De voordelen van kamperen

De één is er lyrisch over, de ander vindt het maar afzien. Kamperen heeft veel fans, maar kan minstens zoveel kritische blikken verwachten. Hoe kan je als fervente voorstander nu een onwillig persoon overhalen het tóch eens een kans te geven? Met onderstaande voordelen! Ook als je twijfelt moet je deze voordelen van kamperen voor kinderen zeker even op je in laten werken. Ik denk namelijk dat een kampeervakantie zeker kan bijdragen aan jouw geluk.

Zelf ben ik opgegroeid met kamperen en daardoor zijn de voordelen voor mij vanzelfsprekend. Alhoewel je als kind weinig te maken hebt met de nadelen van het kamperen. Het inpakken, opzetten en weer afbreken van de tent wordt allemaal door je ouders geregeld. Desalniettemin hielden mijn ouders het ook jarenlang vol om ons mee te nemen naar de leukste campings. Wat maakt kamperen, zeker voor kinderen, dan zo leuk? Je leest hier waarom ik mijn kinderen zéker fijne kampeervakanties gun.

Wat zijn de voordelen van kamperen voor kinderen?

Hoe maak je je kinderen in de zomervakantie gelukkig? Door leuke dingen te doen! En natuurlijk hoeft dat niet per se kamperen te zijn. Maar het is wel een goed idee. Waarom? Omdat kamperen veel voordelen voor kinderen met zich meebrengt. Ze kunnen hele dagen spelen en hebben heerlijk de ruimte. Niet voor niets is kamperen erg populair onder gezinnen.

De hele dag spelen

Allereerst barst het op de meeste campings van de leuke vriendjes en vriendinnetjes voor je kinderen. Zijn er weinig kinderen in de buurt van jullie tent, dan komen je kinderen wellicht iemand tegen tijdens de activiteiten die het animatieteam organiseert. Speelplezier gegarandeerd!

De hele vakantie in de natuur

Elke ochtend wakker worden met fluitende vogeltjes als achtergrondkoor. ’s Avonds iedereen met rode wangen aan het avondeten door alle buitenlucht. Wordt het leven nog mooier? Zeker voor kinderen is het goed om zoveel mogelijk buiten te zijn. Ze hebben er lekker de ruimte, worden er creatief van én leren om van de natuur te houden. En als je van de natuur houdt, zorg je er goed voor. Zeker in deze periode is dat belangrijk, aan ons de taak een nieuwe generatie natuurliefhebbers op te voeden!

Voordelen van kamperen voor kinderen
Voordelen van kamperen voor kinderen: je brengt veel tijd door met elkaar als gezin

Genieten van de kleine dingen

Juist op de camping kan je zo genieten van de kleine dingen. Want als het ’s avonds donker wordt, is het fijn als je een lampje hebt. Maar ook ontbijten in het zonnetje, de insecten en vogels die je dagelijks voorbij ziet komen en hopelijk alle zonnestralen. Het zijn allemaal dingen waar jong en oud gelukkig van worden.

Leren waarderen wat je hebt

Kamperen is heerlijk. Maar het is óók fijn om na je vakantie weer thuis te komen. Dat je niet een stukje naar de wc of douche hoeft te lopen en dat alle lampen met één druk op de knop aangaan. Ook voor kinderen is het belangrijk om te beseffen hoe verwend wij eigenlijk zijn in ons dagelijks leven. En juist als je een poosje alle normale dingen van thuis hebt gemist, besef je je bij thuiskomst pas hoe luxe het allemaal is.

Ook leuk om te lezen: Boekentip voor ouders: Opvoeders en Huttenbouwers

Je kind maakt kennis met een milieuvriendelijke manier van vakantievieren

Natuurlijk kan je ook kamperen in Afrika, maar over het algemeen betekent een kampeervakantie een autovakantie. Daarmee is je vakantie direct al een stuk milieuvriendelijker. Ook tijdens je vakantie heb je weinig nodig, waardoor jullie impact laag blijft. Een ander voordeel van met de auto op vakantie is dat je kind leert dat een vakantie dichtbij huis ook leuk is. Voor dat echte vakantiegevoel hoef je niet naar een all-inclusive resort in Turkije, maar is ook een camping in Drenthe of vooruit, Frankrijk, een heel geschikte locatie.

Voordelen van kamperen voor jou als ouder

Niet alleen voor je kinderen zijn er veel voordelen verbonden aan kamperen, ook voor jou als ouder brengt het zo zijn positieve punten met zich mee. Zo ben je tijdens een kampeervakantie vaak minder geld kwijt dan bij andere vakanties. Daardoor kan je ook met een kleiner budget toch op vakantie, of gewoon lekker wat geld besparen.

Veel keuze in locaties

Camping zijn overal. Of je nu in Nederland wilt blijven of naar het buitenland gaat. Of je nu vlakbij een grote stad wilt verblijven of juist in ’the middle of nowhere’. In Finland, Noorwegen en Zweden mag je zelfs midden in het bos kamperen als je wilt, vanwege het zogenaamde allemansrecht. Ook heb je een grote keuze tussen luxere campings inclusief grote binnenzwembaden, restaurants en speeltuinen en juist rustige natuurcampings. Van kleine boerencamping met 10 plekken tot grote camping met honderden plaatsen, er is altijd een camping die bij de wensen van jou en je gezin past.

Wil je kennis maken met kamperen, maar zie je het niet zitten om zelf een tent aan te schaffen en deze op te bouwen? Overweeg dan een vakantie in een opgebouwde tent van de camping zelf om kennis te maken met kamperen. Of kies voor een stapje luxer en ga op glampingvakantie, bijvoorbeeld via Villatent.

Wat vind jij de voordelen van kamperen voor kinderen?

Hoe denk jij over kamperen met kinderen? Wat zijn de grootste voordelen? En wat zijn dingen waar je rekening mee moet houden?