Je geluk vergroten door te reizen

Ken je dat heerlijke, onbezorgde gevoel wat je op vakantie hebt? Alle huishoudelijke taken kunnen even in de ijskast en je hoeft je overal allerlei dagelijkse beslommeringen even geen zorgen te maken. Niet gek dat veel mensen gelukkiger zijn op vakantie. Maar hoe komt dat eigenlijk? En kan je dat geluksgevoel nog verder vergroten tijdens je reizen? Vandaag alles over je geluk vergroten door te reizen!

Een gevoel van vrijheid

Als je op reis bent, ben je zelf de baas over je dag. Je hoeft geen rekening te houden met werktijden, deadlines en allerlei andere verplichtingen. En dat werkt goed voor je humeur!

Zelf je beslissingen kunnen maken, is één van onze basisbehoeften. Het verhoogt ook je autonomie, wat belangrijk is voor je geluk. Want de vrijheid om zelf aan het roer van je leven te staan, maakt ons gelukkig!

Bij niet alle reizen kan je je eigen beslissingen maken. Een groepsreis bijvoorbeeld, of een reis waarbij het hele programma vooraf al vaststaat, is minder geschikt. Maar dat betekent natuurlijk niet dat zulke reizen je niet gelukkig(er) kunnen maken. Het is soms juist ook heel ontspannend om niet na te hoeven denken over je dagprogramma en wat je vanavond gaat eten.

All Day Every Daisy is een voorbeeld van een inspirerende wereldreiziger. Zij reist met haar vriend de wereld rond op een zo duurzaam mogelijke manier. Ze duiken onder in andere culturen en schrijven daar op een leuke manier over. Een geit geslacht zien worden en daarna opeten, dat zal je in Nederland niet zo snel gebeuren!
Nu is een wereldreis aan mij persoonlijk niet besteed, maar even dagdromen bij de verhalen van Daisy vind ik dan weer wél heel leuk!

Je leert je aanpassen aan een andere cultuur

Wat je ook goed leert van reizen, is je aanpassen aan een andere cultuur. Dat lukt natuurlijk niet zo goed als je van 5 sterren hotel naar 5 sterren hotel gaat, dus zoek je accommodaties wat meer tussen de lokale bevolking uit. Bijna elk land heeft wel z’n eigen gebruiken, waar je veel van kan leren. En probeer eens te leven naar deze andere cultuur. Neem een siësta, verander je eetritme en laat je opslokken door de andere cultuur!

Want iedereen doet dingen op een andere manier en soms is het weleens verhelderend om te zien dat op die andere manier ook goed gaan. Je leert met een bredere blik te kijken naar andere mensen. Een andere cultuur is niet direct beter of slechter dan onze Nederlandse cultuur. Reizen helpt je met dat inzicht, zodat je ook als je terug bent in Nederland, minder snel een oordeel velt over (de gewoonten van) andere mensen. Hier lees je waarom ik wat meer tolerantie zo belangrijk vind.

Je geluk vergroten door te reizen
Je tent neerzetten op een plaats naar keuze in Noorwegen.

Je leert jezelf kennen

Daar sta je dan. Verdwaald in een wildvreemde stad, waar je ook nog eens de taal niet spreekt. Hoe red je je daaruit? Raak je in paniek of blijf je de rust zelve?

Op reis kunnen er veel situaties ontstaan waarin je jezelf tegenkomt. Hoe reageer je in onvoorziene situaties? Een behoorlijke tegenvaller op je accommodatie, een voedselvergiftiging waardoor je misschien zelfs in het ziekenhuis beland? Op vakantie gebeuren er vaak de gekste dingen.

Misschien heb je wel last van heimwee, wat het maken van (lange) reizen erg lastig maakt. Vaak wordt heimwee in de loop van de jaren minder. Op zoek naar tips om je heimwee te verminderen? Lees dan ook eens dit artikel van Psychologie Magazine.

Ook een mooie mogelijkheid om je eventuele reisgenoot beter te leren kennen. Want op reis kom je toch weer andere kanten van elkaar tegen dan normaal. Als je samen de eventuele strubbelingen door komt, brengt het jullie toch weer een stukje dichter bij elkaar!

Luistertip

KLM heeft een serie podcasts gemaakt over reizen die het leven van mensen voorgoed veranderden. Zeker de moeite waard om even te luisteren en wellicht raak je wel geïnspireerd!

Je geluk vergroten door te reizen

Wat is jouw ervaring? Ben jij een reislustig iemand of blijf je liever lekker thuis?

Laat het me weten in de reacties!