adem jezelf gezond

Last van een ochtendhumeur? Of vind je het gewoon lastig om op gang te komen? Dan heb ik goed en nog beter nieuws voor je. Het goede nieuws is: Je bent niet de enige. Neem het jezelf dus ook niet al te kwalijk. Het betere nieuws: Er is iets aan te doen! Ik heb 10 tips voor in de ochtend voor je. Daarmee moeten zelfs jouw dagen toch fris en fruitig kunnen beginnen?

Het belang van een goede ochtendroutine

Tijdens een Amerikaans onderzoek in 2016 bleek dat je humeur in de ochtend invloed heeft op je verdere dag. Onderzoekers kwamen erachter dat werknemers die vrolijk binnen kwamen, dat ook de hele dag bleven. Maar medewerkers die ‘s ochtends al niet in een goede bui waren, werden ook in de loop van de dag niet vrolijker.

Als je humeur in de ochtend je humeur voor de hele dag bepaald, is het dus van belang dat je ‘s ochtends al een goed humeur hebt. Hoe je dat bereikt? Met onderstaande tips!

Tips voor in de ochtend

Hieronder 10 tips voor in de ochtend. Om je te helpen met een vrolijk gevoel de dag te beginnen en diezelfde dag ook weer vrolijk af te sluiten!

1. Word op tijd wakker

Genoeg tijd hebben in de ochtend is cruciaal om je dag op een fijne manier te beginnen. Ik denk dat snoozen één van de grootste problemen is waardoor veel mensen te lang blijven liggen. Gelukkig zijn daar allerlei maniertjes voor, zoals je wekker of telefoon ver bij je bed vandaan leggen en een heel vervelend deuntje installeren als wekker. Wedden dat je binnen korte tijd uit bed stapt om die wekker uit te zetten? En dan natuurlijk NIET weer terug in je bed stappen!

2. Maak je bed op

Wanneer je ‘s ochtends je bed op maakt, heb je al één klusje gedaan en goed afgerond. En al lijkt het zo’n onbeduidende handeling, het geeft je zelfvertrouwen een boost. Daarbij ziet de slaapkamer er direct netjes uit en kan je ‘s avonds lekker een opgemaakt bed instappen.

3. Begin je dag met beweging

Zorg dat je alvast wat beweegt aan het begin van de dag. Als je een hond hebt is het makkelijk, je bent het aan je viervoeter verplicht om even een rondje buiten te doen. Maar ook als je geen hond hebt, is het toch een fijn begin van de dag als je al even in beweging bent gekomen.

Wat ideeën:

  • Is het zwembad op tijd open? Ga dan ‘s ochtends al lekker zwemmen. Een super begin van de dag!
  • Koud buiten? Doe dan binnen een korte workout, bijvoorbeeld met Jillian Michaels.
  • Ook je lichaam gewoon even stretchen helpt om goed wakker te worden en op gang te komen. Doe bijvoorbeeld wat yoga oefeningen.

Sport algemeen

4. Check je to-do list en plan je dag

Maak je lijstjes van wat er op een dag moet gebeuren? Bekijk ‘s morgens je to-do list voor de dag en kijk of alle taken nog relevant zijn. Misschien heb je gister al wel één en ander afgerond? Of heb je vannacht bedacht dat er nog bepaalde klussen zijn die echt even moeten gebeuren.

Aan de hand van je lijst kan je je dag plannen. En als je geen lijst hebt kan dat natuurlijk ook. Wat wil je vandaag bereiken en wat moet er allemaal écht gebeuren vandaag? Stel prioriteiten en zorg dat je met een positief gevoel aan je dag begint.

5. Luister naar vrolijke muziek

Muziek kan je stemming behoorlijk beïnvloeden. Als je ‘s ochtends naar vrolijke, uptempo muziek luistert, krijg je vanzelf meer zin in de dag die voor je staat. En door het luisteren naar muziek heb je gelijk minder tijd om te piekeren over andere dingen.

6. Lees een motiverende quote

Het helpt om je dag te beginnen met een mooie quote. Er zijn bijvoorbeeld leuke scheurkalenders die elke dag een inspirerende quote met je delen. Zelf heb ik deze set met gelukskaarten. Of je kan zelf een lijst maken en dagelijks of wekelijks een ander ‘motto’ uitkiezen.

7. Denk na over hoe je vandaag anderen kunt helpen

Onze maatschappij is tegenwoordig best wel gericht op onszelf. We zijn vooral bezig met onszelf op de eerste plaats te zetten en daarna aan anderen te denken. Maar probeer elke ochtend eens te bedenken wie je vandaag zou kunnen helpen. Of voor wie je vandaag iets zou kunnen doen. Je wordt er namelijk juist gelukkiger van als je anderen helpt.

Is er bijvoorbeeld een collega die het de laatste tijd erg druk heeft? Kan je misschien een taak overnemen van diegene? Of kan je je alleenstaande buurvrouw misschien verrassen met een heerlijke zelfgemaakte maaltijd vanavond? Het hoeft geen groots gebaar te zijn, als het maar gemeend is!

Miljoenen artikelen

8. Volg het advies van Steve Jobs

In een speech vertelde Steve Jobs dat hij zichzelf elke ochtend de vraag stelde:

“If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today?”

Als je daar een paar dagen achter elkaar ‘nee’ op antwoord, gaat er iets dus niet goed en moet je dingen veranderen. Want waarom zou je niet elke dag gelukkig kunnen zijn en dingen doen die je graag doet?

9. Zorg dat je gezond eten bij je hebt

Kom je tijdens je reis altijd in de verleiding om toch even te stoppen bij het tankstation voor een broodje frikadel? Of haal je op het station vaak toch even een lekkere muffin? Zonde, want door voedsel met ongezonde vetten of suikers voel je je vaak slomer. Je lichaam moet behoorlijk wat moeite doen om dat allemaal af te breken! Gezond eten helpt om je gelukkiger te voelen.

Dus neem wat noten en fruit mee zodat je, ook op de terugweg, de verleiding kunt weerstaan.

10. Neem nooit afscheid zonder een kus

Ga nooit weg zonder een kus. Klinkt misschien cliché, maar het is wel een waarheid als een koe. Dus, geef je geliefden een kus voor je de deur uit gaat. Ga niet weg als je ruzie hebt en zorg dat meningsverschillen zijn uitgepraat. Zodat je dag niet beïnvloed wordt door gepieker over je relaties.

Zat er voor jou nog wat bij? Heb jij nog andere tips voor in de ochtend? Deel ze hieronder! Op naar een werkweek met elke dag een goed humeur!

Bron: https://www.lifehack.org/580011/30-morning-routines-that-can-make-you-motivated-and-productive-for-whole-day