Kleuren voor volwassenen - Geluksweg

Het is tegenwoordig helemaal in, kleuren voor volwassenen! Hebben we vroeger niet allemaal wel eens een kleurplaat gemaakt? Helemaal geconcentreerd, met het puntje van je tong uit je mond? Ook voor volwassenen kan het fijn zijn om je helemaal op het kleuren te focussen en andere dingen even te laten voor wat ze zijn. Daarom gaan we het hebben over een kleurboek voor volwassenen kopen. Want zijn al die kleurboeken voor volwassenen nu hetzelfde of zit er nog verschil in?

Kleuren is voor kinderen én volwassenen!

De meeste kinderen zijn gek op kleuren. Ze vinden meestal ook dat ze het reuze goed kunnen. Want kleuren is toch gewoon een kwestie van binnen de lijntjes blijven?

Als je ouder wordt, gaat het vele kleuren vaak vanzelf een beetje over. Sommige van ons blijven gewoon doorgaan in de kleurboeken van (oppas)kindjes, maar dat is een minderheid.

Terwijl kleuren wel een leuke bezigheid is, die ook prima door volwassenen kan worden uitgeoefend!

Inmiddels is het kleuren voor volwassenen al bekender en word je ook niet meer vreemd aangekeken als je vertelt dat je een kleurboek voor volwassenen hebt. Vooral als je vaak wat rusteloos bent, is het kleuren een fijne manier om tot rust te komen.

Wat voor positieve effecten heeft kleuren?

Bij het kleuren focus je op je kleurplaat, waardoor je automatisch de buitenwereld even buitensluit. Het is daardoor een fijne ontspanning in onze vaak gehaaste wereld. Kleuren kan ook een goede vorm zijn van mindfulness of meditatie.

Daarbij helpt het je om te focussen op één ding. Gooi het multitasken overboord, want uit onderzoek blijkt dat multitasking de uitvoering van verschillende taken juist niet ten goede komt.

Ook als je een periode minder lekker in je vel zit of veel stress ervaart, is kleuren een fijne manier om je hoofd leeg te maken en even te stoppen met malen.

mandala-kleuren voor volwassenen

Wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten van kleuren

Er is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed die het kleuren op volwassenen heeft. Daardoor is ook lastig te zeggen of alle beweringen kloppen.

Het enige onderzoek wat ik kon vinden, was het onderzoek van Simon Ball¹. Hij heeft onderzocht of kleuren een positief effect had op het welzijn van de deelnemers, in vergelijking met tekenen. Het bleek dat er geen significant verschil was tussen kleuren, zelf iets tekenen en het dan inkleuren, of alleen tekenen. De deelnemers van alle drie de groepen waren na de sessie meer ontspannen, maar er was tussen de groepen geen groot verschil.

Hier is dus niet wetenschappelijk onderzocht wat de invloed van tekenen of kleuren op onze gemoedstoestand nu precies is. Wel kan je hieruit concluderen dat het voor het ontspannen niet uitmaakt of je kleurt of tekent (op een leeg papier zelf iets verzinnen en tekenen dus).

Echter, de volwassenen die vaak kleuren of tekenen, komen er wél door tot rust. Dus wat maakt het dan uit dat hier misschien geen wetenschappelijk bewijs voor is? Het gaat er immers om dat we af en toe even ontspannen, wetenschappelijk onderbouwd of niet! Lees voor persoonlijke ervaringen snel verder…

Werkt tekenen voor volwassenen net zo ontspannend als kleuren voor volwassenen?

Volgens het onderzoek van Simon Ball werkt tekenen net zo ontspannend als kleuren voor volwassenen. Maar dit is natuurlijk wel persoonlijk.

Zelf ben ik niet zo goed in tekenen, dus voor mij werkt zo’n kleurboek echt wel beter dan zelf iets tekenen. Van zelf iets moeten tekenen raak ik alleen maar gefrustreerd, omdat het niet lukt. Het voelt dan meer als een mislukking en daar ontspan je niet echt van. 🙂 Zo zal dit voor iedereen anders zijn. Houd je juist van tekenen, ga dan lekker met een leeg vel papier aan de slag!

Persoonlijke ervaringen met kleuren voor volwassenen

Op Internet kwam ik diverse positieve ervaringen tegen over kleuren. Een kleine selectie:

‘Ik kom er heerlijk van tot rust.’

‘Heerlijk ontspannend.’

‘Ik doe het ook! Mandala’s kleuren is echt rustgevend. Dus in plaats van ’s avonds televisie kijken ben ik de laatste tijd steeds vaker aan het kleuren.’

‘Ik had niet gedacht dat ik ooit nog een activiteit ging vinden die mij ontspanning zou brengen! Ik vergeet de hele wereld zodra ik met mijn tekening voor me zit!’

‘Helpt heel erg goed bij stress om dan weer rustig te worden.’

‘Ik doe het vooral voor de rust. Zet dan lekker een rustig piano muziekje aan, kopje thee erbij en lekker kleuren. Ik word er altijd heel relaxed van.’

‘Ik vind het leuk om te doen en word er ook erg rustig van.’

Wat voor soorten kleurboeken zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten kleurboeken. Daarom is er ook sowieso voor jou een geschikt kleurboek! Je moet alleen het juiste boek nog even weten te weten.

Een mandala kleurboek, een kleurboek met dieren, keuze te over!

De kleurboeken met mandala’s zijn als eerste in opkomst geraakt. Bijvoorbeeld deze: Het enige echte kleurboek voor volwassenen. Hier zitten veel mandala’s in verwerkt. Het inkleuren van de mandala’s zou door hun vorm mediterend werken.

Teken je liever iets wat meer realistisch is, zoals vogels? Dan is het vogelrijke kleurboek of het kleurboek over tuinieren wellicht meer voor jou.

Kleuren op nummer voor volwassenen

Wat ook veel gedaan wordt is kleuren op nummer. Het is fijn als je zelf niet hoeft na te denken over de kleuren en er komt toch een prachtige tekening uit! In dat geval kan je bijvoorbeeld één van onderstaande kleurboeken kiezen.

Kaarten kleuren

Een kaartje krijgen is altijd leuk en dat maakt het versturen van een kaartje ook leuk! En hoe zou het zijn als je die kaart dan eerst ook zelf nog ingekleurd had? Wil jij ook zo’n zelf gekleurde kaart versturen, kijk dan eens naar deze kaarten om zelf in te kleuren.

Kan je ook kleurboeken voor kinderen gebruiken?

Je vraagt je dan ook af, kan je ook kleurboeken voor kinderen gebruiken om die positieve effecten van het kleuren te ervaren? Natuurlijk kan dat! Alleen de tekeningen voor kinderen zijn vanzelfsprekend vaak wat simpeler. Als je hiervan houdt,  hoef je natuurlijk geen apart kleurboek voor volwassenen aan te schaffen.

Waar kan ik een kleurboek voor volwassenen kopen?

Kleurboeken voor volwassenen zijn tegenwoordig bijna overal te verkrijgen. In elke boekhandel is wel een selectie mooie kleurboeken te vinden.

Wil je rustig rond kijken wat er allemaal aan aanbod is, neem dan een kijkje bij de kleurboeken voor volwassenen op Bol.com, één van de grootste aanbieders op het gebied van kleurboeken voor volwassenen.

Kleurpotloden voor volwassenen

Als je aan het kleuren bent geslagen, loop je soms tegen het probleem aan dat die kleurpotloden die je nog had liggen, niet echt fijn kleuren! Er zit namelijk veel verschil in kleurpotloden.

Het fijnst kleuren toch de wat duurdere kleurpotloden, doordat daar echt kleurpigment in zit. Het hoeft niet heel duur te zijn, al voor €14,99 heb je bijvoorbeeld deze mooie kleurpotloden. Houd je nieuwe kleurpotloden wel buiten bereik van kleine kinderen, die kan je beter dikke stevige potloden geven voor hun eerste kleurplaten.

Is het kleuren voor volwassenen iets voor jou? Heb je al een kleurboek gekocht, of twijfel je nog? Laat het weten in de reacties!

 

Gebruikte bronnen in dit artikel Kleuren voor volwassenen:

¹ Ball, Simon (2016) The Effects of Colouring Books on Adults’ Well-Being.