Stop met vergelijken

Een nieuwe woensdag, een nieuwe Gelukstip! Vandaag gaat het over gelijken. En dan vooral het advies: stop met vergelijken! Vergelijk jij jezelf  vaak met anderen? En maakt dat jou gelukkiger of ongelukkiger? Vandaag duiken we daar even wat dieper in…

Gelukstip #23 Stop met vergelijken

Vergelijken, we zijn er goed in. We vergelijken onze huizen, onze outfit, ons kapsel, onze kinderen, onze salarissen, onze banen, ons gewicht… Tja, wat vergelijken we eigenlijk niet?

Ook voor een nieuwe aankoop slaan we aan het vergelijken. We willen natuurlijk graag het allerbeste model binnen onze gewenste prijsrange.

Maar je kan ook teveel vergelijken. Als je bijvoorbeeld een nieuwe laptop gaat kopen en je slaat aan het vergelijken, kan je urenlang blijven zoeken of er niet nog een beter model te vinden is voor deze prijs. En achteraf blijf je misschien toch nog twijfelen, had je toch niet beter dat andere merk kunnen nemen? Vergelijken kan ook juist twijfels in de hand werken.

Als je eenmaal wat gevonden hebt wat je gelukkig maakt, blijf daar dan bij.

Ditzelfde geldt ook voor het vergelijken van jouw spullen of jezelf met anderen. Want ziet het gras van de buren er niet altijd groener uit? Lijken hun kinderen niet altijd beter te luisteren? Lijkt hun huwelijk niet net op een sprookjeshuwelijk? En zit het haar van de buurvrouw niet altijd perfect?

Teveel vergelijken maakt een mens niet gelukkiger. Integendeel, van teveel vergelijken worden we juist sneller ongelukkig. En natuurlijk was dat niet de insteek van het vergelijken, maar zo werkt het wel.

Als je dus iets hebt gevonden wat voor jou goed werkt: Ga dan niet vergelijken, maar wees tevreden met wat je hebt!

Elke woensdag een nieuwe Gelukstip

Elke week deel ik op woensdag een Gelukstip met je. Een kleine tip die jouw leven net een stukje gelukkiger maakt.

Wil je meer Gelukstips lezen? Lees dan ook de tips van de afgelopen twee weken!