met zaagsel, is 30% kleiner dan in een stal met stro. Maar je kan er ook voor kiezen je paard niet in een stal te zetten en altijd een vrije uitloop te bieden. Zo blijkt een natuurlijke wijze van paarden houden, ook een lagere milieu impact met zich mee te brengen.

Een tip is bijvoorbeeld om meer hooi te geven en minder brok. Beter voor je portemonnee, gezonder voor het paard en een lagere impact. Hierbij is het voeren van hooi wat dichtbij huis wordt verbouwd de slimste keuze. Een paard jaarrond voeren van je eigen weiland is natuurlijk het beste. Met de natte winters in Nederland is het soms lastig, maar je zou dan aan 1 hectare per paard voldoende hebben.

Ook een paard kan je lokaal voeren. Zorg voor wilgentakken, takken van fruitbomen en leg een eigen kruidentuin aan voor je paard. Dan hoef je ook geen dure supplementen meer te kopen.

Zoek een plek voor je paard dichtbij huis. Als je dagelijks kilometers moet rijden om bij je paard(en) te komen, zorgt dit natuurlijk ook voor een grotere impact.

De milieu impact van mijn eigen dieren

Misschien niet zo duurzaam, maar ik word er wel heel gelukkig van: er vallen diverse dieren onder mijn zorg. Ook in hun zorg probeer ik de meest duurzame keuzes te maken. Hier ligt is er enkele uit.

Zo houd ik mijn pony’s op een natuurlijke manier, waarbij ze veel buiten staan en voornamelijk hooi eten. Hierbij zorg ik ervoor dat er geen hooi wordt verspild. ’s Zomers leven zij vrijwel volledig van het gras op het weiland. Ook maak ik geen gebruik van bodembedekking in hun schuilstal, ze liggen in het zand.

Onze twee konijnen leven samen in een grote ren met een hok. In het hok zijn ze alleen te vinden als het slecht weer is. Daardoor hoef ik het hok maar weinig te verschonen. Ze poepen op de tegels in de ren, die ik regelmatig schoonveeg. Ook mijn konijnen krijgen voornamelijk hooi, wat groente- en fruitrestjes en een handje brok.

Milieu impact van huisdieren, konijnen
Onze nieuwsgierige Donny met zijn vriendin ‘Mevrouw Konijn’

Ons huishouden wordt sinds kort aangevuld door een lieve poes. Voor nu maak ik de keuze om onze kat 50/50 veganistisch voer en brokjes met vlees te geven. Ik merk dat ik het toch lastig vind helemaal over te schakelen naar veganistisch voer. Misschien dat ik dit op termijn wel ga doen. Hoe sta jij hierin? Verder kwamen al haar spulletjes mee van haar vorige baasje, ik heb haar op 4-jarige leeftijd overgenomen. Nieuw speelgoed koop ik niet, wel fabriceer ik regelmatig wat met spullen die we in huis hebben.

Hoe ga jij om met de milieu impact van je huisdieren?

Wat voor huisdieren heb jij en wat voor keuzes maak jij op het gebied van voeding, huisvesting en andere zaken? Heeft de milieu impact van de dieren hier invloed op gehad? Laat het me weten in de reacties!

Bronnen:
https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/tips-voor-huisdieren/
https://www.oneworld.nl/lezen/klimaat/groen-doen/zo-houd-je-de-pootafdruk-van-je-huisdier-klein/