hoe leef je 10 jaar langer

Hoe leef je 10 jaar langer, is dat niet iets wat de meeste van ons wel willen? En als er bepaalde factoren van invloed zijn op jouw levensverwachting, ga je daar dan mee aan de slag? En ben je benieuwd waarom hier een foto van een kuiken bij staat? Lees snel verder en kom er achter!

Pas bekeek ik een TED talk van een vrouw, Jane McGonigal, die game ontwikkelaar is. En zij heeft een spel bedacht, met allerlei elementen waardoor je 10 jaar langer leeft. Met de volgende factoren hield zij rekening met het ontwikkelen van haar spel…

Het toverwoord is veerkracht. En dan gaat het om sociale veerkracht, mentale veerkracht, fysieke veerkracht en emotionele veerkracht. Wat je daar precies onder moet verstaan? Hieronder duik ik er verder in met je!

Social resilience, oftewel sociale veerkacht

Dit gaat om dingen als dankbaar zijn, maar ook aanraking bijvoorbeeld. Van beide krijg je hogere waardes oxytocine in je bloed. En laat dat er nu net voor zorgen dat je gelukkiger bent en ja, ook langer leeft!

Dus aan het knuffelen, hand in hand lopen, of wat je ook maar voor aanraking fijn vind.

Mental resilience; mentale veerkracht

Het gaat hierbij om het volbrengen van uitdagingen. Dingen die je lastig vind of moeilijk bijvoorbeeld. Wat je hiermee doet is het trainen van je wilskracht-spier en laat dat nu net belangrijk zijn. Al bij het volbrengen van een kleine uitdaging train je deze spier. Je hoeft dus heus niet die marathon te rennen, ook het opruimen van je keukenkastjes bijvoorbeeld, kan al uitdaging genoeg zijn.

Physical resilience, oftewel fysieke veerkracht

We zitten tegenwoordig te veel. Ik denk dat iedereen dat inmiddels al wel vaak heeft gehoord. Onze lichamen zijn gemaakt om te bewegen. Om gedurende de dag rustig in beweging te zijn. Voor je lichaam is het verstandig is als je meer beweegt. Als je genoeg beweegt kan je lichaam meer stress aan en heelt het zichzelf sneller. En laten dat nu net ingrediënten zijn die wel helpen bij een lang leven!

Elk moment dat je niet stil zit, is goed voor je lichaam.’

Emotional resilience, emotionele veerkracht

De mevrouw van de TED talk geeft hierbij het voorbeeld van baby dieren bekijken. Daar worden we allemaal toch gelukkig van?

Probeer tegenover élke negatieve emotie, 3 positieve emoties te zetten. Negatieve emoties blijven namelijk veel langer hangen. En dat is zonde, niet waar?

Zelf vind ik het ook een leuke om dit in je relaties door te voeren. Was je boos of heb je iemand een sneer gegeven? Zet daar dan minimaal 3 complimenten of lieve dingen tegenover. Want ook bij die ander blijven alle negatieve dingen veel langer hangen.

Als je vooral in positiviteit denkt, wordt je veel gezonder. Daar komt bij dat je problemen beter kan oplossen.

Hoe leef je 10 jaar langer?

Kort samengevat nog, want hoe leef je 10 jaar langer?

  • Knuffel!
  • Wees dankbaar, ook voor de kleine dingen;
  • Volbreng (kleine) uitdagingen om je wilskracht spier te trainen;
  • Beweeg voldoende. Zit niet hele dagen stil;
  • Wees positief. Kijk naar baby dieren en laat de positieve emoties overheersen!

Benieuwd naar wat voor game de game-ontwikkelaar hierbij ontwikkelt heeft? Luister dan naar haar TED talk!