beter dan vroeger

Wat voor verband is er tussen geluk en duurzaamheid? Nic Marks vertelt hierover in zijn TED Talk. Zij deden onderzoek naar een gelukkige wereld met daarop gelukkige mensen. Hoe we dat het beste voor elkaar krijgen? Dat leg ik je graag uit!

Hoe meten we tegenwoordig hoe goed het gaat met een land? Door middel van het ‘Bruto Nationaal Product’. Maar dat BNP gaat over geld en niet over mensen. Het gaat erover ‘hoeveel we te besteden hebben’ in plaats van hoe gelukkig we zijn met ons leven. Want wat willen mensen graag in hun leven? Geluk, gezondheid en liefde. En daarna komt welvaart een keer om de hoek kijken.

De New World Foundation, waarvoor Nic Marks werkt, heeft de Happy Planet Index ontwikkelt. Dit vanuit het idee dat én de mensen én de aarde gelukkig moeten zijn. Hoe succesvol is een land in het creëren van gelukkige mensen en een gelukkige planeet? De Westerse landen zijn inderdaad succesvol in het creëren van gelukkige mensen, maar de meeste landen gebruiken daarvoor een hoge ecologische voetprint. Toch jammer dat geluk van mensen ten koste gaat van onze planeet! Het land wat het wel goed doet, is Costa Rico. Een paar feiten:

  • Zij gebruiken maar een kwart van de grondstoffen die in de westerse landen worden gebruikt;
  • Hun regering zet zich ervoor in energieneutraal te zijn in 2021;
  • Ze hebben hun leger afgeschaft;
  • En investeren veel in programma’s voor gezondheid en geluk.

Daar kunnen wij nog wel wat van leren! Hoe kunnen wij onze grondstoffen efficiënter gebruiken voor ons geluk? Ons verbruik gaat namelijk veel harder omhoog dan ons geluk.

5 manieren om jouw welzijn te vergroten

Nic sluit zijn Ted talk af met hoe wij persoonlijk ons geluk kunnen beïnvloeden. Het zijn  5 manieren om je welzijn te bevorderen:

  • Verbind. Je sociale relaties zijn de belangrijkste hoekstenen in je leven.
  • Wees actief. Voel je je neerslachtig? Een wandeling doet wonderen.
  • Wees aandachtig. Weet jij welk seizoen het is? En kijk je om je heen als je fietst, of luister je muziek met oordopjes die je afsluiten van je omgeving?
  • Blijf leren. Je hoeft heus geen studies te blijven volgen, al is het maar het koken van een nieuw gerecht.
  • We worden gelukkig van geven. Als je geld uitgeeft aan anderen, maakt je dat gelukkiger dan het geld uitgeven aan jezelf.

Verschillende boodschappen die ik persoonlijk zeer interessant vind! Vooral geluk en duurzaamheid samen vind ik de ultieme combinatie.

Wat kan jij doen? Praat erover met anderen, roep je regering op om hiermee aan de gang te gaan, zet een beweging in. Aangezien mensen graag gelukkig zijn, zullen mensen je vanzelf gaan volgen!