Gelukkig zijn- pin

Ben jij op zoek naar geluk? En vind je het soms lastig waar je het dan moet zoeken? Want ja, gelukkig zijn, hoe doe je dat nu precies?! We willen allemaal graag gelukkig zijn. Maar gelukkig zijn kan niet continu. Je kunt niet elke dag, de hele dag door, met een smile van oor tot oor rondlopen. Of misschien kun jij het wel, maar die lach is dan vast niet altijd even gemeend.

De één is ook vaker gelukkig dan de ander. En wellicht heeft de ene persoon de omstandigheden ook wel meer mee in het leven dan een andere persoon. Maar is gelukkig zijn dan puur afhankelijk van je omstandigheden? Ik denk van niet!

Hoe sta jij in het leven?

Misschien heb jij wel alles wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Je volgt een fijne opleiding of je hebt een uitdagende, leuke baan. Of je hebt een mooie plek om te wonen, waar je je thuis voelt. Je hebt lieve mensen om je heen die je uitdagen om het beste uit jezelf te halen.

Dat klinkt alsof alle ingrediënten om gelukkig te zijn aanwezig zijn! Maar waarom is dan niet iedereen die deze dingen heeft, altijd gelukkig?

Dat komt omdat jouw geluk wordt beïnvloed door hoe jij het in leven staat. Zie je de dingen van de zonnige kant of zie je juist wat vaker de negatieve kant van de medaille?

Iemand die alle ingrediënten heeft om gelukkig te zijn, is dat lang niet altijd. Dat komt omdat geluk vooral uit jezelf moet komen en niet uit je omgeving. Want stel dat al die omstandigheden verdwijnen, verdwijnt jouw geluk dan ook met de noorderzon?

Niet als je jouw geluk niet laat afhangen van jouw omgeving. Want:

Onze controle over de buitenwereld is beperkt

We kunnen de buitenwereld niet controleren, ook al denken of willen we dat soms wel.

Want als alles perfect is, dan wil je dat natuurlijk graag zo houden. Maar wat nu als het niet lukt om het perfecte plaatje te behouden?

Omdat er een geliefde uit je leven wegvalt , omdat je je baan kwijtraakt of omdat er iets anders gebeurt wat een grote invloed heeft op jouw leven.

Zoals de mooie woorden van Matthieu Ricard (in deze fijne TED talk);

“Onze controle over de buitenwereld is beperkt, tijdelijk en vaak een illusie.”

Vaak een illusie, zelfs. Dat klinkt best wel hard. Is het echt een illusie dat we onze omstandigheden kunnen beïnvloeden? Als we hard werken, dan verliezen we onze baan toch niet zomaar? En als we zorgen dat we genoeg geld hebben, dan belanden we toch niet zomaar in allerlei geldzorgen?

Maar we kunnen allemaal pech hebben en dan is dat geld zo verdwenen. Of misschien gaat het bedrijf waar je werkt wel failliet door dingen buiten jouw macht.

En als jouw buitenwereld dan niet meer zo perfect is, is dan jouw geluk ook gelijk weg?

Nee, dat hoeft niet. Want geluk moet je in jezelf zoeken en juist niet in die buitenwereld!

Geluksweg - gelukkig zijn

Gelukkig zijn? Beïnvloedt je gedachten

De buitenwereld kun je niet beïnvloeden. Maar jouw innerlijke condities kun je wel beïnvloeden. Het is het enige wat je kunt beïnvloeden zelfs. Dus gelukkig zijn, lukt vooral als je jouw eigen gedachten kunt beïnvloeden!

Je gedachten hebben invloed op je gevoel. Als je positief denkt, voel je je ook positiever.

De tool om gelukkig te worden, is dus om jouw eigen gedachten te trainen. ‘Train your mind’, zoals Matthieu Ricard dat zegt.

‘De dingen om je heen kun je niet beïnvloeden, maar hoe jij je voelt en ermee omgaat wel!’

Het is belangrijk om op zoek te gaan naar de oorsprong van een bepaalde emotie. Als je boos bent, bedenk dan waarom je zo boos bent. Ga terug naar de oorsprong van het gevoel en probeer nu niet weer de boosheid te voelen, maar er als derde persoon naar te kijken. Doe alsof het niet over jou gaat, maar over iemand anders. Word je dan nog steeds zo boos? Of valt het dan wel mee en kun je er neutraler naar kijken?

Train jezelf om je niet te laten meeslepen in boosheid. Bedenk dat dit alleen een gevoel is en dat je je gevoel kunt veranderen als je dat wilt. In het begin is het erg moeilijk neutraal naar gebeurtenissen te kijken die eigenlijk het bloed onder je vingers vandaan halen. Wat daarbij kan helpen is vaker te mediteren.

Mediteren heeft een positief effect op jouw gedachten

Door te mediteren train je jouw gedachten. Mensen die vaak mediteren zijn heel goed in staat hun gedachten te sturen.

Tijdens mediteren blijf je stil en is het de kunst om opkomende gedachten te laten voor wat ze zijn. En laat dat nu net goed helpen om bijvoorbeeld opkomende boosheid te kunnen beheersen. Proberen op zo’n moment gewoon blanco te blijven en jezelf niet mee te laten slepen door alle gedachtes die in je opkomen.

Daarbij is bewezen dat mensen die vaak mediteren gelukkiger zijn. Waarom? Omdat echt geluk in jezelf zit en niet in je omstandigheden. En natuurlijk kun je soms gelukkig zijn door je omstandigheden en daar is ook helemaal niks mee. Geniet er van vooral van, van elk moment van geluk.

Maar onthoud dat je echt geluk in jezelf moet zoeken en niet in je omgeving. Want op jezelf heb je wel invloed en op de ander niet!

Op zoek naar hulp hoe jij gelukkig kunt worden en blijven?

Als je nog wat meer hulp nodig hebt voor het gelukkig zijn en blijven, dan raad ik je deze cursus van coach Frank de Moei van harte aan. Het is een e-cursus om gelukkig te zijn en te blijven. Je kunt het dus gewoon thuis op de bank lezen en er vervolgens zelfstandig mee aan de slag!

Soms is het lastig om het allemaal in je eentje uit te moeten vinden en wat hulp daarbij is dan erg fijn!

Heb je wat gehad aan dit artikel?

Wellicht heb je nieuwe inzichten uit dit artikel kunnen halen of ben je aan het denken gezet. Laat in een reactie hieronder weten hoe jij over dit onderwerp denkt en welke doordenkers er voor jou inzitten! Ik hoor graag van je.

Op zoek naar meer inspiratie? Kijk dan eens een kijkje bij onderstaande bestsellers!