Geluksweg - gewoontes veranderen

Een leven zonder spijt willen we allemaal. Want spijt is vervelend, het gaat over iets in het verleden waar je nu weinig meer aan kan doen. Er zijn helaas toch veel mensen die op hun sterfbed spijt hebben van dingen die ze wel of niet hebben gedaan. In dit artikel de lessen van Bronnie Ware, om jou te helpen te leven zonder spijt!

Als palliatief verpleegkundige heeft de Australische Bronnie Ware veel mensen gesproken die op het einde van hun leven waren. Ze verzorgde mensen die nog 3 tot 12 weken te leven hadden. Tijdens deze periode van intensieve zorg, wordt er veel met haar gedeeld. ‘Het voornaamste wat ik deed was luisteren, in plaats van al de praktische zorgtaken.’

Gelukkig hadden niet alle mensen spijt op hun sterfbed. Maar het merendeel van de mensen die Bronnie verzorgde, had wél ergens spijt van. Bronnie vond de lessen van deze mensen erg waardevol voor haar eigen leven en besloot dat ze dit ook met de wereld wilde delen. Daarom heeft ze een boek geschreven, Als ik het leven over mocht doen, een internationale bestseller.

Bronnie heeft een top 5 gemaakt van de dingen waar de meeste mensen spijt over voelden. Ze deelt deze in haar boek, om andere mensen te behoeden voor het maken van dezelfde fouten. Daarnaast geeft ze wereldwijd toespraken om mensen te motiveren het beste uit hun leven te halen. Want een leven zonder spijt is leuker!

Leven zonder spijt: De top 5

 1. Ik zou willen dat ik had gedaan wat ik leuk vond, in plaats van naar de verwachtingen van anderen te leven
 2. Ik zou willen dat ik niet zo hard had gewerkt
 3. Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten
 4. Ik zou willen dat ik in contact met mijn vrienden was gebleven
 5. Dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn

Alle spijt wordt veroorzaakt door een tekort aan moed. Moed om de dingen anders aan te pakken, moed om jezelf uit te spreken over wat je belangrijk vind, moed om jezelf te blijven. Vind deze moed en leef jouw leven zonder spijt!

1. Ik wou dat ik had gedaan wat ik leuk vond, in plaats van naar de verwachtingen van anderen te leven

Dit was degene waar het meeste spijt over werd gevoeld. Ik denk dat we allemaal wel dingen kunnen opnoemen die we doen omdat het van ons verwacht wordt. Een bepaalde studie, een bepaalde baan, misschien zelfs een bepaalde partner?

Bij veel van de beslissingen die we maken, volgen we ons hart niet. Terwijl dat nu juist is wat ons gelukkig maakt.

Nu denk je misschien, als we dat allemaal gaan doen wordt het een groot stelletje egoïsten bij elkaar! Maar het is niet egoïstisch om te doen waar je gelukkig van wordt. Als jij gelukkig bent, ben je een inspiratie voor de mensen om je heen. Daarbij ben je behulpzamer en liefdevoller. Het is dus alleen maar positief als je je eigen weg volgt!

Zorg ervoor dat je je hart volgt, wees moedig genoeg om voor jezelf te kiezen en geef jezelf toestemming om het leven te leiden dat jij wilt! Verder lezen hierover? Lees dan ook het artikel over jezelf zijn.

Live your life to the fullest!

Geluksweg - leven zonder spijt - dromen achterna
Ga jij je dromen achterna?

2. Ik zou willen dat ik niet zo hard had gewerkt

In de families waar Bronnie kwam, waren vooral de mannen nog de broodwinners geweest. Deze uitspraak kwam dan ook vooral van de mannen vandaan, omdat in deze generatie de vrouwen vaak niet (veel) werkten. Tegenwoordig is dat niet meer zo, daarom denk ik dat in onze tijd deze uitspraak wél van zowel mannen als vrouwen afkomstig zou zijn.

De mensen die Bronnie sprak hadden spijt dat ze zoveel van het gezinsleven hadden gemist. De jeugd van hun kinderen, de omgang met hun partner.

Denken de meeste ouders onder ons niet af en toe: Ik zou willen dat ik wat meer tijd had voor de kinderen? En die kleintjes worden groot voordat je het weet! Het is één van de grootste bronnen van geluk om tijd met je geliefden door te brengen. Of het nu je kinderen, vrienden of je ouders zijn.

Maak de keuze om genoeg tijd met je familie en vrienden door te brengen en dingen te doen die je leuk vind. Geld verdienen is ook belangrijk, maar moet nooit de belangrijkste prioriteit in je leven zijn!

Geluksweg - leven zonder spijt - terugkijken
Hoe kijk jij later terug op je leven?

3. Ik zou willen dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten

Gevoelens uiten lukt ons vaak niet zo goed. We denken dat onze gevoelens niet zo belangrijk zijn en dat andere mensen daar niet op zitten te wachten.

Of we zijn bang andere mensen verdriet te doen door het uitspreken van onze gevoelens.

Toch is het belangrijk om te zorgen dat je je gevoelens uitspreekt naar de ander. Als je je gevoelens opkropt wordt je daar ongelukkig van. Daarbij kan het gebeuren dat je niet voor jezelf opkomt als er iets gebeurt wat je niet leuk vind.

Je gevoel uiten is belangrijk! Als je kinderen hebt is het goed om ze te leren altijd hun gevoelens te uiten. Het is een eigenschap waar ze hun hele leven voordeel van zullen hebben. Daarbij is het moeilijk om op latere leeftijd te leren je gevoelens te uiten. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het niet kan! Dus ook al vind je het moeilijk je gevoelens te uiten, zorg dat je hier op je sterfbed geen spijt van krijgt en leer het!

4. Ik zou willen dat ik in contact was gebleven met mijn vrienden

Soms zijn we zo druk met onze eigen levens, dat het contact met onze vrienden verwatert. En dat is iets waar we later spijt van (kunnen) krijgen.

Mensen op hun sterfbed hadden spijt dat ze hun goede vrienden uit het oog verloren waren en in lang niet alle gevallen waren die vrienden op tijd te vinden.

Als het einde nadert, is er maar één ding belangrijk: De mensen die om je heen staan.

Is er een goede vriend of vriendin die je niet meer ziet? Zoek diegene op en spreek een keer af.
Misschien ben je elkaar uit het oog verloren door een ruzie. Wees dan moedig genoeg om het uit te praten en het contact te herstellen.

Echte vrienden zijn goud waard!

Geluksweg - leven zonder spijt - vrienden
Die momenten die je koestert. Hoeveel heb jij er?

5. Ik zou willen dat ik mezelf had toegestaan om gelukkiger te zijn

Jezelf toestaan om gelukkiger te zijn. Dat klinkt misschien een beetje zwaar. En wellicht denk je ook, uh, hoe zit dat dan? Maar vaak zijn we zo gefocust op wat we willen bereiken, dat we niet in het nu leven. We genieten ook niet van de kleine overwinningen en van de mooie momenten tussendoor, omdat we vinden dat we dat niet verdienen.

Kijk op je fouten terug met compassie. Iedereen maakt fouten en dat hoort erbij in het leven. Maar laat die fouten niet je leven beheersen. Maak excuses als je iemand hebt gekwetst (moedig!) en laat het dan los. Het leven is te mooi om continu achterom te kijken en spijt te hebben.

Leef bij de dag en maak keuzes op basis van je dromen. Wat wil je nu echt graag? Waar droom je van? Maak vandaag de eerste stap om jouw droom werkelijkheid te laten worden!

Tijd is een gift, het is aan jou hoe je ermee omgaat!

Lessen van Bronnie voor een leven zonder spijt

 • Het is belangrijk dat je compassie hebt voor jezelf. Wees liefdevol voor jezelf.
 • Zie onder ogen dat we allemaal dood gaan. Het hoort erbij.
 • Vind manieren om moedig te zijn. Iedereen heeft iets wat hij in zijn hart heel graag wil. Vind de moed om je dromen achterna te gaan.
 • Wees er niet alleen voor andere mensen, maar ook voor jezelf. Als je altijd maar aan het zorgen bent voor anderen en niet voor jezelf
 • Laat het perfectionisme los. Je kan de uitkomst niet weten, dus probeer die ook niet te voorspellen. Volg de weg van je hart!
 • Leef jij een leven van spijt of een leven van vreugde?

Hulp nodig met het vinden van jouw geluk?

Lukt het jou niet om echt gelukkig te zijn? Werk je te hard of ben je onzeker waardoor je je gevoelens moeilijk uit? Met de eCursus Gelukkig zijn, gelukkig blijven krijg je handvatten aangereikt die jou helpen om gelukkig te zijn. Coach Frank de Moei weet precies welke dingen wij nodig hebben om echt gelukkig te worden. Deze cursus is dan ook echt een aanrader!

Want spijt hebben op je sterfbed gun je toch niemand. Vooral niet van dingen als: Ik wou dat ik mezelf meer geluk had gegund. Iedereen heeft recht op geluk! Lees daarom de artikelen op deze website verder door en neem het heft, of euhm, geluk in eigen hand voor een leven zonder spijt!