wat irriteert mij in andere mensen

Vandaag wil ik een nadenker met je delen. Want – ‘wat irriteert mij in andere mensen’? Waar erger je je aan? Dit zegt vaak meer over jou dan over de ander. Tijd om daar eens dieper in te duiken en vooral, om er van te leren!

Ik ben er voor je ingedoken en kwam dit artikel tegen op de website van New Start.

Wat irriteert mij in andere mensen?

Natuurlijk zijn er mensen die iedereen irritant vind. Dat ligt in dat geval dan ook niet aan jou, maar aan die andere persoon. Echt iets leren van die persoon? Niet over jezelf in ieder geval. Wel kan je leren om sommige mensen vooral te negeren. ­čÖé

Verder heb je mensen met een bepaalde eigenschap die jou irriteert. Vaak omdat die eigenschap niet strookt met hoe jij over dingen denkt. Op dat gebied zal je je dan ook blijven ergeren aan die persoon, omdat jullie visies gewoon niet overeenkomen. Ook hier is niet per se iets van te leren, of wellicht kan je wat positiefs van die ander overnemen.

Maar dan zijn er ├│├│k de mensen waar je wel wat van kan leren. Bijvoorbeeld omdat je je ergert aan een bepaalde eigenschap, die jij zelf ook blijkt te hebben! We kennen allemaal wel iemand die opmerkingen heeft over andere mensen, terwijl diezelfde opmerkingen ook op hem of haar van toepassing zijn. Die persoon ziet dat dan gewoon niet in. Maar ook wijzelf kunnen daar een handje van hebben.

We kunnen ons ook ergeren aan een eigenschap die we zelf missen. Bijvoorbeeld omdat wij ook wel wat zelfverzekerder, spontaner of aardiger zouden willen zijn.

Leren van andere mensen

Er zijn dus verschillende manieren waarop je kan leren van je eigen irritaties over andere mensen. Soms hebben we dat niet altijd even snel door. Maar als je er nu eens wat dieper over na gaat denken, komt er dan wellicht iets boven drijven?

Meer leren? Coach Frank de Moei  van New Start heeft een fijne online cursus voor betere relaties.