geluksweg - aangetrokken voelen tot partner

In een relatie zijn er verschillende periodes en kan je je minder aangetrokken voelen tot je partner. Dat komt in elke relatie voor. Ook al houdt je enorm veel van je partner, de aantrekkingskracht is soms even weg.

Maar als dat een langere tijd duurt en je wordt er onzeker van, dan is het wel belangrijk dat je ermee aan de slag gaat. Daarom in dit artikel tips om jou te helpen om de aantrekkingskracht met je partner te vergroten!

Allereerst is er een belangrijke vraag die je jezelf kan stellen. Dat is:

Waarom werd ik in eerste instantie verliefd op mijn partner?

Probeer het gevoel van die eerste tijd terug te halen. Wat trok je zo aan in je partner, waardoor werd je nu zo verliefd? Was het zijn of haar humor waardoor je verliefd werd? Waren het bepaalde interesses die jullie samen delen? De lieve berichtjes die jullie elkaar stuurden?

In vrijwel alle relaties neemt die verliefdheid op een bepaald moment af. Maar probeer je weer eens in te denken hoe je je voelde toen je zo verliefd was.

Kijk nog eens door die verliefde ogen naar je partner. Zie ook de Gelukstip van deze week en kijk met nieuwe ogen naar je partner!

geluksweg - aangetrokken voelen - verras je partner

Wanneer ben je het meest aangetrokken tot je partner?

In een onderzoek van Ester Perel onderzocht zij op welke momenten je je het meest aangetrokken voelt tot je partner. Ze vroeg aan mensen op alle continenten van onze wereldbol: Op welke momenten voel jij je het meest aangetrokken tot je partner? En daar kwam het volgende uit. Ik voel me het meest aangetrokken tot mijn partner:

-Als hij of zij weg is

De meeste mensen voelen zich het meest aangetrokken tot hun partner als hun partner er niet is. Dit doet me denken aan het liedje van Claudia de Breij & Waylon, ik mis je zo graag.

We voelen ons aangetrokken tot onze partner als onze partner buiten bereik is. Of als we elkaar weer zien na de ander langere tijd niet gezien te hebben.

– Als mijn partner in zijn of haar element is en als ik van een afstandje kijk naar de ander

Het is leuk om je partner iets te zien doen waar hij of zij gewoon goed in is. Ze komen zelfverzekerd over en zijn weer even ‘nieuw’ en ‘onbekend’ voor ons. Het kan een toespraak zijn die je partner houdt voor een volle zaal, maar misschien ook wel het spelen van een mooi stuk op de piano. Het is aantrekkelijk om te zien dat de ander in zijn of haar element is.

– Als we samen lachen

Samen lachen vergroot de aantrekkingskracht tussen partners. Heb je al een poos niet gelachen samen, creëer dan de gelegenheid. Kijk een grappige film, bezoek een cabaretier of speel dat grappige spelletje wat ongetwijfeld voor een lachbui zorgt.

Hoe houden we die aantrekkingskracht vast?

Met bovenstaande punten in je achterhoofd, kom je al een heel eind. Maar toch blijft het lastig. Want we verwachten nogal veel van onze relatie.

Onze relatie moet spannend zijn, maar ook ontspanning brengen

Onze relatie moet verrassend zijn, maar ook voorspelbaar (want voorspelbaar is veiligheid)

We willen avontuur in onze relatie, maar ook zekerheid

Het is nogal lastig om al die verschillende dingen samen te brengen in een relatie. Daarbij zijn we allemaal een ‘kind van onze opvoeding’, dus durven we onszelf niet altijd even goed te laten zien.

In ieder geval is het belangrijk om ieder je eigen ding te hebben. Onderneem apart van elkaar dingen. Ga soms zolang weg, dat je elkaar echt mist.

En nog een mooie uitspraak van Ester Perel: Voorspel begint niet 5 minuten voor de seks, maar als het vorige orgasme is afgelopen…

Nog wat tips om jullie samen op weg te helpen

Wat zijn nu concrete dingen waar jullie samen mee aan de slag kunnen?

– Onderneem spannende of nieuwe dingen samen

Als je spanning ervaart, komen ook de bijbehorende hormonen vrij. En laten dat nu net deels die hormonen zijn die ook een rol spelen bij de aantrekkingskracht tussen mensen. Ook samen nieuwe plaatsen ontdekken, is een goede boost voor je relatie. Ga op avontuur!

geluksweg - aangetrokken voelen avontuur

– Weet elkaars seksuele verlangens

Natuurlijk hoef je niet op dag één van je relatie al je verlangens met elkaar te bespreken. Maar hebben we niet allemaal nog iets op seksueel gebied wat ons best wel spannend en leuk lijkt om te doen? Bespreek het eens met elkaar. Maar allebei een lijstje en laat de ander één (of misschien wel meerdere?) dingen kiezen om samen uit te voeren…

– Leer elkaars liefdestaal

Gary Chapman heeft een boek geschreven, de 5 talen van de liefde. Iedereen heeft een eigen manier om liefde te uiten, een eigen liefdestaal. Voorbeelden zijn lieve woorden of cadeautjes geven. Het helpt je relatie als je elkaars liefdestaal weet, zodat je herkent dat de ander op deze manier zijn of haar liefde voor jou uit.

– Verbeter de connectie met je partner

Als je je niet verbonden voelt met elkaar, valt de aantrekkingskracht op een gegeven moment ook weg. Je aangetrokken voelen tot elkaar hangt samen met de verbinding die je hebt. Zorg dat je fijne gesprekken kan voeren met elkaar. Praat over je gevoelens. Niet alleen je gevoelens voor je partner, maar over alle dingen waar je mee zit. Als je je op emotioneel vlak niet durft bloot te geven, is het lastig dat op andere gebieden wel te doen.

Werk aan jezelf voor een goede relatie

Het is goed om samen aan je relatie te werken, maar bij sommige dingen kan je partner je niet echt helpen. Wil je je relatie goed houden?

– Wees onafhankelijk van de ander

Heel aanhankelijk zijn van de ander, vergroot de aantrekkingskracht namelijk niet.

Het klinkt soms wat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is wel belangrijk.

Wat zou je zelf fijner vinden als je op een feestje bent met je partner?
– Je partner staat de hele avond naast je en praat niet met andere mensen, alleen met jou
– Je partner gaat zijn of haar eigen gang, praat met andere mensen en komt geregeld even bij je langs

Voor mij is dat toch echt de tweede optie. Kijk, als je niemand kent is het fijn als je partner bij je blijft. Maar is het niet leuker om te zien dat je partner zich vermaakt met andere mensen, op andere mensen durft af te stappen? En om te zien dat andere mensen jouw partner ook een leuk persoon vinden om mee te kletsen?

Laat je partner ook gezellig een avond op stap gaan met vriend(inn)en. Probeer je partner niet thuis te houden omdat jij anders de hele avond alleen zit. Onderneem zelf ook iets leuks of plan juist een fijne relax avond voor jezelf. Van alle avonden samen op de bank Netflix kijken, ga je elkaar niet echt aantrekkelijker vinden – maar wellicht zijn jullie de uitzondering op de regel!

– Hou van jezelf

Het klinkt wellicht een beetje apart om hardop te zeggen: ‘Ik hou van mezelf’. En van mij hoef je het ook niet hardop te zeggen of aan andere mensen te verkondigen. Maar je moet het wel voelen van binnen. Hoeveel houd jij van jezelf?

Van jezelf houden is de kern van een goede relatie en van je aangetrokken voelen tot de ander. Want anders blijf je jezelf telkens afvragen: Ben ik het waard om van te houden?

Als je jezelf niet goed genoeg vindt, snap je vaak ook niet waarom je partner jou leuk vindt. En daar wordt je onzeker van. Je gaat bevestiging bij je partner zoeken. ‘Hou je nog wel van me?’ Natuurlijk is dat soms een heel legitieme vraag, als er echt redenen zijn om te denken dat je partner geen gevoelens meer heeft. Maar als jullie relatie gewoon prima in orde is? Nee, dan hoort dat geen serieuze vraag te zijn.

Die bevestiging moet je juist bij jezelf zoeken. Jij bent een leuk mens! Natuurlijk vindt jouw partner je leuk, want je bent toch ook leuk?

Heb je hier echt veel moeite mee? Misschien geeft de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ van coach Frank de Moei jou wel net het steuntje in de rug wat je nodig hebt!

Hebben deze tips jou geholpen?

Wil jij je meer aangetrokken voelen tot je partner? En hebben deze tips je hierbij geholpen? Laat het me weten in de reacties!

P.S. Het artikel van Lifehack.org – 7 tips for a strong relationship when it’s not enough just to love heeft mij geholpen bij het schrijven van dit artikel.