rust in je hoofd

Je leest het tegenwoordig steeds meer: Mediteren is goed voor je. Je stresslevels nemen af, je kan je beter concentreren, je geheugen verbetert, je humeur verbetert. Al die gezondheidseffecten, dat wil jij natuurlijk ook wel! Maar is meditatie niet zweverig? Is dat wel geschikt voor ons nuchtere Hollanders? En hoe kan je het beste beginnen met mediteren? Lees er alles over in dit artikel!

Je kan meditatie net zo zweverig maken als je zelf wilt. Meditatie is namelijk gewoon gaan zitten en proberen nergens aan te denken. En verder niets. Dat klinkt niet echt zweverig toch? Inderdaad, zelfs de meest nuchtere onder ons kunnen beginnen met mediteren. Je komt er juist eerder door met beide benen op de grond te staan, dan dat je ervan gaat zweven. En al doe je het alleen al voor één van de vele gezondheidsvoordelen!

Aan het eind van het artikel deel ik nog een tip met je, voor als je echt graag wat mindfuller wil gaan leven, maar een stok achter de deur nodig hebt.

Wat voor gezondheidsvoordelen heeft meditatie dan?

Onderzoeken hebben uitgewezen dat dagelijkse meditatie grote gezondheidsvoordelen heeft. Enkele zijn bijvoorbeeld:

 • Je concentratie kan tot 10x verbeteren
 • Je immuunsysteem verbetert, waardoor je tot 50% minder kans hebt ziek te worden
 • Minder kans op een depressie, doordat je minder angst ervaart, minder piekert en minder stress ervaart
 • Je zelfbeeld verbetert doordat je jezelf meer leert accepteren

Dit zijn nog maar een paar van de vele gezondheidsvoordelen. Mijn bron is dit zeer uitgebreide (Engelstalige) artikel. Hij heeft honderden onderzoeken naar de effecten van meditatie geanalyseerd. Als je dus verder wil lezen over de gezondheidsvoordelen, is dit artikel met maar liefst 76 voordelen voor je gezondheid zeker het lezen waard!

Wat staat jou nog in de weg om NU te beginnen met mediteren?

Daarbij zorgt meditatie voor meer rust. En dat is nu juist wat we wel kunnen gebruiken in onze gehaaste levens!

“Mediteer 20 minuten per dag, behalve wanneer je te druk bent; mediteer dan een uur.”

Zen gezegde

 

Hoe moet je beginnen met mediteren?

Je hebt voor jezelf besloten, je gaat beginnen met mediteren! En nu?

 • Zorg voor een rustige plek

Als je heel geoefend bent, kan je wellicht ook mediteren op drukke plaatsen. Maar als je net gaat beginnen met mediteren is het in ieder geval wel fijn om een rustige plek op te zoeken met niet teveel achtergrondgeluiden. Meestal doe je je ogen dicht als je mediteert, dus hoe die plek eruit ziet is dan weer van minder belang.

 • Comfortabele houding

Vind voor jezelf een comfortabele houding. De meeste mensen mediteren in kleermakers zit, maar als je dat niet lekker vind zitten, kies dan voor een andere houding die je langere tijd vol kunt houden.

Ga op een lekkere yoga mat zitten of koop eventueel zo’n mooi meditatiekussen.

Het gaat erom dat je op een fijne plek zit en in een houding die je minimaal 10 minuten kan volhouden.

Beginnen met mediteren - houding

Begin!

Er zijn verschillende manieren om te (beginnen met) mediteren.

 • Focussen op je ademhaling

Een veel gebruikte manier is om je te focussen op je ademhaling. Het enige wat je doet, is op je ademhaling letten. Adem in, adem uit.

Als er een gedachte in je hoofd opkomt (en die zullen er heus komen!) stop je die in een wolkje en zie je hem langzaam wegdrijven. Zie al je gedachten voor je als wolken. Het klopt dat je nadenkt en dat je gedachtes hebt, maar je BENT niet je gedachten. Het is ook mogelijk van een afstandje naar je gedachten te kijken.

Het is soms wel lastig om aan ‘niets’ te denken. Helemaal in het begin lukt dat vaak ook niet. Wordt daar niet moedeloos van en wees een beetje vergevingsgezind voor jezelf. Het is niet erg dat je af en toe afdwaalt, dat je je ervan bewust bent is al een goede eerste stap! Hoe vaker je mediteert het minder vaak je gedachtes zullen afdwalen.

Je kan ook rustige instrumentale muziek op de achtergrond aanzetten, zodat je iets hebt om naar te luisteren.

 • Scan je lichaam

Als je het toch fijner vind om wel ergens mee bezig je zijn, kan je ook een ‘lichaamsscan’ doen. Als je net gaat beginnen met mediteren is het makkelijker dit eerst aan de hand van een geleide meditatie te doen.

Je kan bijvoorbeeld een app downloaden met geleide meditaties. Dan heb je ook een leidraad als je het voor jezelf wilt doen.

Veel geleide meditaties zijn een bodyscan. In gedachten ga je je hele lichaam af. Dus begin bij je voeten en ontspan ze. Wees even met je volledige aandacht bij dat lichaamsdeel. Van je  voeten naar je enkels, onderbenen, knieën, bovenbenen, billen, etc.

Deze lichaamsscan vind ik vooral fijn om te doen met mijn app (ik gebruik die van VGZ). Je hebt dan een rustige stem die je vertelt wat je moet doen en wanneer.

 • Een mantra

Dit wordt vooral veel gebruikt door yogi’s. Je kan het gebruiken als je het lastig vind om stil te zijn. Door het herhalen van het mantra heb je iets om je aandacht op te focussen. Zelf heb ik hier geen ervaring mee.

Als je meer wilt lezen over een persoonlijke ervaring met mantra’s kan je eens een kijkje nemen op de website van Happy with Yoga.

 • Je kan het niet verkeerd doen!

Onthoud goed: Je kan het niet verkeerd doen! Het geeft niet als je gedachten van hot naar her vliegen, het geeft niet als het niet lukt en het geeft niet als je eens een dag overslaat. Je voelt je die dag hooguit wat minder zen.

Wees een beetje lief voor jezelf en veroordeel jezelf niet. Gaat ook makkelijker naarmate je vaker mediteert! 🙂

 • Dagelijkse herhaling is belangrijk

Van één keer per week 10 minuten mediteren worden we niet echt veel gelukkiger. Het helpt wel, kan ik uit ervaring zeggen, maar alleen voor die dag. En het heeft niet al de gezondheidsvoordelen die aan het begin van dit artikel staan. Daarom is het wel belangrijk dat je elke dag even gaat zitten. Voor 5, 10 of 20 minuten. Net waar je behoefte aan hebt.

Mediteren kan overal, dus ook als je niet thuis bent…

beginnen met mediteren - locatie

Mediteren met kinderen

Ben jij op zoek naar een goede manier op kinderen met meditatie in aanraking te brengen? Dan is het boek Relax Kids – de Wens ster een aanrader! Want alle gezondheidsvoordelen bovenaan in dit artikel gelden ook voor kinderen! En wie gunt zijn kind nu niet een betere concentratie, een goed zelfbeeld en een beter immuunsysteem?

Ga jij ook beginnen met mediteren?

Leuk! Laat een reactie achter en vertel welke manier van mediteren jou het meest aanspreekt.

Of mediteer je al langer? Hoe bevalt het jou en welke voordelen heb jij ervaren sinds je bent begonnen met mediteren? Laat het weten in de reacties! Zelf zal ik ook nog eens een artikel schrijven met mijn persoonlijke ervaring met meditatie!

Ben je op zoek naar manieren om jouw stress te verminderen? Lees dan ook het artikel wat ik met 7 praktische tips wat ik daar over heb geschreven!

Een beetje hulp met mindful leven

Hoewel ik prima artikelen kan schrijven over mindful leven en mediteren, doe ik het zelf eigenlijk bijna nooit. Terwijl ik donders goed weet hoeveel voordelen het heeft! Stom he? Soms heb je gewoon een stok achter de deur nodig. Zo’n stok is deze 8-weekse mindfulness cursus. Nee, niet gratis, maar juist omdat je geld betaalt, ben je ook meer gemotiveerd om het programma ook echt te volgen! Je krijgt dagelijks e-mails, maar ook krijg je video’s en audio bestanden om je te motiveren en oefeningen uit te leggen. Ik vind het een mooie cursus en raad je dan ook zeker aan een kijkje te nemen op de website.

Ik hoop dat ik je weer heb mogen inspireren!