wekker een uurtje eerder

Je hebt het veel te druk, er moet thuis nog van alles gebeuren, maar die deadline van je werk ligt ook te wachten. Of misschien heb je wel een zieke partner, ouder, kennis. Er kunnen veel redenen zijn waarom we gestrest zijn. Maar ongeacht wat de oorzaak van je stress is, het is wel belangrijk dat de stress ook weer afneemt. Want te lang met te veel stress rond lopen, is niet goed voor een mens. En het maakt ons al zeker niet gelukkiger! Voor een weg vol geluk moeten we dus die stress verminderen. Daarom gaan we aan de slag met enkele tips waardoor jij snel minder gestrest bent. Lees snel verder!

Gevolgen van stress

Als we stressen zit ons lichaam continu in een soort vluchtmodus. Ons brein denkt dat we in (levens)gevaar zijn en dat we moeten maken dat we weg komen. Daardoor heeft je lichaam minder capaciteit over voor bijvoorbeeld je vertering, maar ook voor het laten functioneren van je hersenen. Je brein is zo bezig met het kunnen vluchten, dat het minder aandacht besteed aan het controleren  van je emoties. Beetje emotioneel misschien, iemand?

7 tips die jou helpen stress verminderen

Allereerst de grote nummer 1: Beweeg!

Beweging is heel belangrijk om stress te verminderen. Als we bewegen nemen die ‘stress hormonen’ in ons lichaam af. Als we continu gestrest zijn, hebben we soms ook nog last van verkrampte spieren. Je trekt bijvoorbeeld je schouders op en zit verkrampt.

Door de juiste beweging komen ook je spieren weer een beetje los, wat gunstig is voor je lichaam.

Het maakt niet uit welke vorm van beweging je kiest, als je het maar wel leuk vind om te doen. Dus wandel, fiets, zwem, jog, skate.. Leef je uit!

Probeer het liefst buiten in de natuur te bewegen, dan heb je het beste van twee werelden. In het bos komen we namelijk tot rust, met al die natuur om ons heen. Als je dan ook nog eens flink door wandelt, dan kom je bijna vanzelf tot rust!

Kijk tijdens het wandelen met een open blik om je heen en probeer te genieten van de kleine dingen.

Gaan je gedachten nog steeds alle kanten op tijdens het wandelen, fietsen, zwemmen, hardlopen, skaten..? Probeer dan rustig je gedachten weer op het nu te richten. Op dít moment ben je lekker aan het wandelen en moet al het andere zich even koest houden.

2. Zorg dat je voldoende slaapt

Er is zoveel te doen en zo weinig tijd.. Dan wordt vaak de slaap opgeofferd om alles toch maar gedaan te krijgen. Terwijl we onze slaap nu juist zo broodnodig hebben. In je slaap herstelt je lichaam zich en kan het zich opladen voor een nieuwe dag. Als je te weinig slaap krijgt, hebben je hersenen het nog zwaarder alles in je lichaam op peil te houden. En dat is nu juist zo belangrijk.

Vrijwel iedereen heeft 7 tot 8 uur slaap nodig, ook al denken we vaak dat we wel met minder af kunnen.

Er zijn zelfs wetenschappers die denken dat aan elke burn-out en depressie een slaaptekort ten grondslag ligt. In ieder geval reden genoeg om te zorgen dat we voldoende slapen.

Vind je het lastig om in slaap te komen en slaap je daardoor te weinig? Lees dan eens de tips in het artikel met 25 tips voor betere slaap door. Er staan in dat artikel overigens ook veel tips om je te helpen met stress verminderen. Want veel stress en niet goed slapen gaan vaak hand in hand.

stress verminderen

3. Stress verminderen: Eet niet teveel suiker

Daar komt hij weer, de suiker! Heb je wel eens gemerkt dat je drukker wordt als je veel suiker op hebt? Ik krijg dan vaak een opmerking naar mijn hoofd geslingerd van mijn man: ‘Ze heeft weer suiker op hoor!’ Zelf word ik er vooral wat klierig van, ik lach veel en ben gewoon druk. In ieder geval is het me wel duidelijk dat suiker duidelijk een piek geeft in mijn energie level. Dat is dus niet alleen bij kleine kinderen zo!

En als je al gestrest bent, kan je zo’n piek nu niet echt goed gebruiken. Daar komt bij dat je lichaam het dan weer druk heeft de suiker af te breken en daardoor nóg minder tijd heeft voor al die andere belangrijke taken. Probeer daarom niet teveel suiker te eten, maar lekker met fruit te snoepen in plaats van naar de chips te grijpen.

4. Gezond eten tegen stress!

Hij gaat een beetje samen met de vorige, want naast het vermijden van suiker, is het ook belangrijk de juiste voedingsstoffen wél binnen te krijgen! Als je bepaalde voedingstekorten hebt, kan je je daardoor ook rustelozer voelen. Zorg daarom dat je alle juiste stoffen binnen krijgt, zodat dit niet een extra reden is waardoor je stress niet vermindert.

Twijfel je of je alle juiste vitamines wel binnen krijgt en denk je dat wel je wellicht tekorten hebt? Maak dan eens een afspraak bij de dokter om dit te onderzoeken, bijvoorbeeld met een bloedonderzoek. Eet in ieder geval gevarieerd en voldoende groenten en fruit.

5. Blijf nieuwe dingen leren

Elke keer als je iets nieuws doet, worden er nieuwe verbindingen in je hersenen aangelegd. Hiermee train je je hersenen. Doordat je je hersenen traint, kunnen ze ook beter omgaan met de stress.

Probeer het liefst iets nieuws uit waarbij je je concentratie, geheugen of planvermogen traint. Dit kan van alles zijn, van het leren van een nieuwe taal tot leren naaien. Maak eens een lijst met dingen die je in je leven graag nog zou willen leren en begin bovenaan! Veel leerplezier gewenst!

6. Stel prioriteiten voor jezelf

Het voelt soms als één grote ratrace om in onze samenleving overeind te blijven. We willen of moeten teveel tegelijkertijd en dat brengt stress met zich mee. We voelen altijd tijdsdruk.

stress verminderen - tijdsdruk

Stel daarom prioriteiten. We kunnen niet overal aan mee doen en we kunnen soms niet alles hebben wat we willen. Dat is misschien moeilijk te accepteren, maar wel belangrijk.

Zoek voor jezelf uit waar jouw prioriteiten liggen. Wat is er nu echt belangrijk? Je werk, je relatie, je gezin, je vrienden? En als je werk inderdaad prioriteit nummer 1 is, verlies dan alsnog je sociale contacten niet uit het oog. Want fijne sociale contacten hebben we allemaal nodig om een gelukkig mens te zijn.

En als je weet dat je eigenlijk te weinig tijd voor je gezin of relatie vrij maakt, zorg dan dat je daar onmiddellijk mee begint. Want wat de oorzaak van je stress ook is, die stress gaat niet afnemen zolang je je schuldig voelt tegenover je dierbaren. Tijd doorbrengen samen met mensen waar je om geeft, is super waardevol. En wat is er nu fijner dan met vrienden te zijn? Of het nu het voeren van een goed gesprek, een leuk spelletje of gewoon wat slap geouwehoer is, het helpt tegen stress!

Bouw dus tijd in voor de dingen of mensen waar je om geeft, hoe druk je ook bent. Want stress verminderen is belangrijk!

7. Mediteer eens. Nee, is niet zweverig. Gewoon even stil zitten!

Allereerst moet ik toegeven dat het me zelf ook nooit lukt regelmatig te mediteren. Terwijl iedereen die het wél met regelmaat doet, er zo positief over is. En nee, mediteren is niet zweverig. Dus zelfs stoere mannen kunnen het proberen. Neem de tijd om even rustig te gaan zitten en ga met je gedachten naar je ademhaling. Als er andere gedachten in je hoofd opkomen, visualiseer je dat ze in een wolkje zitten en zo voorbij drijven – dat helpt mij goed. Ga vervolgens weer met je aandacht naar je ademhaling. Voor meer informatie over beginnen met mediteren heb ik dit artikel geschreven.

Mediteren helpt super goed bij stress, dat is inmiddels wel uit allerlei onderzoeken gebleken. En proberen kan nooit kwaad, toch?

Stress verminderen - yoga

Bonustip

Soms neemt de stress de overhand en ligt een burn-out echt op de loer. Het kan dan helpen om een cursus te volgen. In de cursus Nooit meer zorgen of stress leer je rustiger en positiever door het leven te gaan. Misschien heb jij niet genoeg aan de tips in dit artikel, maar intensievere begeleiding nodig. Dat geeft deze cursus jou!

Wist je dat je door het houden van huisdieren ook minder stress hebt? Lees er meer over in dit artikel.

Heb je iets van deze tips opgestoken?

Heb je zelf nog ervaringen of tips die je wil delen? Laat het me weten in de reacties hieronder!

stress verminderen