Laat verveling toe

We leven in een bijzondere periode, waarin je wellicht vaker thuis zit dan je voorheen gewend was. En als het huis aan kant is en je werk klaar? Dan slaat de verveling toe. Zullen we het daar eens over hebben?

Gelukstip #54 Laat de verveling toe

We houden niet van verveling. Gelukkig is je telefoon altijd binnen handbereik. Even Facebook, Instagram of het nieuws checken. Die vriendin bellen of die ene podcast luisteren. Maar vandaag wil ik je adviseren je telefoon even links te laten liggen. Laat de verveling maar eens toeslaan.

Verveling maakt namelijk creatief

Ons brein maakt overuren. We voeren een gestage continue stroom van prikkels aan. En moeten we eens ergens wachten – de perfecte kans om ons brein even van rust te voorzien – dan vullen we die tijd weer op met prikkels van onze telefoon. Op die manier krijg je steeds minder creatieve ideeën. Die ideeën ontstaan namelijk op momenten dat je brein even rust heeft. Niet voor niks krijgen de meeste mensen hun goede ideeën onder de douche of tijdens een wandeling…

Televisie is geen ontspanning voor je brein

Ook ik herken de neiging om de televisie aan te zetten als ik me verveel of moe ben. Maar ook de televisie is zo’n creativiteitsblokker. Het ene programma is nog drukker en flitsender dan het andere. Binge-watchen als je je verveelt? Moet soms kunnen natuurlijk, maar laat televisie, computer en televisie ook gewoon eens een avondje uit.

Ook voor kinderen is verveling goed

Niet alleen voor volwassenen is het goed je eens te vervelen. Ook voor de ontwikkeling van kinderen is het heel goed als ze zich eens vervelen. Komt je kind bij je klagen dat het zich verveelt, ga dan niet gelijk allemaal oplossingen verzinnen. Laat je kind zelf iets verzinnen. Of doe gewoon even niets. Kinderen moeten al zoveel tegenwoordig. Terwijl juist in die saaie momenten de leukste ideeën boven komen drijven. We moeten af van het idee dat verveling iets negatiefs is.

Elke week een nieuwe Gelukstip

Het is even een poosje geleden, maar vanaf deze week gaan we weer van start. Elke week nieuwe inspiratie met een fijne Gelukstip! Wil je meer tips lezen? Lees dan de laatste twee tips:

Volgende week een nieuwe gelukstip!