beter dan vroeger

‘Vroeger was alles beter.’ Ik denk dat het één van de meest bekende uitspraken is. En al gebruik je hem zelf misschien niet, dan is er in ieder geval wel één iemand in je omgeving die hem er af en toe tegenaan gooit. Maar was vroeger nu echt alles beter? Volgens Steven Pinker niet. En ik neem je mee in zijn verhaal waarom het tegenwoordig juist beter dan vroeger is.

Een kijkje naar de cijfers

Wist je bijvoorbeeld dat de afgelopen 30 jaar niet alleen de wereldwijde armoede, maar ook het aantal oorlogen en de totale vervuiling is afgenomen?

Momenteel leeft 10% van de wereldbevolking in extreme armoede. Maar 30 jaar geleden was dat nog 37%. Dat is een afname van maar liefst 27%.

Eigenlijk zijn alle dingen die je kan onderzoeken op het gebied van welvaart, verbetert in de laatste jaren. Zoals levensverwachting, gezondheid, welvaart, vrede, vrijheid, veiligheid, kennis en ook geluk. Uit onderzoek blijkt dat we op al die punten beter scoren dan ‘vroeger’.

Maar waarom verlangen we dan zo vaak terug naar vroeger? En waarom denken we dat de wereld binnenkort ten onder zal gaan?

Het nieuws moet spannend zijn

De krant heeft elke dag wel weer een nieuwe sensationele kop. Als er iets mis gaat wordt dat breed uitgemeten en krijgen we alle details te horen.

Maar als er ergens niets gebeurt, dan horen we dat ook niet. We krijgen geen updates over oorlogen die er niet zijn, over mensen die tegenwoordig niet meer in armoede leven of landen waar het gewoon goed gaat. Want dat is toch een beetje saai hè?

Maar doordat we telkens weer alleen de drama’s te horen krijgen, beïnvloedt dat ons visie op wat er allemaal speelt op onze wereld. En krijgen we het idee dat er overal op de wereld allerlei rampen voorbij komen.

Een beetje optimisme is beter voor de wereld

Als we met z’n allen denken dat de wereld steeds verder om zeep wordt geholpen, dan gaan we ons daar ook op instellen. Bijvoorbeeld met een instelling als: Ach, het valt toch niet meer te redden allemaal, dus we kunnen er maar beter het beste van maken. Maar als je er op die manier in staat, zal je je waarschijnlijk ook weinig bekommeren om het lot van de wereld. Terwijl het juist goed is om te weten dat het goed gaat met de wereld, omdat we ons daar met z’n allen voor in zetten! De armoede is afgenomen en dat is heus niet gebeurd omdat we allemaal onze kop in het zand hebben gestoken. Het is dus goed om je te bedenken dat het beter dan vroeger gaat en dat we met z’n allen verantwoordelijk zijn om die vooruitgang in stand te houden.

Dat het beter gaat met de wereld, wil niet zeggen dat ontwikkelingen altijd positief zijn voor iedereen. Soms brengen oplossingen voor het ene probleem, weer andere problemen met zich mee. En ja, daar moet dan weer een andere oplossing voor worden gevonden.

Geïnteresseerd in de TED talk van Steven Pinker, dan hoef je niet ver te zoeken:

Als je meer wil lezen van Steven Pinker kan je hier een kijkje nemen bij zijn (Engelstalige) boeken.

Wat vind jij, is het nu beter dan vroeger?

Al met al, is het dus beter dan vroeger. En al zal de wereld nooit helemaal perfect zijn, het is goed om wél te bedenken dat het eigenlijk nog nooit zo goed is gegaan als vandaag.

Wat is jouw algemene mening over dit onderwerp? Ben jij een optimist? Zie jij de toekomst van onze wereld door een roze bril, of ben je wat minder optimistisch ingesteld op dit gebied?