beneden je stand leven

Word je gelukkig van geld? Of word je alleen gelukkig van geld, als je er heel veel van hebt? Vandaag filosofeer ik een eind weg met je over geld. En geluk. Is er een verband tussen die twee? En wat is dat verband dan?

Geld is bedoeld als een ruilmiddel

Van oorsprong is geld niets meer en minder dan een ruilmiddel. Eerder ruilden we een brood voor een stuk vlees bijvoorbeeld. En weer een ander maakte meubilair of kleding. Natuurlijk is het handig om dan een ruilmiddel te hebben zoals geld. Want als ik jouw brood wel wil, maar jij wilt mijn vlees niet, dan kan de ruil niet doorgaan. Daarom is geld een makkelijke oplossing om precies die goederen en diensten die wij willen, te kunnen betalen.

Maar ondertussen is geld veel meer geworden dan een ruilmiddel. Sommige mensen baden in het geld, terwijl anderen juist heel weinig geld hebben. Geld is geen ruilmiddel meer, maar een machtsmiddel. Wat  voor effect heeft dat op onze relatie met geld?

Lees ook: Gelukstip # 7 Maak een plan voor je geld

Hoeveel geld heb je nodig?

Geld kan je ongelukkig maken als je er te weinig van hebt. Als je elke dag stress hebt of je de rekeningen wel kan betalen, word je daar niet bepaald gelukkiger van natuurlijk.

Je hebt dus genoeg geld nodig om de rekeningen te kunnen betalen en om niet in geldstress te raken. Laten we dat de ondergrens noemen. Onder de ondergrens, word je vooral óngelukkig van alle geldzaken.

Maar als je die ondergrens hebt bereikt, is er dan nog verschil in geluk? Word je gelukkiger naarmate je meer geld hebt?

Dat lijkt mee te vallen. Ik keek pas naar een televisie programma waar ze met miljardairs meekeken die een nieuw huis gingen kopen. Nouja, huis, een soort kasteel was het eerder. Maar het was zijn 10e huis al en in zijn meeste andere huizen kwam hij eigenlijk niet zo vaak. Zal hij dan echt gelukkiger worden van een extra huis? Misschien eventjes. Maar dat geluksgevoel zal niet al te lang duren.

Als je maar boven de ondergrens zit, lijkt het niet zoveel uit te maken hoeveel geld je hebt. Als je een financiële buffer hebt en daarmee rust, is dat natuurlijk fijn. Maar veel meer geld dan dat hebben we eigenlijk niet nodig.

Op wat voor manier maakt geld gelukkig?

Voor je geluksgevoel omtrent geld maakt het veel uit hoe je je geld uitgeeft. Uit onderzoek blijkt dat het vooral uitmaakt aan welke dingen je je geld uitgeeft.

Geld maakt namelijk vooral gelukkig als je het goed uitgeeft. Zou je het dan beter aan ervaringen of aan dingen kunnen uitgeven?

Onderzoekers hebben ontdekt dat je je geld beter aan ervaringen (met andere mensen) kan uitgeven.

Als je iets nieuws koopt, ben je daar eventjes blij mee. Maar dat geluksgevoel ebt naarmate de tijd verstrijkt weer weg.

Gelukkiger word je van ervaringen. Het geluksgevoel wat je daarvan krijgt ebt niet zomaar weg. Het beste kan je die ervaringen delen met andere mensen. Want waar we helemaal gelukkig van worden, is verbondenheid voelen met de mensen om ons heen. En door dingen met elkaar te ondernemen, versterken we die verbondenheid.

Nog even een rijtje: (Hoe) word je gelukkig van geld?

Laten we nog even de punten van vandaag op een rijtje zetten. Word je gelukkig van geld?

  • Geld is oorspronkelijk bedoeld als ruilmiddel, probeer het ook op die manier te zien
  • Het is voor je geluk belangrijk om boven de ondergrens te zitten, zodat je geen (geld)stress ervaart
  • Veel meer geld maakt niet per se gelukkiger
  • Het gaat erom op welke manier je je geld uitgeeft: Geef je geld uit aan ervaringen met anderen: Dáár word je gelukkig van!

Wat betekent geld voor jou?

Uiteindelijk is dit één van de belangrijkste vragen. Wat betekent geld voor jou persoonlijk? Kan je zonder geld? Hoe staat jouw rekening er aan het eind van de maand voor?

Wat vooral bepaalt of je gelukkig of juist óngelukkig wordt van geld, is het beeld wat je van geld hebt. Is geld een ruilmiddel of machtsmiddel voor jou? En heb je er een positieve of negatieve associatie mee?

 

Verder lezen over dit onderwerp? Dan kan ik je het onderstaande boek zeker aanraden. Het is net uitgekomen en het interview wat ik hoorde met de auteur, Patrick Wessels, klonk veelbelovend!