wat irriteert mij in andere mensen

Vandaag gaat het over niet altijd gelukkig zijn. Hoor jij bij die blije mensen die altijd gelukkig zijn? Vast niet, want bijna niemand is altijd en overal gelukkig. Ook al lijkt dat bij sommige mensen wel zo. Maar geluk is geen status quo. Je kan niet elk moment van de dag gelukkig zijn! En dat moet je ook niet willen, want het is ook goed om soms even verdrietig of teleurgesteld te zijn. En toch willen we dat graag zo snel mogelijk weer oplossen. Maar soms is het goed om negatieve emoties gewoon toe te laten. Hoe en waarom?

Sociale media scheppen een vertekend beeld

Op Sociale media ziet iedereen er altijd dolgelukkig uit. Soms delen mensen ook hun mindere momenten, maar dat zijn er altijd maar een paar. Bij onze meeste online vrienden is het toch wel rozengeur en maneschijn.

Maar weet je, zelfs de mensen waarvan jij denkt dat ze altijd zo blij zijn, zijn dat niet áltijd. Want iedereen maakt dingen mee die niet zo leuk zijn. Waarom verbergen we dat zo?

Zijn verdrietige emoties slechter dan positieve emoties?

Verdriet, boosheid en teleurstelling worden vaak gezien als iets negatiefs. We willen ons liever niet zo voelen en er graag zo snel mogelijk weer vanaf zijn. Maar sommige emoties moeten er ook gewoon even zijn.

Als je je ‘slechte’ emoties altijd maar zo snel mogelijk wegstopt, kom je ze op een keer toch weer tegen. Kan je dan niet beter de eerste keer er gewoon mee omgaan, zodat ze daarna wegblijven? Of zodat in ieder geval minder hevig worden?

Al je emoties dienen een doel, de blije, maar ook de verdrietige.

Wat inzichten die ik vond over je niet zo blij voelen

1.      Je staat even stil bij jezelf

Als je verdrietig of teleurgesteld bent, sta je stil bij het moment. Je ervaart welke emoties er door je heen gaan en laat dat ook gebeuren. Het is even tijd om stil te staan bij jezelf. En ook:

2.      Emoties geven je meer inzicht

Je kan verschillende inzichten krijgen door hoe je je voelt. Als je je ergens boos of teleurgesteld over voelt, ga dan eens na hoe dat precies komt. Wat maakt dat je deze emotie zo sterk ervaart?

Zijn er dingen die je anders zou kunnen doen in de toekomst, zodat je er minder boos over wordt? Kan je misschien een gesprek aangaan met degene die de teleurstelling bij jou heeft veroorzaakt, om samen te kijken of het de volgende keer ook anders kan?

Een mooie kans voor het verkrijgen van meer zelfkennis!

3.      Het doorleven van emoties maakt je sterker

Natuurlijk vind niemand het fijn om lamgeslagen te zijn door verdriet. Maar je wordt er wel sterker door.

Het is ook fijn om te ervaren dat je na een mindere periode ook gewoon weer gelukkig kan zijn. Geluk is nooit helemaal weg en kan altijd weer terugkomen.

Onthoud: Iedereen ervaart zijn emoties op een andere manier

Vaak vergelijk je jezelf met andere mensen. Maar iedereen ervaart emoties op een andere manier. De één is met alles wat gematigder, terwijl bij de ander alles veel directer binnenkomt.

Je moet jezelf niet vergelijken met anderen. Nu is dat überhaupt geen goed idee. Maar ook op het gebied van emoties en gemoedstoestand niet. Iedereen heeft een eigen mate van geluksgevoel en iedereen ervaart dingen anders. Je kan jezelf daarom niet vergelijken met anderen en daar wordt je ook niet gelukkiger van.

Alle emoties mogen er dus gewoon zijn.

Er zijn mensen die zeggen dat niet gelukkig zijn, de grootste zonde is die je kunt begaan. Maar iedereen heeft af en toe even wat down time en dat is ook helemaal prima!

Laat je emoties er gewoon zijn, daar zal je heus niet ongelukkiger van worden. Na regen komt namelijk altijd op een dag weer zonneschijn.

Raak jij toch te vaak verzeild in negatieve gedachten? Lees dan verder in dit artikel met tips om minder negatief te denken.

En dan sluit ik af met deze mooie zin die ik tegenkwam:

Creëer een evenwicht wat naar geluk neigt.

Laat jij al jouw positieve én negatieve emoties toe?

Hoe zit het bij jou? Heb je iets opgestoken van dit artikel, of was het doorleven van jouw emoties voor jou altijd al piece of cake?

Laat het me weten in de reacties, ik ben benieuwd naar jouw beleving!

Bronnen:

https://www.yogisan.nl/gelukkig-zijn/

herhealth.nl/het-is-oke-om-je-niet-altijd-blij-en-gelukkig-te-voelen/