Geef je kind ervaringen

Liefde is niet te koop. Maar soms lijkt het wel zo. Als je het gezicht van een kind ziet als het een mooi cadeau krijgt, bijvoorbeeld. Maar wil je investeren in de toekomst van je kind? Geef je kind dan ervaringen in plaats van spullen.

Gelukstip #56 Geef je kind ervaringen, geen spullen

Over de voordelen van minimaliseren – wat neerkomt op het bezit van minder spullen – schreef ik al eerder. Maar wist je dat dat niet alleen voor jouzelf, maar ook voor je kind geldt? Kinderen worden tegenwoordig bedolven onder de spullen. Kom maar eens halverwege een kinderverjaardag binnen en bekijk de vele cadeaus. Maar ook door het jaar heen zijn er genoeg momenten waarop kinderen wat krijgen. En toch is het niet handig kinderen altijd maar nieuwe dingen te geven.

De belangrijkste dingen in het leven zijn geen dingen

Iedereen wilt zijn kind de beste start in het leven geven. Maar hoe doe je dat? Wat ik zelf belangrijk vind, zijn goede normen en waarden. Een onderdeel hiervan is de waarde van geld. Hoe belangrijk maak je sociale status? Motiveer je kinderen om zoveel mogelijk geld te verzamelen, zodat er veel spullen gekocht kunnen worden? Of motiveer je ze gelukkig te worden, ongeacht het financiële plaatje wat daarmee samenhangt? Het antwoord lijkt logisch. Maar dat is het blijkbaar niet. Want duizenden kinderen worden bedolven onder cadeaus. Om schuldgevoel van de ouders af te kopen voor hun gebrek aan echte tijd en aandacht? Omdat de ouders van mening zijn dat spullen geven dé manier is om liefde te tonen? Ik zal je iets verklappen: daar is een andere manier voor. Een betere manier.

Voorbereiden op een fijne toekomst

Hoe bereid je een kind dan voor op een fijne toekomst? Ja, gezien de tip van deze week een inkoppertje. Geef je kind ervaringen. Gecombineerd met jouw onverdeelde aandacht. Zonder telefoon of huishoudklusjes die tussendoor komen. Speelgoed is misschien leuk, maar na de eerste paar dagen beland het op de grote stapel. Leuke ervaringen nemen ze hun hele leven mee. En door jouw onverdeelde aandacht voelen je kinderen zich écht gezien, wat misschien nog wel het allerbelangrijkste is.

Het geven van onverdeelde aandacht aan je kinderen, doe jij het vaak. Het is namelijk zo belangrijk tijd met je kinderen door te brengen waarin niets moet. Even geen programma. Gewoon er zijn met je kind. Kinderen erkennen om wie ze zijn in plaats van wat om ze doen, dat is waar het om gaat.

Ervaringen vragen voor een verjaardag

Het vragen van ervaringen is dan ook perfect voor verjaardagen. Wat vindt jouw kind nu leuker dan logeren en pannenkoeken bakken bij opa en oma? Naar de kinderboerderij met hun oom en tante? Naar het zwembad met hun vriendje of vriendinnetje?

Een ervaring hoeft gelukkig niets te kosten. Om je kind voor te bereiden op een gelukkig leven speelt geld dan ook maar een kleine rol. Natuurlijk is het belangrijk om je kind te leren goed met geld om te gaan, zodat ze later niet in de financiële problemen komen. Maar wat ze vooral helpt bij die gelukkige toekomst: een positief zelfbeeld en een rugzak vol ervaringen waardoor ze de hele wereld aankunnen. Geef je kind ervaringen, geen spullen.

Lukt het jou om echte tijd door te brengen met je kinderen? En wat voor ervaringen wil jij je kinderen graag mee geven?

Meer gelukstips lezen?

Gelukstip #54 Laat de verveling toe en wordt gelukkiger
Gelukstip #55: Koester je vrienden