Oefenen met dankbaarheid

Bij de één lijkt het een tweede natuur te zijn, bij de ander lijkt het in zijn geheel niet aanwezig te zijn. Dankbaarheid. En juist deze ene eigenschap kan je helpen jouw leven een stuk leuker te maken. Een goede toevoeging aan jouw geluk dus! Oefenen met dankbaarheid lijkt moeilijk, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, gaat het vrijwel vanzelf. Dan wordt het ook bij jou die tweede natuur!

Gelukstip #58 Oefenen met dankbaarheid

“Ik heb gewoon niet zoveel om dankbaar voor te zijn. Mijn werk is niet bijzonder leuk, mijn huwelijk is op sterven na dood en mijn kinderen willen niets van me weten.”

Er zijn altijd genoeg redenen te verzinnen om niet dankbaar te zijn. Of het nu gaat om iets vervelends wat je is overkomen of je levenssituatie in het algemeen. Maar juist ook als er minder leuke dingen in je leven gebeuren of zijn gebeurd, help je jezelf met een dankbare instelling. Door dankbaarheid te oefenen zie je namelijk juist de mooie dingen van het leven! Dat maakt dankbaar zijn een geweldige manier om jouw geluk te vergroten.

Hoe oefen je met dankbaarheid?

Vind je het lastig om dankbaar te zijn, dan zijn er gelukkig genoeg manieren om jou te helpen dankbaarder te zijn. Oefen je dagelijks, dan zal je al snel merken dat je op een veel positievere manier in het leven gaat staan!

Eerder schreef ik al artikelen die deels over dankbaarheid gingen. Meer tips vind je dan ook in Hoe leef je 10 jaar langer en Oefeningen om je te helpen positief te denken. Want ja, dankbaarheid kan zelfs helpen langer te leven!

Wat maakt(e) jou dankbaar vandaag?

Elke dag stilstaan bij wat je dankbaar maakt. Dat kan door het bijhouden van een dagboekje, waar je dagelijks in schrijft. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld één of meerdere punten opschrijft die jou dankbaar hebben gemaakt.

Een andere manier is om dit met je gezinsleden te delen. Zo zijn wij nu aan het uitproberen hoe het bevalt voor de avondmaaltijd te benoemen waar we dankbaar voor zijn. Een mooi moment om de maaltijd te beginnen in plaats van een gebed bijvoorbeeld, is mijn ervaring tot nu toe.

Dankbaar door de dag heen

Wees dankbaar voor de kleine dingen. Een vogel die een mooi lied zingt, een zonnestraal die door de wolken komt, een spelend kind, een lekkere maaltijd. Er zijn zoveel dingen waar je dankbaar voor kan zijn. Zelf vind ik deze momenten bijvoorbeeld veel in de natuur. Tijdens een wandeling in het bos is er zoveel moois te zien. Ik voel me dan onder de indruk en dankbaar dat ik op deze mooie wereld leef!

Oefenen met dankbaarheid. Bijvoorbeeld door dankbaar te zijn voor deze prachtige beuken met de zon die er doorheen schijnt.
Deze foto maakte ik gister tijdens een fietstocht. Ik kan zo genieten van de zonnestralen die door het bladerdek vallen. En de beuken hebben zulke frisse groene blaadjes nu! Prachtig toch?

Vind je het lastig om de mooie dingen in het leven te zien? Spreek samen met je partner, een vriend(in) of iemand anders om elkaar hier attent op te maken. Benoem de dingen waar je dankbaar voor bent, zodat het ook de ander meer op gaat vallen.

Deel jouw dankbaarheid. Of het nu is via social media, een appje naar een vriend(in), of gewoon door erover te praten. Hoe mooi zou het zijn als we allemaal delen waar we dankbaar voor zijn? Laat dankbaarheid een prachtig nieuw positief virus worden!

Meer lezen over dankbaarheid? Positiever leven leer je in het boek van Jelle Hermus, Steeds Leuker. Eén van mijn persoonlijke favorieten!

Wat helpt jou om dankbaar in het leven te staan?

Elke week een Gelukstip

Ben je nieuwsgierig geworden door deze Gelukstip? Elke week deel ik iets kleins met je wat helpt om jouw leven gelukkiger te maken. Benieuwd naar de vorige tips? Je leest ze hier:

Gelukstip #56 Geef je kind ervaringen, geen spullen
Gelukstip #57 Maak van sporten een gewoonte