geluk - je zelfbeeld verbeteren

Helaas kampen heel veel mensen met een slecht zelfbeeld. Je denkt vaak zoveel slechter over jezelf dan dat de mensen om jou heen dat doen. En dat is echt zonde! Daarom geef ik je in dit artikel 9 vernieuwende tips. Want je zelfbeeld verbeteren is belangrijk voor je geluk! En ik help je er graag bij. Lees snel verder!

Waar komt dat slechte zelfbeeld eigenlijk vandaan?

Er kunnen veel redenen zijn die jouw slechte zelfbeeld veroorzaken. Dit kan in je vroege jeugd liggen, maar het kan ook komen door recente gebeurtenissen.

Ouders kunnen je bijvoorbeeld goedbedoeld willen stimuleren hoge cijfers te halen. Als je een 7 haalt, is hun reactie dat je de volgende keer ook wel een 9 kan halen. Op die manier kan je het gevoel krijgen het nooit goed genoeg te doen. Dit hoeft niet alleen met school prestaties te maken te hebben. Ook te weinig bevestiging van jouw eigen gevoelens, kan veroorzaken dat je die gevoelens dan maar onderdrukt.

Ook als je gepest bent, heeft dat een grote invloed op je zelfbeeld. En pesten kan heel breed zijn, kinderen pesten elkaar helaas nogal eens, maar ook op de werkvloer kan er gepest worden. Het buitensluiten van bepaalde  collega’s bijvoorbeeld.

Bij de ene persoon zit het slechte zelfbeeld dieper geworteld dan bij de ander. Maar voor iedereen is je zelfbeeld verbeteren mogelijk, als je er maar actief mee aan de slag gaat.

Onderstaande tips zijn voor iedereen van toepassing. Wellicht kan je er wel je eigen draai aan geven, zodat het optimaal werkt voor jou!

Je zelfbeeld verbeteren, 9 vernieuwende tips

Op Internet kwam ik dit artikel van Mac McIntire tegen. Super interessant en het inspireerde me tot het schrijven van het artikel wat je nu aan het lezen bent. Want er zijn gelukkig heel veel manieren om je zelfbeeld te verbeteren. Maar je moet er wél serieus mee aan de slag!

1. Ontdek wie je bent

Je zelfbeeld verbeteren, kan alleen als je weet wie je bent. Want hoe kan je nu tevreden zijn met jezelf als je eigenlijk niet weet wie je bent? Of misschien denk jij wel te weten wie je bent, maar klopt dat beeld helemaal niet. Kom er op deze manier ook achter dat dat negatieve beeld wat je in je hoofd hebt, alleen maar gedachten zijn. Het zijn geen feiten!

Ga aan de slag met persoonlijke ontwikkeling. Lees boeken, volg een cursus. Bijvoorbeeld de cursus Blijvend zelfvertrouwen.

Leer jezelf kennen. Omschrijf jezelf eens. Welke activiteiten doe je graag? Waar word jij nu echt gelukkig van? Wat hoort nu echt bij jou? Wat zijn jouw leuke kanten? En welk deel van je gedrag is je echte karakter en welk deel is ontstaan door invloed van andere mensen?

Maar ook: Praat met de mensen om je heen en vraag hoe zij jou zien. Wat voor beeld hebben zij van jou? En klopt dat met hoe jij jezelf ziet? Erg leuk om dit te doen, je zal er verrast van zijn wat anderen over jou zeggen!

2. Lees de biografie van iemand die je bewondert

Wie zijn nu echt mensen die jij bewondert? Lees hun biografieën en bedenk hoe jij hetzelfde pad als hen zou kunnen volgen. Stel jezelf voor dat je in hun schoenen staat.

Wat zijn de eigenschappen van hen die je zo bewondert? Ontwikkel deze eigenschappen bij jezelf. Als je je ervoor inzet, kan je vrijwel elke eigenschap bij jezelf verder ontwikkelen.

Wellicht kan jij wel in de voetsporen treden van deze mensen. Alles is mogelijk, als je er maar in gelooft!

3. Ga om met positieve mensen en winnaars

Zoek de positieve mensen op in je omgeving. Positieve mensen om je heen doet een mens altijd goed. Zoek ook de mensen met een winnaarsmentaliteit, die jou inspireren om er voor te gaan.

“Waar je mee omgaat, word je mee besmet.”

Ik las eens dat je het gemiddelde bent van de 5 mensen waar je het meeste mee omgaat. Met welke mensen ga jij het meest om? Zijn dit mensen die het beste uit zichzelf willen halen en inspireren ze jou daardoor om hetzelfde te doen?

Zoek iemand die is waar jij wilt zijn. Hoe is diegene daar gekomen? Vraag het ze. Mensen delen graag hun ervaring en als je het ze vraagt, zullen ze het je zeker vertellen.

4. Zorg goed voor de mensen om je heen

Het zijn veel tips die betrekking hebben op andere mensen tot nu toe. Omdat je zelfbeeld verbeteren juist met behulp van die andere mensen kan!

Wees goed voor de mensen om je heen. Leef met andere mensen mee, wees vriendelijk: Laat merken dat de ander belangrijk voor je is. Geef aan anderen wat je zelf graag zou willen ontvangen.  Dan zal je het vanzelf terug gaan ontvangen! En goede relaties zorgen weer voor een beter zelfbeeld.

5. Zorg dat je trots op jezelf kan zijn

Hoe wil je in de toekomst zijn? Maak eventueel een omschrijving van de persoon die jij graag wil worden. Welke karaktereigenschappen heb je dan? En wat voor vaardigheden heb je dan ontwikkeld? Zie je triomfen voor je, zie jezelf voor je als je je dromen haalt. Hoe gelukkig zou je je dan voelen?

Investeer hiervoor in je eigen ontwikkeling en je vaardigheden. Lees boeken, volg seminars, luister naar inspirerende sprekers… Zorg dat je de persoon wordt die je wilt zijn!

Een goed leven kost niet meer moeite dan een slecht leven. Maak er daarom een goed leven van!

geluk - goed leven - je zelfbeeld verbeteren

6. Praat positief tegen jezelf

Praat door de dag heen positief tegen jezelf. ‘Vandaag wordt geweldig!’ ‘De volgende keer gaat het sowieso beter, het komt goed!’. Laat de positieve gedachten de negatieve gedachten overstemmen.

Je gedachten bepalen voor een groot deel je zelfbeeld. En laten die gedachten nu prima te beïnvloeden zijn! Lees hiervoor ook het artikel over positief denken.

7. Kijk niet teveel naar televisie en sociale media

Wij vergelijken onszelf veel met de mensen om ons heen. En dat wordt door sociale media behoorlijk versterkt. Alles is daar net even mooier dan in de werkelijkheid en mensen delen vooral al hun positieve ervaringen, al dan niet met bewerkte foto.

Niet veel mensen plaatsen een foto van zichzelf als ze een baaldag hebben en in hun ouwe kloffie op de bank hangen. Terwijl iedereen die dagen wel eens heeft, daarin ben je echt niet de enige.

Als je hier gevoelig voor bent: Breng niet teveel tijd door op sociale media. Je zelfbeeld verbeteren gaat er in ieder geval niet door lukken.

8. Zorg dat je goed voor de dag komt

Jouw uiterlijk is de weerspiegeling van jouw zelfbeeld. Gedraag je succesvol. Zorg dat de dingen waarmee jij jezelf uitdrukt, in orde zijn. Kleed je netjes, zorg dat je huis opgeruimd is en dat je tuin er netjes uitziet.

We hebben allemaal wel een plaatje in ons hoofd van hoe we er graag uit zouden willen zien. En natuurlijk zijn er grenzen, maar binnen die grenzen is er veel mogelijk. Als je fitter wilt zijn, ga (meer) sporten. Voor meer informatie over gezonder leven, neem eens een kijkje op de website Gezonderdangisteren.nl.

Als je slimmer wilt worden, ontwikkel jezelf. Lees boeken of leer een nieuwe taal. Er worden dan nieuwe verbindingen tussen je hersenen gelegd, waardoor je daadwerkelijk slimmer wordt!

Gedraag je alsof jouw beloningen in het leven een reflectie zijn van je harde werk of jouw bijdrages. Dat is namelijk ook het geval.

Wie zich succesvol gedraagt, wordt vanzelf succesvoller.

Blijf niet in een negatieve spiraal hangen!

9. Volg een goede cursus om je te helpen meer zelfvertrouwen op te bouwen

Mocht je zelfbeeld verbeteren niet goed lukken op eigen kracht, neem er dan begeleiding voor in de hand. Een aanrader is bijvoorbeeld de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ van coach Frank de Moei. Wellicht geeft deze cursus jou wel net het steuntje in de rug wat je nodig hebt!

Wat vond je van dit artikel?

Heb je iets gehad aan dit artikel en met welke maatregel ga jij direct aan de slag? Of ga je ze wellicht allemaal toepassen? Ik hoor graag van je: Laat een berichtje achter in het reactieveld hieronder!

Bron voor dit artikel: 36 ways to improve your self-image, self-confidence and self-esteem.