jouw weg naar geluk

Soms heb je wat inspiratie nodig. Zo kwam ik op dit gesprek met Leo Bormans uit. En ja, dat gaat uiteraard over: Geluk! Bijvoorbeeld over jouw eigen weg naar geluk. En daar wilde ik in de Gelukstip van deze week eens met je over nadenken. Daarom is de Gelukstip van vandaag:

Gelukstip #43 Vind jouw eigen weg naar geluk

Want geluk betekent niet voor iedereen hetzelfde. Waar ik heel gelukkig wordt van een goed boek, wordt iemand anders daar juist behoorlijk ongelukkig van. Daarom is het belangrijk voor jezelf na te gaan waar jij gelukkig van wordt. Wat is jouw weg naar geluk?

Geluk is voor een groot deel maakbaar. Leo Bormans geeft aan dat het voor ongeveer 50% erfelijk, 10% omstandigheden en voor 40% mindset is. En laat je je mindset nu zelf kunnen beïnvloeden. Daarmee is 40% van je geluk dus maakbaar.

Je moet dus wel actie ondernemen om gelukkig te worden. Als je een boek leest over diëten, val je ook niet spontaan af. Daarom is het lezen over geluk alleen niet voldoende om daadwerkelijk gelukkig te worden.

Denk eens na over jouw leven. Hoe tevreden ben ik met het leven, nu en in z’n geheel?

Positieve gedachten helpen je een eind op weg naar geluk. Optimisten zijn dan ook op vrijwel alle vlakken gelukkiger. Ze leven langer, zijn gelukkiger, hebben betere relaties. Pessimisten denken meer aan zichzelf en problemen uit hun verleden vertalen ze vaak naar de toekomst.

Het loont dus om een optimist te zijn!

Wat is belangrijk voor jou?

Vaak komen mensen op hun sterfbed er eigenlijk pas achter wat ze anders hadden willen doen in hun leven. Ook mensen die erge dingen meemaken, zeggen daarna vaak: Nu weet ik wat de echt belangrijke dingen zijn in het leven. Maar waarom moeten er eerst erge dingen gebeuren voordat we ons realiseren wat belangrijk voor ons is? Je hoeft niet eerst af te zien om gelukkig te zijn of worden. ‘Zonder lijden geen geluk’ is dan ook, gelukkig, gewoon een fabeltje.

In Bhutan is geluk opgenomen in de politieke agenda. Bij elk nieuw besluit wordt er gekeken: Worden we er gelukkig(er) van? Anders doen we het niet. Ze zien het goed daar, in Bhutan: Geluk gaat niet alleen over individueel geluk.  Geluk gaat juist vooral over andere mensen. Geluk zit in het delen van geluk.

Meer lezen van Leo Bormans? Kijk dan eens bij onderstaande boeken.

Elke week een Gelukstip

Elke week deel ik een nieuwe Gelukstip met je. Vorige week heb ik even overgeslagen, dat zie je dan wel weer goed. Omdat een beetje tijd voor andere dingen mij soms ook gelukkig maakt. 🙂 Elke Gelukstip bevat tips die jou helpen om jouw leven elke dag een stukje gelukkiger maken.

Dit was alweer de 43e Gelukstip! Heb jij nog ideeën voor nieuwe Gelukstips? Laat het weten in de reacties.

Wil je verder lezen? Lees dan de Gelukstip van vorige week:

Gelukstip #42 Ga niet met pensioen

Of de tip van de week daarvoor:

Gelukstip #41 Je eigen groenten verbouwen voor meer geluk

Een fijne dag gewenst!