geluksweg-een plan voor je geld

Heb je wel eens te weinig geld? Of maak jij je wel eens zorgen over geldzaken? Dan kan het je helpen meer structuur te brengen in jouw geldzaken met een plan voor je geld. En minder zorgen over geld, zorgt voor meer geluk!

Gelukstip #7 Maak een plan voor je geld

Als je geen plan hebt voor je geld, geef je het ook makkelijk uit. Want wat voor nut heeft het in dat geval, het geld op de spaarrekening te laten staan? Je hebt geen doel om voor te sparen, dus kan je het net zo goed uitgeven. En vaak wordt het dan aan minder nuttige zaken uitgegeven.

Maak daarom een plan voor je geld!

  • Houd bij hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en hoeveel je vervolgens weer uitgeeft;
  • Kan je ergens makkelijk op besparen? Neem dit ook mee in je plan;
  • Hoe groot moet jouw spaarpot voor onverwachte gebeurtenissen zijn? Kan je een nieuwe wasmachine kopen als de huidige het opeens begeeft? Een hulp hierbij is de bufferberekenaar van het Nibud;
  • Stel een budget in. Hoeveel kan je uitgeven en om daarbij ook nog te sparen?

Naast de buffer die je sowieso moet hebben, kan je natuurlijk nog sparen voor iets wat je echt graag wil. Is er een bepaalde reis die je graag wil maken? Of wil je graag een nieuwe bank, caravan, computer, of vul maar in wat je graag zou willen?

Het helpt natuurlijk behoorlijk voor de motivatie als je weet waar je voor spaart. Verschillende banken hebben ook de mogelijkheid om spaardoelen in te stellen. Je kan op die manier precies zien hoe ver je bent met sparen. Als dat geen goede motivatie is?

Met een plan voor je geld heb je meer duidelijkheid waar jouw geld aan op gaat en door te sparen heb je meer zekerheid. Een garantie voor meer geluk!

Wil je verder lezen over tips die jouw geluk positief beïnvloeden?

Lees dan de Gelukstip van vorige week:

Gelukstip #6 Vaker nee zeggen, ook jij kan het leren!