in het nu zijn

Eerder die dag regende het pijpenstelen, maar inmiddels was de zon gaan schijnen. Mijn dochter zat voorop de fiets en was vrolijk aan het kletsen. De blaadjes aan de beuken hadden de frisse kleur van de lente. De zonnestralen schenen door het bladerdak en de vogels floten. Het was een volmaakt moment. Toch lukte het me niet. In het nu zijn. Ik kon de maalstroom van gedachten in mijn hoofd niet stoppen.

Hoe ik het beste een foto kon maken voor social media – hierboven zie je één van de resultaten. En wat ik daar dan bij zou zetten. Toen ik me realiseerde dat ik zo in mijn hoofd zat, probeerde ik niet meer te denken maar volledig van het moment te genieten. Om me er vervolgens aan te ergeren dat dat niet lukte. Zo bleef de maalstroom aan gedachten nog even doorgaan.

In het nu zijn, waarom?

Geluk vind je alleen in het nu, volgens spiritueel leraar Eckhart Tolle in De kracht van het nu. Want hoewel we in gedachten vaak in het heden of verleden zijn, is er nooit een ander moment dan het nu. Het nu is dus ook de enige plek om gelukkig te zijn! Veel mensen denken pas echt gelukkig te zijn als ze dat mooie huis, die stoere auto of een partner hebben. Maar geluk zit niet in een ander, het zit in jezelf. En het mooie is, in het nu ligt geluk voor iedereen binnen handbereik.

Ook als je Eckhart Tolle niet kent en geen interesse hebt in zijn boeken, helpt het je om in het moment te leven. Om niet bezig te zijn met gister of morgen. Maar ook niet met wat er over een uur gaat gebeuren. Door je op het huidige moment te focussen, maak je je leven veel gemakkelijker en daarmee verklein je je problemen.

In het nu zijn kan je leren

Dit moment is het enige wat je hebt. Dan kan je er maar beter wat moois van maken toch? Hier wat tips om je daarbij te helpen.

Mindfulness is een mooie manier om je te helpen meer in het moment te leven. Doe de dingen die je doet met aandacht. Focus je alleen op datgene waar je mee bezig bent en wees in gedachten niet bezig met andere dingen.

Een andere manier om je malende stroom aan gedachten een halt toe te roepen is meditatie. Mediteren is niks geks of zweverigs, alleen een hulpmiddel om jezelf niet mee te laten voeren door je eigen hersenspinsels. Wil je meer lezen over (leren) mediteren? In Leven met wind mee beschrijft Jelle uitgebreid hoe je meditatie leert toepassen in je leven en tot een blijvende gewoonte maakt.

Ben je in gedachten weer bij dat gesprek van gister of maak je je zorgen om iets wat op een later moment gaat gebeuren? Wees er bij jezelf alert op en roep je gedachten een halt toe. Kijk om je heen, voel je lichaam, luister naar de omgevingsgeluiden en wees in het nu.

Onderbreek zo vaak mogelijk je gedachten om het huidige moment helemaal te ervaren. Hoe vaker je dat doet, hoe beter je erin wordt je gedachten te zien voor wat ze zijn: gedachten.

Er is geen beter moment dan nu

Je wordt nooit gelukkiger dan nu. Want er is geen ander moment dan nu. Is dat geen bevrijdende gedachte? Door in het nu te zijn, geniet je écht van de wereld om je heen.

Lukt het jou vaak om in het moment te zijn? En heb jij activiteiten waarbij je helemaal in het moment bent? Je kan hierbij denken aan iets creatiefs zoals schilderen, maar ook mountainbiken, roeien en andere uitdagende activiteiten. Laat het me weten in je reactie!