Geluksweg - huisdieren

Wil jij minder stress, je minder eenzaam voelen en ook nog fitter worden? Huisdieren zorgen ervoor! Lees snel verder en wellicht overweeg jij aan het eind van dit artikel ook wel om binnenkort een nieuw lid aan je gezin toe te voegen!

Uit tal van onderzoeken blijkt het heilzame effect dat huisdieren op ons hebben. Zo gaan je stresslevels naar beneden, voel je je minder eenzaam en word je van sommige huisdieren, zoals een hond, een stuk fitter! Als groot dierenliefhebber vertel ik je hier natuurlijk graag over! Laten we beginnen.

Meer oxytocine = minder stress

Door het aaien van (huis)dieren maak je oxytocine aan, het zogenaamde knuffelhormoon. Daardoor gaan je stresslevels omlaag en voel je je gelukkiger. En onlangs kwam uit onderzoek dat ook bij de dieren zelf dit hormoon wordt aangemaakt, zij worden er dus (in de meeste gevallen) gelukkig van om geaaid te worden! Wil je meer tips over het verminderen van stress? Lees dan het artikel over stress verminderen.

Minder eenzaamheid en angst

Een huisdier kan ook een fijne oplossing zijn als je alleen woont of vaak alleen bent en je daardoor eenzaam voelt. Een huisdier kan dan echt een maatje zijn, iemand waar je je verhaal aan kwijt kan en die je gezelschap houdt.

Bij ouderen leidt het hebben van een huisdier tot een betere gezondheid, waardoor ze minder snel ziek worden en minder zorg nodig hebben.

Ook bij angstige mensen kan het hebben van een hond bijvoorbeeld tot vermindering van de angst leiden. Sommige honden zijn goed waaks en waarschuwen je dus als er iemand aan de deur staat of binnen wil komen. Doordat je weet dat de hond zal aanslaan als er iemand is, voel je je veiliger.

Tegenhanger tegen het ‘empty nest syndroom’

Als de kinderen net uit huis zijn of er is een andere reden dat je er plots alleen voor bent komen te staan, kan je je vrij nutteloos voelen. Een huisdier heeft jouw zorg altijd nodig. Daardoor blijf je je nodig voelen en heb je toch een reden om vroeg uit bed op te staan.

Laat kinderen opgroeien met een huisdier

Zeg nu eerlijk, is er één kind dat met een huisdier opgroeide en dat vervelend vond? Ik ken ze niet. Voor kinderen is het geweldig om op te groeien met huisdieren. Ze hebben een maatje aan wie ze hun verhaal kwijt kunnen, mee kunnen spelen en avonturen kunnen beleven.

huisdieren houden meer geluk

Welk huisdier heeft nu de grootste positieve impact?

Natuurlijk verschilt het wel per diersoort welke invloed ze hebben. Met een vis zal je bijvoorbeeld minder avonturen beleven dan met een hond. Daarom zal ik hier de dieren bespreken die het meest als huisdier worden gehouden in Nederland.

Een hond, je beste vriend!

De hond kan alle positieve effecten die hierboven staan zeker afvinken.

– Door de dagelijkse wandelingen heb je zelf structuur in je leven en beleef je avonturen.

– Daarbij kom je op die wandelingen andere mensen tegen, waardoor je meer andere mensen spreekt, wat ons gelukkiger maakt;

– De meeste honden zijn erg aanhankelijk en helemaal gek op hun baas. Elke keer als je thuiskomt wordt je zo blij begroet dat dat niet anders kan dan je zelfbeeld omhoog krikken.

– Een hond maakt dat je je minder angstig voelt als je alleen bent;

– Elke hond moet dagelijks toch wel minimaal een wandeling van ruim een uur maken, naast de kortere toiletwandelingen. Hierdoor kom je meer buiten en verbetert je conditie.

Huisdieren - geluksweg

Een paar overwegingen voordat je een hond neemt

Naast al deze goede effecten, zijn er ook dingen waar je wel echt rekening mee moet houden voordat je een hond neemt. Als je hele dagen van huis bent, is het nemen van een hond niet echt slim. Een hond heb je niet alleen voor de avond uurtjes, maar voor de hele dag.

Daarbij moet een hond worden uitgelaten, ook al is het ijskoud of regent het de hele dag door. Soms is dat even wat minder leuk!

Ook als je bijvoorbeeld slecht ter been bent, moet je eerst onderzoeken of er iemand anders is die structureel de hond wil uitlaten. Minimaal 3 keer per dag moet een hond worden uitgelaten en puppy’s nog veel vaker.

Verder moet je natuurlijk ook goede opvang regelen als je een weekendje weg bent of met vakantie gaat. Wellicht kan de hond mee en anders is een goed hondenpension ook een oplossing.

Waar haal ik een hond vandaan?

Mijn eerste ingeving is het asiel. Hier zitten echt niet alleen maar honden met een probleem verleden, maar ook heel leuke dieren die gewoon op zoek zijn naar een nieuw huisje. In een goed asiel kunnen ze je ook veel vertellen over het karakter van de hond en weet je dus of een hond bij jou past.

Puppy’s zijn heel schattig, maar kosten heel veel tijd en geduld. Daarbij moet je erg consequent zijn met de opvoeding en is dit voor kleine kinderen soms lastiger.

Mocht je wel voor een puppy willen gaan, ga dan op zoek naar een goede fokker. Zoek naar een fokker waar de puppy’s binnenshuis in het gezin opgroeien en veel aandacht krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat de fokker de ouders met zorg heeft uitgekozen en niet gewoon aan het ‘vermeerderen’ is.

Iedereen die een hond heeft zal je hetzelfde kunnen zeggen: Het is ontzettend leuk!

Een kat, die red zichzelf wel!

Katten zijn weer van een heel ander slag dan honden, alhoewel er enorm veel verschil zit tussen katten onderling. In ieder geval hebben katten hun baas minder nodig dan honden dat hebben. Ze doen hun behoefte gewoon op de kattenbak wanneer ze willen en hoeven ook niet uitgelaten te worden. Wel vindt bijna elke kat het heerlijk om geaaid te worden en zijn er ook gezelligerds die niets fijner vinden dan lekker bij jou op de bank te liggen.

De meeste katten redden zich ook wel als jij overdag veel van huis bent. Ze zijn wat onafhankelijker en daardoor makkelijker te houden als huisdieren.

Ook met vakanties is het vaak geen probleem als de buren het eten een keer in de bak doen in plaats van de eigenaar zelf.

Dus heb je wat minder tijd en wil je niet dagelijks verplicht je rondje moeten lopen? Maar wil je wel de gezelligheid die een huisdier met zich meebrengt? Verdiep je dan zeker eens in een kat. Ook hier zou ik allereerst het asiel aanraden, hier zit ongetwijfeld een leuke toekomstige huisgenoot voor jou bij.

Huisdieren houden voor meer geluk

Het konijn, de harige spring in ’t veld

Zelf heb ik al jaren konijnen en ben ik gek van de beestjes. Ze worden vaak niet zo tam als een hond of kat, maar uitzonderingen bestaan. De meeste mensen zeggen dat konijnen een beetje saai zijn, “ze zitten de hele dag in zo’n hok”. Maar ja, als je als konijn in een hokje word gezet waar hij net zijn kont kan keren kan hij ook niet veel anders dan een beetje zitten. Als je je konijn een maatje geeft en lekker de ruimte, zijn het heerlijke dieren om naar te kijken. Ze zijn lief voor elkaar, trekken af en toe eens een lekker sprintje om vervolgens tevreden neer te ploffen.

Met een beetje tijd en aandacht zijn konijnen heel tam te maken en kunnen ze een aai heel erg waarderen. Daarom heeft een konijn ook zeker effect op jouw geluk! Een leuk filmpje over wat je ook met konijnen kan doen; trainen!

Overweeg je een konijn te nemen? Zorg dan dat je er altijd minimaal twee (liefst een gecastreerd mannetje en een vrouwtje) neemt en dat ze de ruimte hebben. Meer informatie kan je ook vinden op www.bunnybunch.nl.

Een knager, volop keus!

Er zijn veel verschillende soorten knaagdieren, zoals cavia’s, hamster, ratten, degoes, muizen…

Cavia’s zijn erg gezellig en ook goed tam te krijgen. Als ze je kennen beginnen ze hard te fluiten als je eraan komt en ze maken onderling ook veel gezellige geluidjes. Van nature zijn cavia’s wat angstig, dus het is wel belangrijk ze veel aandacht te geven. Ook cavia’s kan je niet alleen houden, ze moeten altijd met minimaal één soortgenootje wonen. Ook cavia’s kunnen allerlei trucjes leren:

 

Sommige mensen zijn erg bang voor ratjes, maar als huisdier zijn ze echt heel leuk! Als ze tam zijn kan je heerlijk met ze knuffelen en met ze spelen. Ratten zijn groepsdieren en super leuk om naar te kijken. Er zijn voorbeelden te over waarbij ratjes heerlijk uren bij je liggen te slapen. Wie wilt dat nu niet?

geluksweg - huisdieren houden ratten

 

Hamsters kunnen met wat minder ruimte af en hoeven ook geen soortgenootje, maar leven alleen. Daarbij ruik je ze wat minder dan ratjes. Hamsters kun je erg tam maken en het zijn leuke huisdieren. Ze zijn niet altijd even geschikt voor kinderen, als ze niet tam genoeg zijn, kunnen ze bijvoorbeeld soms wel eens bijten. Maar als een hamster tam is, zijn het erg leuke diertjes! En dit filmpje is gewoon leuk omdat iedereen vroeger wel Super Mario heeft gespeeld toch? 🙂

En vissen dan?

Hebben vissen ook een positieve uitwerking op jouw geluk? Je kan ze natuurlijk niet aaien en ze komen ook niet naar je toe als je thuis komt. Wel kan een aquarium super mooi zijn en als je het aquarium goed onderhoud, is het heel mooi om naar te kijken. Het kan dus zeker bijdragen aan jouw geluk om een mooi aquarium te hebben! Bij een allergie voor andere dieren, zijn vissen natuurlijk een mooie oplossing.

Neem geen (goud)vissen in de alom bekende vissenkom, ze hebben echt véél meer ruimte nodig dan dat.

Conclusie: Huisdieren zijn de bom!

Als je tenminste wel de ruimte en de tijd ervoor hebt natuurlijk. Verdiep je goed in de behoeften van het dier, zodat niet alleen jij, maar ook het huisdier gelukkig word! Veel geluk samen!