oefeningen voor een betere focus

Het was de bedoeling dat ik de ochtend besteedde aan het afronden van die tekst. Of dat ene klusje. Weer niet gelukt. Hoe komt dat toch, dat we ons zo moeilijk kunnen focussen op een bepaalde taak? En belangrijker: hoe zorg je ervoor dat je je planning wél af krijgt? Met de oefeningen voor een betere focus van deze week! Omdat het nooit kwaad kan je focus te verbeteren.

Gelukstip #59 Oefeningen voor een betere focus

Focussen begint met een goede werkomgeving. Elimineer afleiding, zoals ze dat zo mooi zeggen. Leg je telefoon buiten zicht, zorg voor een opgeruimd bureau en zet een glas drinken binnen handbereik. Geen smoesjes meer om de komende 25 minuten van je plek te komen.

Werk in tijdsblokken

Er zijn vervolgens verschillende manieren waarmee je kan zorgen voor een goede focus tijdens je werkzaamheden. Bijvoorbeeld met een methode als de Pomodorietechniek. Je zet de timer op 25 minuten en gaat geconcentreerd aan de slag. Na deze 25 minuten neem je 5 minuten pauze, waarna je weer voor 25 minuten aan het werk gaat. Doordat je ‘maar’ 25 minuten hoeft te werken, is het makkelijker om focus te houden.

Je kan hier een beetje mee spelen. Is 25 minuten voor jou toch te lang of juist te kort? Kijk dan of een andere tijdsperiode voor jou beter werkt.

Stel een haalbaar doel voor jezelf

Pas op voor de valkuil van een te lange to-do lijst. Je bent voor je gevoel namelijk nooit klaar. Heb je een productieve dag gehad en de helft van de lijst afgewerkt? Dan nóg is er de andere helft van de lijst vol met taken.

Begin dus met het stellen van haalbare doelen. Liever een te korte takenlijst dan een te lange. En zijn je taken afgerond? Je kan altijd een extra klusje afronden.

Een betere focus door meditatie

Een andere tool die je kan helpen met een betere concentratie is mediteren. Met meditatie leer je namelijk de gedachtestroom in je hoofd te onderbreken. Hiermee creëer je rust. Tijdens het werk helpt dit je om beter te focussen, zonder dat je gedachten een loopje met je nemen.

Hebben deze oefeningen voor een betere focus jou geholpen? Werken met een goede focus zorgt ervoor dat je meer gedaan krijgt. Zo houdt je meer tijd over voor de zaken die jij belangrijk vindt en daarmee komt geluk weer een stapje dichterbij!

Lees elke week een Gelukstip

Wekelijks kan je hier terecht voor een Gelukstip. Met kleine tips maak je jouw leven telkens net een stukje leuker! Wil je meer Gelukstips lezen, lees dan de tips van de afgelopen twee weken.

Gelukstip #57 Maak van sporten een gewoonte

Gelukstip #58 Oefenen met dankbaarheid