de vijand van goed

Een mooie quote van Voltaire is: The perfect is the enemy of the good. En daar gaat de Gelukstip van vandaag over. Want wat kan de vijand van goed zijn?

Gelukstip #15 Laat perfect niet de vijand van goed zijn

We willen tegenwoordig alles graag perfect hebben. Ons huis, ons gezin, ons werk, ons uiterlijk. Kortom, we voelen ons eigenlijk nooit tevreden als niet elk aspect uit ons leven perfect is. Maar zoals Voltaire dus al aangeeft: Perfect is de vijand van goed.

Soms is het als het goed is, gewoon al goed genoeg. Het hoeft niet direct perfect te zijn! Want als iets perfect moet zijn, beginnen we er vaak niet aan. Perfectie kost namelijk een hoop meer tijd en we zijn ook niet zo snel tevreden. Perfectionisten die we zijn.

  • Wil je graag fitter worden? Stel jezelf dan niet direct ten doel om de 10 km binnen een uur te kunnen lopen. Ook een klein stukje hardlopen of überhaupt al meer bewegen is ook goed!
  • Ziet jouw huis er niet altijd uit alsof het zo in een woonmagazine kan? Ik zal je wat vertellen: Het mijne ziet er nóóit zo uit! Als je huis aan het eind van de dag (enigszins) schoon is, een beetje opgeruimd en vooral leefbaar, dan is het ook goed.
  • ’s Avonds laat nog bezig om toch die ene opdracht van je werk af te krijgen? Ook voor op het werk geldt: Goed, is vaak goed genoeg! Je hoeft niet elke opdracht tot in de perfectie af te ronden, of jouw werkgever moet jou daar de tijd voor geven (binnen de afgesproken werktijden!)

Kortom: Wees soms gewoon tevreden met je hebt en streef niet altijd naar perfectie.

Elke week een gelukstip

Elke week verschijnt er op Geluksweg.nl een Gelukstip die jou helpt op jouw weg naar geluk! Kleine, makkelijk uitvoerbare tips.

Wil je verder lezen? Lees dan de tips van de afgelopen twee weken: