kleuren om te ontspannen

Talloze gedachten die over elkaar heen buitelen. Is het je gelukt de één de kop in te drukken, dient de volgende zich weer aan. Wees gerust, je bent niet de enige. En nog een geruststelling: je kan er wat aan doen. Bijvoorbeeld door te kleuren. Kleuren om te ontspannen. Er zijn talloze mensen je voorgegaan. Ben jij al bekend met de rust die kleuren kan brengen?

Eerder schreef ik al een artikel met tips voor kleuren voor volwassenen. Want kleuren is toch voor kinderen? Om de één of andere reden mag je als volwassene alleen nog kleuren of schilderen als je echt talent hebt. Als je een kunstenaar bent. Vind je het gewoon lekker om wat aan te rommelen met wat potloden of kwasten, dan houd je dat liever voor jezelf. Want stel je voor dat mensen gaan vragen of ze het mogen zien.

Kleuren en ontspannen gaan hand in hand

Juist in deze tijd hebben mensen behoefte aan ontspanning. En laat kleuren voor volwassenen daar nu de perfecte methode voor zijn. Waarom werkt kleuren eigenlijk zo ontspannend?

Je brein kan niet alles tegelijk. Als je je concentreert op netjes binnen de lijntjes kleuren, lukt het vaak niet om tegelijkertijd óók na te denken over die situatie op je werk of over de ruzie met je partner. Zelfs als je een echte multitasker bent, zal kleuren uiteindelijk toch de rust brengen waar je naar zoekt. Nadenken over welke kleur je gaat gebruiken, het gebruik van het kleurpotlood. Het is niet voor niets dat kunstenaars vaak in een ‘flow’ raken als zij bezig zijn met een kunstwerk. En daarvoor hoef je gelukkig niet de nieuwe Van Gogh te zijn.

Ook wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat mensen na tekenen of kleuren aantoonbaar meer ontspannen waren (Ball, Simon (2016) The Effects of Colouring Books on Adults’ Well-Being).

Kleuren als meditatie

Zie jij mediteren als een vaag en zweverig iets? Of zou je het wel graag willen, maar is stil op een kussentje zitten gewoon écht niet aan jou besteed? Met kleuren kan je veel dezelfde effecten bereiken als met meditatie. Dat maakt het een geschikt alternatief om ontspanning te vinden en moeiteloos de non-stop gedachtegang in je hoofd stil te krijgen.

Wat voor kleurboeken zorgen voor de meeste ontspanning?

Of er nog verschil zit tussen het soort tekeningen wat de meeste rust brengt? Nauwelijks. Zowel mensen die tekenden als mensen die een kleurplaat inkleurden werden daar ontspannen van. Kies dus voor datgene wat past bij jou.

Ben je op zoek naar een bepaald kleurboek? Er is steeds meer keuze in de markt voor kleurboeken voor volwassenen. Zo kan je mandala’s kleuren, vogels kleuren, maar ook kiezen voor natuurkleurplaten. Er wordt gezegd dat mandala’s door de herhalende vormen een mediterend effect hebben. Maar het beste effect heeft het natuurlijk als je kleurplaten kleurt die je mooi vind.

In het uitgebreide aanbod is altijd een kleurboek wat past bij jouw voorkeuren.

Kleuren hoeft niet altijd met potloden, maar kan natuurlijk met bijvoorbeeld waskrijt

Wat zijn jouw ervaringen met kleuren?

Ben jij altijd al een enthousiaste tekenaar geweest? Kon je als kind de tijd volledig kwijtraken als je aan het kleuren was? Dan is de kans groot dat kleuren ook nu een bron van ontspanning kan zijn. Wil je meer tips lezen over kleuren, lees dan ook de andere blog over dit onderwerp.

Ook interessant: Waardoor komen andere mensen tot rust?