Vandaag kwam ik de onderstaande quote tegen en ik vond hem prachtig. De kernboodschap is natuurlijk: Houd van mensen, niet van spullen. Daarom gaat het artikel van vandaag daar ook over. Opdat we allemaal wat minder van spullen gaan houden en meer van mensen. Zou de wereld daar niet een heel stukje leuker van worden?

Geluksweg - houd van mensen, niet van spullen

Minimalisme neemt toe in populariteit

Er is bijna niemand meer die nog nooit gehoord heeft van minimalisme. Dat was tot een paar jaar geleden echt wel anders.

Door de automatisering is het heel gemakkelijk om op grote schaal spullen te produceren. Er komen in fabrieken duizenden producten per uur van de lopende band af. En al die producten moeten natuurlijk aan de man gebracht worden.

Allereerst vonden we het vooral fijn dat er zoveel overvloed was en dat we konden kopen wat ons hartje begeerde. We kunnen bijvoorbeeld tegen spotprijzen ons hele huis gezellig inrichten en als we willen om de paar jaar ons hele interieur vervangen.

Maar zoveel overvloed roept weerstand op en dat is waar het minimalisme om de hoek kwam kijken.

We kunnen best met wat minder af en tevreden zijn met wat we hebben, in plaats van altijd maar meer willen. Want stel jezelf eens de vraag:

Hoeveel houd jij van je spullen?

Hoor jij bij de groep die soms meer van zijn spullen houd dan van andere mensen? Nee, dat is niet iets waar je je direct voor hoeft te schamen hoor. Maar het is wel belangrijk er eens over na te denken.

Wat is voor jou nu belangrijker? Een volle spaarrekening, zodat je volgend jaar die nieuwe auto kan kopen, of wat extra geld geven aan iemand die het heel hard kan gebruiken? Want je kan eigenlijk ook prima toe met een tweedehands auto toch?

Het zijn overwegingen die ieder voor zich maakt natuurlijk. En uiteraard is er geen echt goed of fout.

Maar jezelf minder afhankelijk maken van je spullen kan natuurlijk nooit kwaad. Hieronder deel ik een aantal tips met je.

5 tips om jezelf minder afhankelijk te maken van je spullen

Tip 1. Verander je mindset

Omdat dit naast de moeilijkste, ook de meest invloedrijke tip is, deel ik hem als eerste met je. Want je gevoel over iets veranderen, kan lastig zijn. Toch is het heel goed mogelijk om anders over dingen te gaan denken.

In dit geval dus letterlijk: Anders over ‘dingen’ denken.

Bedenk jezelf waarom je zoveel geeft om die specifieke voorwerpen. Hebben ze een emotionele betekenis voor je? Of vind je ze belangrijk omdat ze een bepaalde status voor je vertegenwoordigen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je erg aan (bepaalde) eigendommen gehecht bent. Er kan natuurlijk een herinnering aan zitten. Maar blijf je ervan bewust dat het maar spullen zijn. En dat mensen belangrijker zijn dan spullen.

Tip 2. Doe mee met een No-buy challenge

Wellicht heb je ze al weleens voorbij zien komen op verschillende blogs of websites. De no-buy challenges. Een uitdaging om een tijd lang niks te kopen, bijvoorbeeld een maand of zelfs 100 dagen. Op de noodzakelijke dingen na natuurlijk, zoals je dagelijkse boodschappen. Maar ook met die boodschappen kan je natuurlijk zorgen dat je geen overbodige dingen koopt, zoals frisdrank of chips.

Door een no-buy challenge sta je eens stil bij wat voor (overbodige) dingen je allemaal koopt. Want hoeveel van de dingen die jij koopt, heb je eigenlijk helemaal niet nodig?

Dat gaat over dingen kleding, make-up, accessoires voor in huis, speelgoed voor je kinderen…

Het is beter voor onze portemonnee en voor het milieu als we allemaal wat minder zouden kopen.

Vind je dat moeilijk? Dan is zo’n challenge voor jou wellicht juist de perfecte stok achter de deur!

Tip 3. Ga theedrinken i.p.v. shoppen met je vriendinnen

Ga je graag shoppen met je vriendinnen? Vervang een paar van die shopdates dan eens door theedates. Maakt mij niet uit of dat bij iemand thuis is, of in dat leuke café in de binnenstad.

Het gaat erom dat we vaak gaan winkelen voor de leuk. Niet omdat we daadwerkelijk kleding of schoenen nodig hebben, maar omdat het leuk is om wat nieuws te kopen. En laat dat nu net één van die dingen zijn die onze consumptiemaatschappij met zich meebrengt. Dingen kopen omdat het leuk is, in plaats van dingen kopen omdat we ze nodig hebben.

Bedenk hoeveel geld je zou overhouden als je maar de helft van die ‘leuke, maar onnodige’ dingen koopt.

Minder belang hechten aan spullen begint in de eerste plaats met het bezitten van minder spullen.

Tip 4. Koop wat vaker tweedehands

Sommige mensen krijgen direct de kriebels van tweedehands. Maar ik zeg toch niet dat je álles tweedehands moet kopen? 🙂

Bedenk voor jezelf eens welke dingen je eventueel wel tweedehands zou willen kopen. Is tweedehands kleding voor jou bijvoorbeeld een go of een no-go? En tweedehands kleding van bekenden, dat is wellicht alweer wat anders?

Zo kan je voor jezelf het rijtje afgaan. Meubel, keukengerei, speelgoed voor de kinderen. Alles is tegenwoordig tweedehands te krijgen. Aan jou alleen nog de vraag hoeveel gebruik je ervan wil maken.

Waarom tweedehands kopen helpt bij het minder waarde hechten aan spullen? Dat gaat ook weer voornamelijk om die mindset. Ken je dat, als je een nieuwe auto/tafel/schoen hebt, dat je er super zuinig op bent en absoluut geen enkel krasje wil maken? Als je zulke spullen tweedehands aanschaft, zitten die eerste krassen er al op. Scheelt jou weer zorgen! En daardoor kan je wat relaxter met je spullen omgaan. Fijn!

Geluksweg - houd van mensen, niet van spullen

Tip 5. Investeer in ervaringen in plaats van in spullen

Nog zo’n leuke. Onderzoekers hebben namelijk onderzocht dat je van ervaringen veel gelukkiger wordt dan van spullen.

Ook voor je verjaardag bijvoorbeeld, kan je beter om ervaringen vragen dan om spullen. En vaak weten we überhaupt niet zo goed wat we willen voor onze verjaardag toch?

Laat je vrienden en familie je verrassen met leuke activiteiten of een lekker etentje bijvoorbeeld. Helemaal leuk als je het met de gever zelf kan beleven. En veel leuker dan een envelop met geld of een onpersoonlijk cadeau, toch?

Tip 6. Laat je inspireren door de mensen om je heen

Deze vond ik wel passen, met het houd van mensen, niet van spullen in mijn achterhoofd. Er zijn tegenwoordig zoveel inspirerende mensen met dito verhalen. Op Internet hoef je maar even te Googlen (of gebruik nog liever www.ecosia.nl 🙂 ) en je hebt direct zó veel interessante sites onder de knop.

Maar ook in jouw dagelijks leven ken je natuurlijk mensen. Heb je het met hen wel eens over zulke dingen? Over hoe belangrijk bezit eigenlijk voor jullie is en hoe je dat meer in balans zou kunnen brengen?

Leuke onderwerpen om eens wat dieper over in gesprek te gaan. Juist zulke gesprekken kunnen heel waardevol zijn en tal van nieuwe inzichten opleveren. Over jezelf, maar ook over de ander!

Wat is jouw mening hierover?

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening hierover. Misschien zijn jouw spullen niet echt belangrijk voor je, maar vind je het juist het ‘houden van mensen’ deel moeilijk. Omdat je gekwetst bent in het verleden, of om wat voor reden dan ook. Daar heb ik het een volgende keer met jullie over!

Hoeveel betekent bezit voor jou? En voel jij je aangesproken door de zin Houd van mensen, niet van spullen?

Verder lezen over dit onderwerp? Dan is het boek Vaarwel spullen over minimalisme wellicht wel wat voor jou!